Amsterdam Museum met kinderen | Review
Onlangs bezocht blogger Alyt het Amsterdam Museum met kinderen. Ze was er met haar dochters van 6 en 9 jaar. In deze blog deelt zij wat zij van dit museum vonden.
Tijdens mijn zoektocht naar uitjes voor een dagje Amsterdam met kinderen kwam uit bij het Amsterdam Museum. Ze hebben onder andere een vaste tentoonstelling voor het hele gezin (kinderen van 4 t/m 12 jaar), namelijk Het Kleine Weeshuis. Het geeft een indruk van het leven in het Amsterdamse Burgerweeshuis in de 17e eeuw. Vier eeuwen lang was het weeshuis in het huidige museumgebouw gevestigd.
Inhoudsopgave
Amsterdam Museum met kinderen bezoeken
We werden vriendelijk ontvangen bij de kassa. Voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar ligt er een praatplaat klaar. Bij de plaat staan kijkvragen. Bijvoorbeeld welk dier zie jij op de plaat? En welke dieren zie jij hier in het museum?

Ik kreeg een informatieboekje mee. Per kamer/ruimte staat er achtergrondinformatie. Op de achterkant staat een activiteitenoverzicht bij elke ruimte, er zijn drie soorten activiteiten:
- Fluistervoorwerpen; de kinderen houden hun armbandje tegen het rode knopje aan en dan hoor je een verhaaltje/informatie.
- Dingen om te doen (activiteiten)
- Historische voorwerpen om te bekijken.
Dit informatieboekje staat ook op de website. De allerkleinste bezoekers kunnen onderweg verstopte dieren in het weeshuis ontdekken. We stopten onze jassen in een kluisje en gingen daarna naar het Kleine Weeshuis. Zowel in de ontvangsthal als in het Kleine Weeshuis zijn toiletten.
Het Kleine Weeshuis
Mijn meiden zijn nu 6 en 9 jaar en kregen een andere opdracht voor het Kleine Weeshuis. De meiden kregen een horloge/armbandje om, waarmee ze onder andere de poort van het weeshuis konden openmaken. Voor de poort van het Kleine Weeshuis moesten we inloggen op een touchscreen. Nadat we onze gegevens hadden ingevuld ging de poort open.
We ontdekken het bijzondere verhaal van Jurriaan, een echte weesjongen uit die tijd. Veel spullen mogen worden aangeraakt, en dat maakt het bezoek nog een stukje leuker. De meiden waren direct al enthousiast door het armbandje. Spannend, zelf op ontdekking mogen gaan!

Op ontdekking door het Kleine Weeshuis
Nadat de poort was opengegaan gingen ze op zoek naar de rode knopjes (fluistervoorwerpen). Bijvoorbeeld bij een schilderij aan de muur, in het leslokaaltje, of bij een pan met pap.
In de regentenkamer ontdekte mijn jongste meid een kruipgat, ze dook er direct in. Er was een spiekgat naar de regentenkamer gemaakt. En ja, toen wilde mijn oudste meid ook wel even in het kruipgat. Ook konden ze een (nep)poes aaien die lag te slapen.
In de eetzaal was een doorgang/kruipruimte naar de keuken. Tja, deze moest natuurlijk een aantal keer worden ontdekt. Je kon ook in een pan met pap roeren, echt heel leuk. De meiden verbaasden zich over de tinnen borden: “aten ze echt uit deze borden”, en “met z’n vieren uit één bord”?
Op de bovenverdieping was een slaapzaal. Hier stond een verkleedkist. De meiden wilden zich wel even verkleden als wees. Je kon een foto voor de spiegel laten maken, die vervolgens naar je e-mailadres wordt gestuurd, maar dit was defect. Met mijn mobiel heb ik ook een leuke foto kunnen maken. Bij de chirurgijn konden ze op zoek naar de rat (de veroorzaker van ‘de pest’). En in de koeienstal konden ze een koe melken.

Onze ervaring in het Kleine Weeshuis
We hebben ons prima vermaakt. De fluistervoorwerpen zoeken en beluisteren was het allerleukste, maar ook de doe-dingen vonden ze prachtig. We hebben in zo’n 75 minuten het Kleine Weeshuis ontdekt. De meiden hebben echt even kunnen ervaren hoe het er in een echt weeshuis aan toegaat. Na afloop moesten we het armbandje weer inleveren. Helaas is het Kleine Weeshuis niet toegankelijk met een kinderwagen of een rolstoel.
Amsterdam DNA tour
Het Amsterdam Museum heeft nog meer te bieden, namelijk de tentoonstelling Amsterdam DNA tour. Speciaal voor kinderen en familie is er de ‘Amsterdam DNA familietour’. In minder dan een uur zie je hoe Amsterdam van klein dorpje op palen tot een grote stad is uitgegroeid.
Wie waren de eerste bewoners, waarom is de stad op heipalen gebouwd, wat gebeurde er in de Gouden Eeuw: alles komt voorbij. Je leert de stad en de bewoners beter kennen.

Familiespoor
Met het bijbehorende boekje (familiespoor) loop je door de tentoonstelling. Er zijn 2 soorten vragen/opdrachten. Voor jonge en oudere (8+) kinderen. Wij hebben geen audiotour gedaan, want zo werd ons verteld, deze zijn best moeilijk. Deze filmpjes heb je ook niet perse nodig.
In het boekje staat weer achtergrondinformatie. De opdrachten zijn super leuk en eenvoudig uit te voeren (dan hebben we het wel over de opdrachten voor het jonge kind). Zo konden we op zoek gaan naar een schoen die bij een opgraving is gevonden. De opdracht was om deze schoen te vergelijken met je eigen schoen. We konden een hele oude heipaal bekijken of drie scheepjes zoeken op een schilderij. De opdrachten waren simpel en leuk. Verschillende voorwerpen hebben we met andere ogen bekeken.
Er stond ook een fiets voor een scherm. Je mocht op de fiets zitten en zo kon je door ‘toen’ en ‘nu’ Amsterdam fietsen. Mijn jongste meid kon helaas niet zo goed bij de pedalen. Ook was er weer een fotomoment: achter een harnas staan.
Wat de meiden enorm aantrok was het pakhuis-paneel. Achter verschillende luikjes lagen kruiden en specerijen. Ze mochten er aan ruiken en op zoek naar de kaneel.
Binnen een uur hadden we de opdrachten en de tentoonstelling bekeken en weten we nu meer over de opbouw van Amsterdam.
Amsterdam Museum | Een aanrader?
We hebben ons prima vermaakt in het Amsterdam Museum. Het museum is divers met de verschillende onderdelen. De kinderen kunnen ontdekken en ze leren er heel wat. Al met al is dit museum echt een aanrader voor het hele gezin.
Praktische info Amsterdam Museum met kinderen
Adresgegevens:
Kalverstraat 92, Amsterdam
Elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijzen:
Kinderen 0- 17 jaar gratis
Volwassenen 15 euro
Mocht je wat willen eten of drinken dan kun je terecht in het museumcafé Mokum.
Tijdens de schoolvakanties en elke woensdag en zondag zijn er extra activiteiten voor de hele familie. Zie hiervoor de website.
Meer lezen? Dit zijn de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam en de leukste kindvriendelijke musea Amsterdam