Getest: A seal met kinderen – Zeehondenopvang

0

Vlakbij Rotterdam bevind zich A seal, een zeehondenopvang en expositieruimte. Dit betekent dat we niet meer naar Texel of Pieterburen hoeven om zeehonden te zien. Jolanda was er en deelt haar ervaringen.

Via via hoorde ik dat er in Stellendam een zeehondenopvang zat, zo dichtbij huis maar ik wist dit niet. In de vakantie kwamen mijn nichtjes (van 11 en 7 jaar) bij ons logeren en brachten wij samen met onze zoon van 1 jaar een bezoek aan A Seal.

In de Noordzee zwemmen veel zeehonden maar helaas kunnen deze zeehonden hun moeder kwijtraken of kunnen deze zeehonden gewond en ziek raken. Als er een zeehond in nood gevonden wordt, komt A Seal in samenwerking met andere organisaties deze zeehond ophalen.

A Seal met kinderen

Op bezoek bij A Seal met kinderen

Bij A Seal worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Als bezoeker kan je dit gehele proces van dichtbij bekijken. Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat zijn om in het wild te kunnen overleven, worden ze door A Seal weer vrijgelaten in de natuur. Op hun website kan je deze dagen vinden en ook hier kan je bij gaan kijken.

Wanneer wij onze auto hebben geparkeerd rennen de dames al vooruit want bij de ingang staat een grote reddingsboot. Ze springen erop en staan als een kapitein achter het roer. Binnen aangekomen worden we vriendelijk ontvangen door 2 medewerkers, die vol enthousiasme vertellen over A Seal. De dames ontvangen gratis een speurtocht bij de kassa.

Zeehonden die nog niet zo lang geleden zijn binnengebracht verblijven in de quarantaine. Vanachter het glas kunnen we meekijken hoe de zeehondjes verzorgd worden. Op dat moment liggen er drie zeehonden in quarantaine, alle drie hebben ze longwormen. Op de bordjes staan hun naam en een korte uitleg over hun binnenkomst. We zien hoe een medewerker hun hokken schoon maakt maar ook hoe verzwakt ze erbij liggen.

Zodra de zeehonden zijn opgeknapt gaan ze naar een ander gedeelte toe, deze bevindt zich in de serre. Hier liggen de meeste zeehonden, vaak met meerdere in hun hok en ze hebben nu hun eigen bad. Deze zeehonden zien er al een stuk beter uit.

A Seal met kinderen

Doen in A Seal met kinderen

Een medewerker loopt rond en geeft ons uitleg over hoe de zeehonden hier komen, wat ze eten, het verschil tussen de zeehonden en dat ze uiteindelijk weer vrijgelaten worden. De dames kunnen vragen stellen en zien ondertussen het verschil tussen de gewone en grijze zeehond.

Buiten bevinden zich de  grote baden, hier verblijven de zeehonden voordat ze weer de natuur in gaan. Alles bevindt zich achter glas zodat de zeehonden zich niet te veel aan mensen hechten.

Middenin het gebouw zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. Het is leuk opgezet met zandbanken met daarin informatiekoepels bijvoorbeeld over longwormen en plastic in de zee. Alle activiteiten hebben uiteraard te maken met de zeehonden en/of de opvang ervan.

A Seal met kinderen

A Seal met kinderen – een aanrader?

Voor kinderen die een liefde hebben voor dieren is A Seal zeker een aanrader maar verwacht geen dolfinarium. Er wordt hard gewerkt en het wordt niet mooier gemaakt dan het is. Onze zoon van 1 jaar kreeg er weinig van mee maar de dames vonden het zeer leerzaam.

Praktische info: 
Bekijk de website voor de openingstijden.
Lees ook wat je doet in Ouddorp met kinderen
Tips voor Rotterdam met gezin

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.