Hoge Venen met kinderen | 11x Uitjes + wandelen

We gaan naar het gebied de Hoge Venen met kinderen als we onderweg zijn naar de Duitse Eifel, voor een weekend weg. Eerder, toen de kinderen jonger waren, brachten we al eens een week door in dit gebied. De Hoge Venen (ook wel Hohes Venn of Hautes Fagnes) is een mooie tussenstop maar het is ook een goede plek voor een vakantie. Wij delen waarom je hierheen gaat en wat er te doen is!

Ik vraag mijn blogger Marilyn of zij al eens in de Hoge Venen met kinderen is geweest. Ja zei zij: een prachtig stuk van de Ardennen en de Eifel. Ik vroeg mij direct af waarom zij deze twee grote natuurgebieden noemde. De Hoge Venen blijkt een overloopgebied te zijn tussen de Eifel en de Ardennen. Het park maakt deel uit van het grensoverschrijdende Natuurgebied Hoge Venen-Eifel.

De Hoge Venen liggen in de Oostkantons (Duitstalig deel van België). Het natuurgebied is ongeveer 45 vierkante kilometer groot. Het gebied ligt tussen de bekendere plaatsen Malmedy, Eupen, Spa en Monschau. De regio ligt op de grens van België, Duitsland, Nederland en Luxemburg. Ook in de omgeving is veel te doen! Dit zijn onze tips voor de Hoge Venen!

Hoge Venen met kinderen

Naast bossen, heide en grasland zijn er in dit gebied vooral veel veenmoerassen. Ook vind je er de hoogste bergtoppen van België: de Botrange (692 m) en de Baraque Michel (674 m).

Actief in de Hoge Venen met kinderen

Wandelen

Wij gaan naar de Hoge Venen omdat we willen wandelen. Na een tussenstop in Maastricht voor koffie en een broodje willen we wat van de omgeving zien. In de Hoge Venen zijn heel veel wandelingen uitgezet: voor gezinnen maar ook zwaardere dagtochten. Daarnaast zijn er ook leerpaden ontwikkeld en je vindt er geleide wandelingen.

Belgische Ardennen met kids

Op de website vind je hier de wandelingen tot 10 kilometer. Wij wandelen de route van de Polleur-Venn en de Mont-Rigi, waarbij we enkel de vlonders moeten volgen. Ergens gaat iets mis, want we wandelen opeens een berg op, en genieten ontzettend van dat stuk. Als we aan de andere kant weer beneden staan zijn er geen vlonders. Via de telefoon weten we een andere route naar de auto te vinden.

De Hoge Venen zijn uitgestrekt en rustig. Met kinderen is het heerlijk rustig wandelen daarom: geen fietsers of auto’s waarvoor je uit moet kijken.

  • Niet iedere wandeling die je op de website vindt is actueel: zo liepen wij ook tegen wat plekken aan waar je niet verder mocht. Dit los je op met bijvoorbeeld een GPX-track op je telefoon.
Belgische Ardennen met kids

Centre Nature de Botrange

Bij het informatiecentrum Centre Nature de Botrange kan je allerlei brochures en boeken kopen over de Hoge Venen. Tevens kan je hier de info krijgen over de activiteiten en wandelingen in het gebied. Het Natuurleerpad start hier.

Skiën en langlaufen

We parkeerden de auto, stapten uit en zagen dat we naast een skiverhuur zaten. Nu komen we uit Noord-Holland, waar de dijken zo ongeveer het hoogste punt zijn. (Ik overdrijf, er is een hoogste duin van 55 meter) Een grote verrassing dus dat je zo dichtbij huis al kan skiën. Onderweg kwamen we ook paden tegen die enkel toegankelijk zijn voor langlaufers. Daar moesten we meer over weten en we hebben het een en ander opgezocht:

In de Ostkantons zijn 6 sneeuwgebieden. Hier zijn mogelijkheden voor langlauf- en skipistes, rodelpistes, sneeuwschoenwandelen of motor-skiën. Omdat de pistes niet heel hoog zijn is het ook een prima plek voor een wintersportbestemming met het gezin. Wel is het natuurlijk afwachten of er sneeuw ligt. Hier vind je alle info.

Oostkantons met kinderen

Kinderactiviteiten in de Hoge Venen

Ga je op vakantie naar de Hoge Venen met kinderen, dan wil je waarschijnlijk ook weleens iets anders doen dan wandelen of fietsen door de natuur. Dit zijn een aantal extra tips voor de Hoge Venen en de Oostkantons met kinderen!

Wil je naar een echte grote stad? Dan zijn Luik en Aken aanraders. Ook in de Ardennen is veel te doen natuurlijk en het stadje Monschau in Duitsland is prachtig.

Malmedy met kinderen

Malmedy is een rustig stadje, gelegen in het groen. Wat je doet in Malmedy met kinderen? Dit zijn onze tips!

  • In het centrum van de stad ligt het Park des Tanneries, met minigolf en een speelplein.
  • Kasteel Reinhardstein, ook wel bekend als Chateau de Reinhardstein, is gebouwd op een rotspunt. Een rondleiding door het kasteel duurt ongeveer 1,5 uur en je hebt het gevoel alsof je in de middeleeuwen bent.
  • Is het zomer, dan is het buitenbad Mon Repos open. Heerlijk om even af te koelen, er is een grote glijbaan bij.
  • In Malmedy waren hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Museum December 1944 kom je daar het een en ander of te weten. Dit museum ligt buiten Malmedy.
  • Parc Chlorophylle mag niet missen in dit overzicht! Deze natuurspeeltuin in de bomen, en eronder, ligt vlakbij Malmedy. Voor kinderen tussen de 2 en de 12 jaar is het een enorm leuke plek om te ontdekken. Er zijn allerlei thema’s over bos en de natuur uitgezet. Zo is er een korte loopbrug door de bomen op 15 meter hoogte. En ook is er een route van 2 kilometer. Onderweg kom je 32 attracties tegen. Er is een speciaal familietarief van € 5,80 voor 2 volwassenen en 2 kinderen.
Hoge Venen met kinderen

Doen in Eupen met kinderen

Eupen ligt prachtig tegen een helling van het Vesderdal aan. De stad is de hoofdstad van het Duitstalige deel van België. Leuk is het om door het centrum te wandelen, door de steegjes en de smalle straten. Ga hier ook eens heen tijdens je bezoek aan de Hoge Venen met kinderen.

In Eupen vind je in het Temsepark een leuke speeltuin met allerlei toestellen. Ook is er een aantal maanden van het jaar een kiosk geopend.

Het Chocolade museum willen de kinderen dan waarschijnlijk graag bezoeken. Let wel op: het museum is beperkt geopend en is voornamelijk door de weeks open.

In Lontzen, net buiten Eupen, vind je Magic Planet. Dit is een binnenspeeltuin en daarnaast is er een bowlingbaan.

Het oudste stuwmeer van België ‘Barrage de la Gileppe’ is voor kinderen waarschijnlijk vooral interessant vanwege de uitkijktoren en de enorme leeuw.

Hoge Venen met kinderen

Doen in Spa met kinderen

De Parel van de Ardennen, zo staat Spa bekend. Het is een leuk stadje dat wereldwijd bekend staat om het minerale water. Zeker een aanrader om hier eens heen te gaan tijdens je vakantie in Hoge Venen met kinderen. Daarnaast kennen we de stad ook van het Circuit, waar we Max inmiddels hebben zien winnen.

In de stad vind je in het stadspark een speeltuin. In de zomermaanden rijdt er een toeristentreintje rond. Er zijn zeven bronnen van Spa, leuk om deze bronnen met de kids te ontdekken. Bij de Peter de Groot bron is een wintertuin.

  • Houden jullie echt van zwemmen? Dan zit je goed in het zwembad van Spa. Met onder andere een olympisch buitenbad en diverse glijbanen.
  • Het meer van Warfaaz is een stuwmeer. In de maanden april tot en met oktober kan je er waterfietsen huren. Leuk eten met de kinderen kan bij Le Jardin des Elfes, met uitzicht op het meer en speeltoestellen.
  • Voor een paar euro per persoon heb je toegang tot het Wasserijmuseum, waar je de kids kan uitleggen hoe oma vroeger de was deed.

Verviers met kinderen

Op weg naar de Hoge Venen met kinderen kwamen we langs Verviers. Dit is een prachtige stad, gelegen aan de voet van de Hoge Venen. Ben je in dit gebied op vakantie dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Maar ook vanuit Antwerpen en Maastricht (overstappen in Luik) is het een leuk uitstapje.

  1. De stad was in het verleden bekend om de textielindustrie. Een aantal monumenten in de stad herinneren je aan dat verleden. Verviers is een hele mooie stad en staat bekend om de fonteinen. Het zijn er maar liefst 21. Hoeveel kunnen jullie er vinden? Via de VVV kan je een route krijgen waarbij je langs een aantal fonteinen wandelt.
  2. Ook in Verviers is het chocolade troef: ben je er gek op dan wil je de Chocolaterie Darcis & het Chocolade Museum niet overslaan. Net buiten de stad kan je naar de mijn van Blegny, een authentieke kolenmijn. Hier mag je in tijdens een rondleiding en je leert er over het dagelijks leven, en de gevaren van hun leven, van de arbeiders.
  3. Op een paar kilometer van de stad ligt het dorpje Limbourg verstopt tussen de heuvels. Ooit de hoofdstad van het Hertogdom Limbourg, nu een slaperig dorpje dat leuk is om eens te bezoeken.
  4. Bij Goolfy Verviers vind je een indoor minigolf parcours, ideaal voor de regenachtige dagen.
  5. In het Toeristisch Centrum voor Wol en Mode kom je te weten hoe je van wol een laken maakt.

Stavelot met kinderen

Ook Stavelot is goed te bereiken als je in de Hoge Venen met kinderen op vakantie bent. De stad ligt op nog geen 10 kilometer afstand van Malmedy. Dit zijn enkele tips:

Het Complex van Bressaix is een groot buitenzwembad dat verwarmd wordt. Heerlijk om in de zomer in te spelen. Ook het museum van het Circuit Spa-Francorchamps is leuk om te bezoeken. Je komt in de kelders van de abdij van Stavelot, waar je leert over de geschiedenis van het circuit. Ook krijg je een virtuele tour. Erboven ligt de Abdij van Stavelot, een prachtig gebouw.

Ardennen met gezin

Houtopia recreation center

Houtopia is een plek waar kinderen op ontdekking van alle zintuigen gaan. Ze mogen volop ontdekken en ze zullen zich zeker verwonderen. Binnen zijn er zeventig zintuiglijke ervaringen Buiten is een grote speeltuin. Je bent hier een halve tot een hele dag zoet.

Kindvriendelijke restaurants

Waar kan je eten met de kinderen in de Hoge Venen? Dit zijn een aantal goede tips:

  • Eerder in dit artikel noemden we deze al, in het stuk over Spa met kinderen. Leuk eten met de kinderen kan bij Le Jardin des Elfes, met uitzicht op het meer en speeltoestellen.
  • Chez Gerty is een brasserie in Waimes.
  • Bijzonder is ook de Peak brouwerijr.

Vakantie in de Hoge Venen met kinderen

Zoek je een vakantiebestemming dichtbij huis waarbij de natuur troef is? Dan zit je goed in de Hoge Venen! Het is een prachtig gebied in het oosten van België. Geschikt voor een daguitstap, maar absoluut ook geschikt voor een weekend of vakantie met het gezin.

Een goed vakantiepark is Village Les Gottales. Dit ligt op de top van de St. Jacques, dus mooie uitzichten gegarandeerd.

Village Les Gottales

Center Parcs Les Ardennes biedt de combinatie van veel kinderactiviteiten op het park, in een natuurlijke omgeving. Actie en rust dus. Zo is er een subtropisch zwemparadijs op het park en er is de Indoor speelhal Action Factory met speelwereld BALUBA.

Heb jij nu nog leuke tips voor de Hoge Venen met kinderen en de omgeving die niet in het overzicht staan? Neem dan contact met ons op!

Lees ook:

wandelen in België met kids

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieën