PORTUGAL met kinderen | 11x Regio’s en Tips

Op vakantie naar Portugal met kinderen? Wij zijn al een aantal keer op een familievakantie naar Portugal gegaan en vonden dit fantastisch. Er zijn waanzinnige stranden, het klimaat is goed, je kan naar mooie dorpen en steden gaan en ook zijn er veel leuke uitstapjes mogelijk met de kinderen. Wij delen al onze tips voor een gezinsreis Portugal!

Wij zijn in de zomer en in de winter in Portugal geweest. In de zomer hangt er een echte relaxte sfeer, het weer is heerlijk en het is tot laat in de avond gezellig en levendig op straat. En in de wintermaanden is het rustiger qua toerisme, is het weer vergeleken Belgiƫ en Nederland nog steeds zeer aangenaam en kan je genieten van het Portugese leven.

Naar Portugal met kinderen | Bestemmingen

We delen hieronder tips voor een aantal bekendere regio’s! De stad Evora en de streek Alentejo zijn minder bekend, maar zijn zeker ook aanraders voor kindervakanties in dit mooie land. Zoek je tips voor uitjes, bestemmingen en natuur dan kan je ook even kijken op de officiĆ«le site van het toerismebureau!

Algarve

Eerste tip voor een kindvriendelijke regio in Portugal is waarschijnlijk ook de bekendste, de Algarve. De Algarve is de zuidelijkste regio van Portugal. Er is veel strand, leuke dorpen en steden, er is veel mooie natuur en er zijn heel wat leuke kinderactiviteiten. Veel toeristen die zoeken naar een zonvakantie, kiezen bijvoorbeeld voor een verblijf in kustplaats Albufeira of Praia da Rocha.

Portugal met kinderen

Doen in de Algarve

De grot van Benagil is een van de bekendste rotsen van de Algarve. Het is een heel groot, natuurlijk rotsafdak. Het uitzicht op zee is prachtig. Je kan deze grot ook tijdens een boottocht bewonderen. Een boottocht duurt vaak een aantal uur en het is tof om de Algarve vanaf het water te bewonderen.

Silves is sowieso een leuk stadje om te bezoeken als je in de Algarve met kinderen bent. Het kasteel is dan wel de belangrijkste bezienswaardigheid. Van het kasteel is het een en ander bewaard gebleven, in het kasteel is een restaurant.

Blogger Alyt stapte in Sagres op de boot voor een dolfijnencruise met de Cape Cruiser. Haar meiden waren toen 6 en 4 jaar oud en konden mee op de ribboot. Het ging heel hard, daarom werden er extra beschermkussentjes voor hun stoeltje vastgezet. Maar zo gaaf om te doen, echt een aanrader als je in dit gebied op vakantie bent. Zij heeft de cruise van tevoren gereserveerd.

En de Zoo Marine is een combinatie van een waterpark en een pretpark. Naast een aantal attracties (draaimolen, reuzenrad en treintje) is er een aquarium en er zijn tropische vogels in dit park. Daarnaast is er ook nog een zeehonden- en dolfijnenshow. Het is een prachtig waterpark met een golfslagstrand, waterglijbanen, een speeltoestel in het zwembad, Harakiri waterglijbaan en een wildwaterbaan.

Alentejo

De regio Alentejo ligt zuid-centraal in Portugal. Het gebied ligt in het zuiden tegen de Algarve aan, in het westen tegen Lissabon, in het noorden tegen de Taag en in het oosten tegen Spanje. Er zijn aangename temperaturen in het voor- en najaar, in de zomer is het warm. Deze streek is zo’n aanrader vanwege de ruimte en de rust, de prachtige dorpjes, de mooie stranden en vanwege de mooie natuur.

De kust van Alentejo is divers. Wandel met de kids langs de kust, over zandduinen, het strand, smalle paden en langs ruige kliffen.  Het deel ten zuiden van Sines bestaat uit grillige rotsen, intieme strandjes en vissershaventjes. In dit gedeelte ligt het ā€œParque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentinaā€. In dit park maak je prachtige wandelingen en ook zijn er mooie plaatsen als Porto Covo en Vila Nova de Milfontes.

Er zijn veel standen bij ons in de omgeving die zeer geschikt zijn voor het hele gezin. Je parkeert er gratis, de meeste stranden zijn aangewezen met een blauwe vlag en er zijn stranden met en zonder strandwacht. Er zijn stranden met hoge golven, goed om in te surfen, of zoek een rustige baai op voor de jonge kinderen.

Het Badoca Safari Park is met kinderen echt een bezoek waard. Je zit op een open aanhanger en wordt door een tractor door het park gereden. Tijgers, giraffen, kangoeroes, zebra’s, lama’s, herten, chimpansees en nog een heleboel andere dieren zijn hier te bewonderen! Naast het safari gedeelte is er ook een restaurant en een wildwaterbaan!

  • Lago Montargil & Villas wordt beoordeeld met een 8,7! Dit 5-sterrenhotel ligt aan de Montargil-dam en heeft luxe (familie)kamers, 6 zwembaden, een jachthaven, manege en een spa van 1000 mĀ².

Noord-Portugal

Minder bekend voor een vakantie in Portugal met kinderen is Noord-Portugal. Dit is een heel rustig stuk van Europa. Ideaal als je tijdens schoolvakanties toch een beetje de rust wilt opzoeken en niet verloren wil gaan in het massatoerisme.

Nationaal Park GerĆŖs het enige Nationaal Park van Portugal. Dit park ligt op de noordwestelijke grens met Spanje en loopt in GaliciĆ« door als ā€˜Serra do XurĆ©sā€™. Het is een gebied met watervallen, warmwaterbronnen, leuke dorpjes en het Mourela Plateau.

Povoa de Varzim is een van de bekendste badplaatsen bij in deze omgeving. Ooit was dit een vissersplaats, tegenwoordig is het vooral een badplaats. Het strand is heel erg mooi en daarom ook populair in de zomer. Daarnaast zijn er veel bars, een golfbaan en zelfs olympische sportfaciliteiten.

  • Aguahotels Mondim de Basto: een 4-sterrenhotel met suites en appartementen met meerdere slaapkamers. Het ligt aan de oevers van de rivier de Tamega en je hebt uitzicht op het prachtige berglandschap. Vanuit het onoverdekte overloopzwembad kijk je uit op de vallei.
Portugal met kinderen

Omgeving Lissabon

En dan de Costa de Lisboa, hier zijn wij al een aantal keer geweest tijdens een vakantie in Portugal met kinderen. De omgeving van Lissabon is fantastisch, in de zomer- en wintermaanden! Er is veel te doen hier, met natuur, cultuur, steden, surfen en stranden.

De stranden zijn mooi en uitgestrekt en er wordt veel gesurft. Daarnaast zijn er veel gave dorpen en steden te ontdekken, zoals de kastelen bij Sintra en bijvoorbeeld het schiereiland Peniche. Ericeira is een voormalig vissersstadje en nu staat deze stad voornamelijk bekend om de mogelijkheden om te surfen. Het is echte en ontzettend leuk plaatsje, de lokale bevolking gaat op een vrije dag of in de vakantie ook graag naar Ericeira. Het is een gezellige kustplaats, vol met leuke cafƩs en restaurants.

  • VILA GALƉ ERICEIRA (vlucht + hotel) wordt omringd door de Atlantische Oceaan en de prachtige omgeving. Er is een zwembad en een speeltuin.
Portugal met kinderen
Porto

Naar Portugal met kinderen | Steden

Lissabon

Lissabon is een fantastische stad voor een stedentrip. Je kan voor een stedentrip van een aantal dagen naar deze stad gaan of bezoek de stad tijdens een vakantie in Portugal met gezin.

Het Castelo de Sao Jorge is een groot kasteel, met prachtig uitzicht over de stad vanaf de kasteelmuren. Je kinderen spelen er riddertje en de volwassenen genieten van het uitzicht. Het is ook heerlijk dwalen door de kasteeltuinen. Met de lift ga je omhoog naar een uitkijktoren. Dit kan met de Elevador de Santa Justa. Vervolgens kan je over een stalen wandelpad lopen, wat met kleine kinderen toch wel wat spannend is. Onze tip is om vroeg op de dag te gaan, voordat het druk wordt. Ook is er de dierentuin Jardim ZoolĆ³gico de Lisboa.

  • Kies bijvoorbeeld voor het hotel LEGENDARY LISBON SUITES. Dit ligt in de wijk Santo Antonio, aan de rand van het centrum. Met ruime kamers en appartementen, een buitenzwembad, een eigen kitchenette en het openbaar vervoer op loopafstand.

Porto

Een andere leuke stad in Portugal is de stad Porto. Dit is een prachtige stad met een historisch centrum en is echt een bezoek waard tijdens een vakantie in Noord-Portugal met kinderen. Ook met kinderen kan je er heerlijk wandelen door de smalle stegen en straten, die soms opmerkelijk steil zijn. Er is best wat hoogteverschil in de stad, waardoor er veel trappen zijn. Ook mooi is Baixa, de benedenstad van Porto. Dit deel is een combinatie van prachtig barok en een bruisend stadsleven.

Om de stad te verkennen met je kinderen kan je gaan wandelen. Andere manieren om de stad te ontdekken zijn met de bus, de tram, de boot en de funiculair. De funiculair is een treintje dat steil omhoog gaat. De Douro-rivier kan je over met een boot.

  • World of Discoveries ā€“ Bekijk de wereld door de ogen van de grote ontdekkingsreizigers van Portugal, dit is ook leuk met de kids.
  • SEA LIFE Porto ā€“ een bekend aquarium dat zeker met jongere kinderen leuk is om te bezoeken op een regenachtige dag.
  • Serralves-park- 18 hectare groot park met een boomtopwandeling. (Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen)

Onze dag in Evora | Vakantie Portugal met kinderen

Toen wij in de omgeving van Lissabon op vakantie waren, gaf mijn man aan dat 1,5 uur rijden voor hem wel echt de max was. Vervolgens zei ik: maar Evora wil ik echt niet missen. Na wat wikken en wegen ging mijn man akkoord. Nog wel wat mopperend. Zodra we aankwamen veranderde zijn houding direct: hij wilde er direct langer blijven dan de paar uur die we hadden gepland.

Het centrum van Evora is opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Niet voor niets! Deze stad is typisch Alentejaans. Het is een charmante stad met veel bezienswaardigheden. De stad is ommuurd, er zijn veel mooie steegjes, witte huizen en er zijn paleizen. Ook staat er een goed bewaarde Romeinse tempel uit de tweede eeuw.

Evora

Deze stad is echt een openluchtmuseum. Toen we aankwamen was direct de vraag: wat willen we echt zien? Er is ontzettend veel te zien en ga je maar voor een paar uurtjes naar de stad dan loont het de moeite om een lijst te maken van de plekken die je wilt bezoeken.

Begin je bezoek aan Evora met het gezin bij het belangrijkste plein, PraƧa do Giraldo. Dit plein heeft ook zuilengalerijen. Vanaf het plein kom je op allerlei kleine straatjes terecht. Na een korte stop bij de fontein liepen wij door naar de kathedraal.

Bovenop het klooster Evora

De kathedraal van Evora heet Catedral da SĆ©, dit is een van de grootste kathedralen van Portugal. Deze kathedraal wil je zowel van buiten als van binnen bekijken! Wij bezochten het Klooster van de Kathedraal van Evora, hier bleven we zeker een uur. Je betaalt een aantal euro entree, wij vonden dit de moeite waard.Op de heuveltop vind je de ruĆÆnes van een Romeinse tempel en een voormalig koninklijk paleis. Iets verder ligt een terras met mooie tuinen. Vanaf hier kijk je uit over een oude islamitische wijk.

Evora

Nog meer bekijken in Evora

Ook de moeite waard is de bottenkapel (Sao Francisco Capella dos Ossos), gebouwd in de zestiende eeuw. Bij de bouw hiervan werd gebruik gemaakt van duizenden skeletten van begraafplaatsen die overvol waren. Dit is onder andere gebruikt om de wanden te versieren.

Het Romeinse ‘aquaduct van het zilveren water’ heeft een indrukwekkende constructie. Deze is voor een klein deel bewaard, dit is ongeveer 9 kilometer lang.

Wij waren eind augustus in Portugal en dan is het warm! Overal in Evora kom je leuke restaurantjes en kiosken tegen. We liepen van cafƩ naar kiosk en hielden overal een korte pauze. Aan het einde van de dag kwamen we bij een mooi park, naast de stadsmuur, een hele grote speeltuin tegen. Ideaal om met je bezoek aan de stad met kinderen te combineren!

Zoals al eerder aangegeven: wij waren graag langer dan een middag in Evora gebleven. De stad heeft zoveel en dan is het prettig als je op je gemak de stad kan ontdekken. Een aantal kindvriendelijke accommodaties:

  • Een luxer hotel met een fantastisch zwembad op het dak is het Hotel VitĆ³ria. Iedere kamer heeft een balkon. Je wandelt zo naar het centrum van de stad.

Naar Portugal met kinderen | Eilanden

Madeira

Het Bloemeneiland Madeira is een schitterende bestemming voor een gezinsvakantie. Dit eiland ligt in de Atlantische Oceaan, 700 km ten Westen van Afrika. Madeira is een vulkanisch eiland dat is ontstaan nadat een vulkaan in zee uitgebarsten is. Op Madeira zijn geen vulkanen meer actief.

Er zijn prachtige wandelingen te maken over de kenmerkende levadaā€™s van Madeira. Een levada is een irrigatiekanaal waardoor het water van het noorden van het eiland naar de droge akkers is het zuiden stroomt. Langs deze kanaaltjes zijn wandelpaadjes aangelegd, zodat de bewoners de irrigatiekanalen kunnen onderhouden.

  • Zoek je een hotel in de buurt van Funchal met meerdere zwembaden? Pestana Village biedt deze opties. Het centrum van Funchal ligt op ongeveer 20 miunten lopen. Er is een kinderbad en een speelkamer voor de kids.

Azoren

De Azoren is een eilandengroep en leent zich uitstekend voor een natuurvakantie of eilandhoppen in Portugal met kinderen. Deze eilandengroep ligt in de Atlantische oceaan, zoā€™n 1200 kilometer van het vaste land. Er zijn negen verschillende eilanden op deze exotische eilandengroep en daarvan zijn er maar liefst acht bewoond. De vulkanische kraters zijn helemaal begroeid met gras en bloemen, waardoor het een fantastische bestemming is voor de natuurliefhebber.

Er is waanzinnig mooie natuur, een uitgelezen plek voor prachtige wandelingen en er zijn onder andere hot springs. Zoek je een rustige plek voor een vakantie met kinderen, waarin de natuur troef is, dan zit je in de zomerperiode goed op de Azoren.

Als je naar de Azoren op vakantie gaat, mag een walvissentour eigenlijk niet ontbreken. In het gebied rondom de Azoren zwemmen 24 walvis- en dolfijnsoorten. Zeker tijdens een tour is de kans heel groot dat je enkele dieren spot. Ook zijn er veel thermale baden op de eilanden! Meer tips voor een vakantie op de Azoren lees je op de website van het toerismebureau, klik daarvoor hier.

  • Aparthotel Atlantida Mar heeft een kinderopvang, speeltuin, buitenbad, sauna en whirlpool. Het hotel ligt op het eiland Praia da VitĆ³ria.
VILA PETRA

Familievakanties Portugal met kinderen

Zonvakanties Portugal

Voor een zonvakantie Kroatiƫ raden wij onder andere deze drie pakketreizen aan voor gezinnen:

VILA PETRA biedt gezinsvriendelijke appartementen in Albufeira. Het viersterren appartementencomplex Vila Petra is populair onder Nederlandse gezinnen en heeft ruime 3-kamer appartementen. Er is een verwarmd zwembad en een speeltuin.

AP ADRIANA BEACH RESORT is een All Inclusive resort in de Algarve met alles wat je nodig hebt: een royaal buitenzwembad, een binnenbad, shows en lekkere buffetten. Ook is er een miniclub en een speeltuin.

AP ADRIANA BEACH RESORT

Rondreis Portugal met kinderen

Wij maakten een rondreis Portugal en Spanje en boekten de accommodaties zelf. Appartementen en hotelkamers boekten wij via Booking.com. Je kan ook een familiereis boeken, dan zijn dit aanraders:

  • Via Travelnauts boek je een rondreis Portugal met gezin op maat. Zij geven Portugal een 9 voor kindvriendelijkheid, vanwege het milde klimaat, korte vliegtijden, korte reisafstanden en de vele kindvriendelijke activiteiten. Het landschap is ontzettend afwisselend, de de steden en dorpjes gemoedelijk en de Portugezen zijn dol op kinderen. Er staan een aantal voorbeeldreizen op hun website, jullie reis wordt op maat gemaakt!
  • Met Voja Travel boek je een authentieke rondreis of eilandhoppen over de Azoren of Madeira. Deze wordt op maat samengesteld.

Naar Portugal met kinderen | Tips

Portugal is het makkelijkst bereikbaar met het vliegtuig. Een ticket, van alle maatschappijen, boek via Skyscanner. Vliegen kan op onder andere Porto, Lissabon en de Algarve.

Wij huurden tijdens alle vakanties naar Portugal met kinderen een huurauto via SunnyCars. Reden hiervoor is de all-in prijs, de verzekeringen zijn direct geregeld.

Portugal leent zich ook goed voor een campervakantie, onze blogger was met een camper in de Algarve. Een camper huur je bijvoorbeeld via WorldWideCampers. Er zijn veel (gratis) camperplaatsen en servicestations in het hele land. Wildkamperen is verboden in Portugal.

De ANWB Wereldreisgids Portugal is een complete en praktische reisgids. Deze telt meer dan 400 paginaā€™s boordevol hoogtepunten, originele tips, schitterende wandelroutes en alles over de achtergronden van land en volk. Daarnaast alle praktische informatie zoals openingstijden van musea, tips voor overnachtingen en vervoerstijden. Inclusief stadsplattegronden, overzichtskaarten en achterin een uitneembare kaart. 

Dat waren onze tips voor een vakantie naar Portugal met kinderen. Lees ook de tips voor een vakantie naar Kroatiƫ en naar Denemarken.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn