TOP 10! | DOEN in Hasselt met kinderen

0

Tijdens de zomervakantie waren wij een lang weekend in de regio Genk en Hasselt met kinderen. We ontdekten dat dit een heel kindvriendelijk gebied is. In deze blog deel ik de tips voor kinderactiviteiten in Hasselt.

Wil je Hasselt echt zien dan heb je aan één dag niet genoeg. Met twee dagen krijg je een goede indruk en blijf je langer, dan verken je echt alles. Heb je de tijd, combineer je bezoek dan met een stedentrip Genk met kinderen. Wij raden aan om meerdere dagen in Hasselt te verblijven met gezin.

Doen in Hasselt met kinderen

Abdijsite Herkenrode

Onze meisjes zijn helemaal gek van eenhoorns, dus een uitstap naar deze abdijsite met het symbool een éénhoorn kon niet ontbreken. Het eerste wat opvalt is dat domein echt onbeschrijfelijk mooi is. Je ziet imposante gebouwen die neergepoot zijn in een sprookjesachtige tuin. Het bezorgde ons een instant vakantiegevoel.

Zoektochten in Herkenrode

Herkenrode heeft drie gezinszoektochten en wij probeerden er twee uit. We begonnen met de pientere theepoten in de kruidentuin. Dit is een zoektocht voor kids van 3 tot en met 12 jaar en is volledig gratis. Kinderen boven de 12 jaar en volwassenen betalen dan enkel de toegang tot de kruidentuin.

De kids kregen een schatkaart mee en moesten dan op zoek naar de verstopte theepotten. In de theepotten zaten er dan diverse opdrachten voor alle zintuigen. Er waren twee soorten opdrachten: de jongere kids kregen iets makkelijkere opdrachten dan de oudere kids. Echt leuk om de kids zo enthousiast door de tuin te zien rennen.

De tweede zoektocht die wij deden was “Op zoek naar de eenhoorn”, deze is geschikt voor kids tot 6 jaar. Heel even probeerden wij ook de zoektocht voor de iets oudere kids “Hendriks geheimen”. Maar omdat dit veel leeswerk was en we de kleinste kids moesten helpen met de andere zoektocht was dit voor ons te veel werk. Wij besloten met z’n allen de éénhoorn zoektocht te doen. De kids vonden het geweldig om de opdrachten uit te voeren en zo op een speelse wijze de abdij te verkennen.

Abdijsite Herkenrode
Abdijsite Herkenrode
Abdijsite Herkenrode

Villa Verbeelding

Villa Verbeelding is een superleuk belevingsmuseum dichtbij het station. Het is gevestigd in een onopvallend rijhuis, maar dan wel ééntje dat je moet gezien hebben. De naam “Villa Verbeelding” is een erg passende naam want je valt hier van de ene verbazing in de andere. De boeken komen hier echt tot leven. Overal kan je dingen zien en uitproberen en het is allemaal op een erg speelse wijze ingericht.

Je wordt vanaf de eerste seconde getriggerd om dingen te ontdekken en dat is echt geweldig. Op de website van Villa verbeelding zie je welke (tijdelijke of vaste) tentoonstellingen er zijn, welke lezingen er gepland staan, maar ook aan welke workshops je kan deelnemen.

Ze hebben een uitgebreid aanbod voor kinderen en volwassenen. Zo is er het ganse jaar rond veel te beleven in dit museum. Iedereen wil wel zo’n Villa Verbeelding dichtbij huis denk ik. Wij begonnen ons Villa Verbeelding avontuur met een speurtocht doorheen de diverse kamers. De kids doken met veel plezier de kamers in.

We lazen mooie boekjes, tekenden portretten, bezochten de tentoonstelling van schrijver tot lezer en probeerden een echte camera obscura uit. Het was echt heel erg leuk én leerzaam.

Dit kindvriendelijke museum is zeker een aanrader als je naar Hasselt met kinderen gaat.

Villa Verbeelding met kinderen
Villa Verbeelding met kinderen

Openluchtmuseum Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk, op 20 minuten van Hasselt, zorgt ervoor dat je een dag toe kan voegen aan je bezoek aan kindvriendelijk Hasselt. Er is een gedeelte waarvoor je toegang betaalt (met het Openluchtmuseum) en er is een gedeelte waar je gratis naar binnen kan.

Zeker een bezoek waard is het waterfietspad, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld! Ook de grote speelschuur levert een hoop plezier op. Lees verder over Bokrijk met kinderen.

Openluchtmuseum Bokrijk

Modemuseum

Gek op mode? Ga naar het modemuseum waar je wordt uitgedaagd om na te denken over mode! In schoolvakanties zijn er creatieve rondleidingen door het museum.

Japanse tuin Hasselt

De Japanse tuin

Even bijkomen van het bezoeken van deze musea? De Japanse tuin in Hasselt is een prachtig rustpunt. Ieder seizoen ziet de tuin er een beetje anders uit. Dit is trouwens de grootste Japanse tuin van Europa. Op 1 mei is kinderdag in de tuin, er zijn dan allerlei leuke spellen te doen.

Karlien en haar gezin waren in Hasselt met kinderen en bezochten de Japanse tuin in de herfst. Dit is echt een uitje voor de natuurliefhebber, en de liefhebber van architectuur. Dan is het fantastisch. Houd je daar niet zo van, dan wandel je vrij snel door het geheel heen.

Onze kinderen vonden de tuin prachtig en we zijn er ruim een uur gebleven. Vooral de rotsen langs de waterval waren een groot succes.

Japanse tuin Hasselt

Domein Kiewiet

Naast de Japanse tuin is er nog meer natuur in Hasselt. In Domein Kiewiet wandel je over plankenpaden. Ook zijn er onder andere boerderijdieren, ga naar het speelbos en ook is er een speelhoek. ’t Plezante Potenpad is een wandeling van 2 kilometer, die ook geschikt is met kinderwagens.

Park Natuur en Cultuur

In dit park staan heel veel kabouters maar ook kom je dansende beren tegen! Er zijn 25 verschillende soorten tuinkamers, in het paviljoen kan je wat drinken.

Kinderactiviteiten in Hasselt als het regent

#1 In een blog over Hasselt met kinderen kan Plopsa Indoor natuurlijk niet missen. Dit is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Er zijn 25 leuke attracties in de wereld van de Studio 100-helden. Er is ook een buitengedeelte.

#2 Binnenspeeltuin Pretland is een stuk goedkoper dan Plopsa Indoor, en ook hier is er eindeloos speelplezier mogelijk. 

#3 Andere activiteiten in Hasselt als het regent? Ga naar de bibliotheek (Gratis toegankelijk) of naar de film in Kinepolis.

Verken Hasselt met kinderen op de fiets

Hasselt ligt in Limburg, het fietsparadijs van België. Stap op de fiets om Hasselt en omgeving te verkennen. Een leuke route is bijvoorbeeld de Street Art route. Je haalt deze gratis bij het toerismebureau.

Overnachten in Hasselt met kinderen

Wil je langer in Hasselt blijven dan een dag? Dan zijn dit aanraders om te verblijven:

#1 Het hotel Holiday Inn Hasselt behoort tot een grote keten. Ideaal is het verwarmde binnenzwembad en kinderen eten in het restaurant gratis mee.

#2 Liever in een vakantiehuis verblijven, bekijk dan vakantiehuis De Villo waar je tot wel met 8 mensen kan verblijven.

#3 Het Radisson Blu Hotel heeft een binnenzwembad en een dakterras met fantastisch uitzicht.

Lees ook: dit doe je in Maastricht met kinderen en ook Lanaken is leuk om te bezoeken. Daarnaast deelden wij ook tips voor Bree en Peer!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.