Düsseldorf met kinderen | 15x Leuke uitjes + kerstmarkt

Eind november reizen wij naar Düsseldorf voor een korte citytrip. In de eerste plaats voor de beroemde kerstmarkten, maar ook om de rest van deze Duitse stad te ontdekken. En al snel blijkt dat Düsseldorf een verrassend leuke stad is om te bezoeken met kinderen! In deze blog deel ik wat je allemaal kunt doen in Düsseldorf met kinderen.

Düsseldorf ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op nog geen uur rijden van de grens. Een prima afstand voor een weekend weg met het gezin! In de stad zijn veel leuke bezienswaardigheden, winkels, kinderactiviteiten en restaurants. Dus zeker voor een trip van 2 of 3 dagen is er meer dan genoeg te doen!

Altstad Düsseldorf
Altstad Düsseldorf

Stedentrip Düsseldorf met kinderen | Kinderactiviteiten

Dwars door de stad stroomt de Rijn met daarlangs de Altstadt, een wijk vol met historische gebouwen die na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog herbouwd zijn. Hier vind je de meeste restaurants en terrassen. Ook de wijken eromheen zijn de moeite waard, vooral als je wilt winkelen, leuke hippe koffiezaakjes wilt bezoeken of op zoek bent naar gave street-art.

Het is waarschijnlijk het meest toeristische uitstapje dat een stad te bieden heeft: de Hop On Hop Off bus. Maar het is tegelijk ook de snelste manier om een stad te leren kennen, zo ook in Düsseldorf. De rode dubbeldekker bussen rijden in 1,5 uur tijd langs de meest interessante punten van de stad. Zo stopt de bus bij de Altstadt, de Rijntoren en de Aquazoo. Onderweg luister je via een koptelefoon naar interessante informatie over de stad, ook in het Nederlands!

Aquazoo
Aquazoo

Aquazoo Löbbecke Museum

Vooraf wist ik niet goed wat te verwachten van Aquazoo; is het een aquarium, is het een museum of een dierentuin? Een combinatie van die drie is waarschijnlijk het beste antwoord. Alles in Aquazoo Löbbecke Museum draait om dieren en natuur. Een wandeling door Aquazoo brengt je van de zoutwater gebieden, via de zoetwatergebieden terug naar het land. Onderweg zien we heel veel dieren in terraria en aquaria en er is zelfs een heuse vlindertuin.

Alles is bijzonder mooi vormgegeven, heel informatief (als je het Duits een beetje machtig bent) en heel interactief. Een dagje uit naar de Aquazoo is behoorlijk populair, op drukke dagen kom je niet binnen zonder vooraf (online) gekochte kaarten. (Website)

Aquazoo

Rijntoren

Een spectaculaire activiteit in Düsseldorf met kinderen is de Rijntoren. De skyline van Düsseldorf wordt gedomineerd door deze 240 meter hoge toren, dat alleen is al een reden om de toren van binnen te gaan bekijken. Maar het uitzicht mag er ook zijn!

Met een super snelle lift ga je naar 168 meter hoogte. Hier is een bar met rondom uitzicht op de stad. De ramen lopen heel schuin waar alleen de dapperste tegen aan durven liggen om het meest duizelingwekkende uitzicht ooit te hebben op de stad. Een verdieping boven de bar vind je het Quomo restaurant, hier kun je terecht voor een Japanse maaltijd terwijl het restaurant rond draait en je dus steeds een ander uitzicht hebt.

Leuk om te weten: de hoogste Geocache van Düsseldorf vind je bovenin de Rijntoren!

Medienhafen
Medienhafen

Medienhafen

De Rijntoren staat met zijn voeten in de wijk Medienhafen. In deze wijk kom je om de moderne architectuur te bewonderen. Wij waren vooral onder de indruk van de golvende gevels van de panden van architect Frank Gehry.

Om het voor kinderen aantrekkelijk te maken kun je deze wijk verkennen met behulp van de Kinder Stadrallye. Een gratis speurtocht voor kinderen die je af kunt halen bij het toeristenbureau of kunt downloaden van de website. Trek er wel wat tijd voor uit, wij kwamen helaas niet verder dan 3 vragen. De Kinder Stadrallye is er ook voor de Altstadt.

Hop On Hop Off

Steet-art Düsseldorf

Ik ben dol op street-art en in Düsseldorf kan ik mijn hart ophalen. In de oude stad kom je het nauwelijks tegen, maar zodra je daar ook maar even vandaan bent is er veel street-art te bewonderen.

En de Kiefernstraße in de wijk Flingern spant helemaal de kroon, deze straat is een groot kunstwerk. De gevels, de bouwketen en zelfs een aantal auto’s zijn allemaal afzonderlijk beschilderd. Op iedere gevel valt zoveel te ontdekken, we staan met open mond te staren naar de kleurrijke schilderingen.

Düsseldorf met kinderen

Düsseldorf met kinderen | Kerstmarkten tips!

Duitsland staat erg goed bekend als het om kerstmarkten gaat. Die van Düsseldorf in het bijzonder, en terecht! De stad heeft niet één, maar maar liefst zeven verschillende kerstmarkten verspreid door de Altstadt. Je wandelt eenvoudig van plein naar plein door sfeervol verlichte straten. En hierdoor is het hele centrum van de stad veranderd in een groot winter wonderland.

Iedere markt heeft zijn eigen karakter, zo is Märchen markt op de Schadowplatz helemaal in sprookjes sferen. Wat de markten allemaal met elkaar gemeen hebben is het gigantische aanbod aan eten en drinken: gepofte kastanjes, Reibekuchen (gefrituurde aardappelkoeken, onze favoriet!), pretzels, gesuikerde amandelen, gluhwein, warme chocolademelk en natuurlijk het het lokale Alt bier. We proberen het alle-maal!

Kerstmarkt op de Marktplatz
Kerstmarkt op de Marktplatz

Kerstmarkten voor kinderen

De kerstsfeer met alle lampjes en vrolijke versieringen alleen al is aantrekkelijk voor kinderen. Maar er is meer te doen voor ze. Bij de Kinderzelt op de Köbogen markt worden activiteiten georganiseerd (helaas was er nog geen activiteit toen wij er waren). Op de Märchen markt worden sprookjes voorgelezen en kunnen jonge kinderen in de draaimolen.

Een draaimolen vind je ook op de Marktplatz, samen met een klein poppentheater. En op de Sternchen markt draait een mini reuzenrad voor de allerkleinsten.

Kerstmarkt Düsseldorf met kind

Schaatsen op de kerstmarkt

Op de Cornelisplatz vinden wij echter de gaafste attractie: hier is het gehele plein omgetoverd tot een grote schaatsbaan. Het is een bijzonder leuke baan, waar je heerlijk rondjes kunt schaatsen. Voor kinderen die nog niet zo goed kunnen schaatsen zijn er grote plastic dieren die ze voort kunnen duwen of waar ze op voortgeduwd kunnen worden. Uiteraard kun je hier ook schaatsen huren. Wil je niets missen, download dan een plattegrond van de kerstmarkten en het kinderprogramma van de website van het toeristenbureau van Düsseldorf. Of loop even langs bij het kantoor naast de Marktplatz.

Wandel vooral ook even langs de etalages van Galerie Kaufhof aan het Cornelis platz, vooral de prachtige bewegende decors van de beroemde Steiff teddyberen zijn geweldig!

Met de kerstmarkten komt ook het reuzenrad naar de stad. Je ziet dit gigantische gevaarte al van verre staan op de Burgplatz aan de oever van de Rijn. Het uitzicht op de sfeervol verlichte stad is geweldig vanaf deze hoogte! Maar ook als de kerstmarkten er niet zijn is er nog meer dan genoeg te doen in Düsseldorf met kinderen. (Website)

  • Ook leuk met kleine kinderen: in Oberhausen kan je naar Legoland en SeaLife gaan.
Jugendherberge

Jeugdherberg Düsseldorf met kinderen

Tijdens onze stedentrip naar Düsseldorf met kinderen logeren we in de Jugenherberge. Deze gemoedelijke accommodatie ligt in de wijk Oberkassel aan de Rijn. Via de Rheinknie brug wandel je in 10 minuten naar de Altstad. Leuk detail is dat er op die gigantische brug een geocache verstopt zit.

Ook met het openbaar vervoer ben je snel in de stad. Vanaf het hostel wandel je in 7 minuten naar de halte van de metro, waar er 5 lijnen stoppen die je in een paar minuten naar de Altstadt brengen.

Jugenherberge kamer
Jugenherberge kamer

De kamers zijn ideaal voor gezinnen met kinderen, er zijn familie kamers voor 4, 6 en 8 personen. Wij logeren in een familiekamer voor 4 personen, met 2 aparte bedden en een stapelbed waarvan het bovenste bed gelijk geclaimd wordt door junior. De bedden zijn al opgemaakt als we aankomen en ook de handdoeken liggen netjes voor ons klaar.

De kamer is logisch ingericht, er is voldoende verlichting en ook de badkamer en het aparte toilet zijn prima. Het enige dat mij eraan herinnert dat we in een Jeugdherberg logeren zijn de nummers op de bedden, die weer corresponderen met de lockers in onze kamer waar we onze spullen in opbergen.

Ook de openbare ruimtes van de Jeudherberg zijn zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een grote bar waar men prima koffie serveert, een minimarkt waar je een flesje drinken of een zak chips kunt kopen. Er zijn voldoende plekjes om te zitten, een speelhoek voor de allerkleinsten, een tafeltennis tafel, een tafelvoetbal tafel en niet te vergeten: gratis WIFI.

Jugendherberge

Het ontbijt wordt geserveerd in een grote ruimte met uitzicht op de Rijn. Er is een flink buffet met meer dan genoeg keus; er zijn verse broodjes, vele soorten kaas en vlees. Een aantal warme gerechten en natuurlijk ook yoghurt, muesli en fruit. Het is ook mogelijk om hier te lunchen of te dineren, mits je dit tijdig aangeeft bij de receptie.

Bereikbaarheid

De Jeugdherberg is eenvoudig met de auto te bereiken en wat super fijn is, is de parkeergarage direct onder de accommodatie. Voor 14,50 per 24 uur kun je hier je auto veilig parkeren en de stad verder wandelend of met het openbaar vervoer verkennen.

In steeds meer steden in Duitsland ben je verplicht om een milieusticker op je autoruit te hebben. Alleen dan mag je de zogenaamde Umweltzones inrijden. Koop deze online voor je vakantie, dat kan hier!

Ons verblijf in de Jeugdherberg van Düsseldorf

Het was voor ons de eerste keer dat we als gezin in een Jeugdherberg logeren, en het is bijzonder goed bevallen. Het publiek is heel divers, we zien veel gezinnen zoals wij, maar ook groepen vrien-den en stellen. De kamers zijn niet bijzonder sfeervol, maar functioneel en heel schoon. Er is genoeg ruimte om je buiten de kamer te vermaken en het personeel is bijzonder vriendelijk. Ook de ligging is erg goed, in een rustige wijk op korte afstand van het centrum. En dat we de auto gewoon onder het hostel kunnen parkeren is natuurlijk helemaal super! Meer informatie vind je op de website van de Jeugdherberg.

Citytrip Düsseldorf met kinderen

De kerstmarkten waren de aanleiding voor onze trip naar Düsseldorf met kinderen, maar er is zoveel meer te doen en te zien in deze aangename stad. Düsseldorf is wat ons betreft helemaal goedgekeurd als citytrip bestemming voor gezinnen met kind!

Meer informatie over Düsseldorf, de bezienswaardigheden en de DüsseldorfCard vind je op de website van Düsseldorf tourismus.

Ook een aanrader: stedentrip Duisburg met kinderen, daarnaast vonden we de stad Keulen met kinderen een aanrader en lees onze tips voor het Ruhrgebied.

Naar Düsseldorf met kinderen

Düsseldorf bereik je makkelijk en snel met de auto, bus, trein of het vliegtuig. Met de trein reis je vanaf € 20, – voor een enkele reis in ongeveer twee uur naar Düsseldorf.

De auto is de makkelijkste optie als je op stedentrip naar Düsseldorf met kinderen gaat. Dit is snel en betaalbaar. Let wel op dat je in Düsseldorf een vignet nodig hebt! In Duitsland zijn in 2008 milieuzones, ofwel Umweltzones, ingesteld in veel grote steden. Als je een vignet hebt, bekend onder de namen “umweltzone sticker” en “umweltplakette”, kan je de stad inrijden zonder dat je een boete riskeert.

Dusseldorf met kinderen stedentrip
Dusseldorf met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën