Khao Sok met kinderen | 7x Uitjes en hotels

Voor een echte jungle ervaring tijdens een vakantie in Thailand ga je naar Khao Sok Nationaal Park. Je kunt hier jungle wandelingen maken, watervallen en grotten bezoeken of op in een bungalow op het water logeren: er is zoveel te doen en het is zo ontzettend mooi. Nicole was hier een paar keer tijdens een rondreis door Thailand met kind. Hier lees je haar ervaringen en tips voor een onvergetelijk trip naar het Khao Sok Nationaal Park met kinderen.

Je vindt Khao Sok Nationaal Park in het zuidwesten van Thailand, ongeveer 120 km ten noorden van Phuket. Khao Sok is een van de oudste en bekendste Nationale Parken van Thailand en misschien ook wel het mooiste. Overal in het park zie je prachtige begroeide kalksteen rotsen, maar er zijn ook watervallen, rivieren, een schitterend groot helder meer en bijzondere planten en dieren.

Activiteiten Khao Sok Nationaal Park

Er zijn verschillende manieren om het nationale park te verkennen. Je kunt jungle wandelingen maken, over de rivier varen met een kano of een vlot of met rubberbanden de rivier af zakken. Ook is het mogelijk om meerdaagse trips te maken en een nacht op het meer te slapen. Dit zijn de leukste activiteiten in Khao Sok met kinderen:

Door Khao Sok stroomt de Sok rivier, waar het park zijn naam aan dankt. Een van de meest relaxte manieren om het park te verkennen is over de rivier per kano. Je kunt ervoor kiezen om zelf te peddelen of je te laten varen. Wij deden het laatste met onze peuter in Thailand. Met zā€™n drieĆ«n passen we nog net in de kano naast de vriendelijke jongen die ons in een rustig tempo over de rivier peddelt. De omgeving is indrukwekkend mooi. Overal waar we kijken is het groen, alleen hier en daar onderbroken door de kalkstenen rotsen die ook weer begroeid zijn met dichte jungle.

Khao Sok
Guesthouses aan de weg naar Khao Sok

Al dobberend op het water zien we regelmatig mooie vogels, ook spotten we slangen die aan takken boven de rivier bungelen. En we hebben geluk; we zien een klein aapje hoog in de bomen langs de kant van het water. Bij een grote grot aan de waterkant pauzeren we even. De gidsen stoken een vuurtje, onze peuter mag helpen met het sprokkelen van hout. Op het vuurtje wordt voor de volwassenen koffie gemaakt, voor de kleine man is er warme chocolademelk.

Op de terugweg stoppen we nog een keer, de gids geeft ons een zakje voer dat we samen met zoonlief aan de gretige meervallen voeren, die zo dicht op elkaar bij de kano verzamelen dat je ze gewoon kunt aaien.

Cheow Lan meer

Cheow Lan stuwmeer

Een andere populaire manier om Khao Sok te verkennen is een tocht naar het Cheow Lan meer. Je kunt een dagtocht maken, maar leuker nog zijn de meerdaagse trips waarbij je in een bungalow op het meer slaapt. Ook wij maakten een twee daagse excursie naar het stuwmeer.

Het is de eerste kennismaking met het Cheow Lan stuwmeer, een prachtig groen meer met honderden indrukwekkend hoge begroeide kalksteen rotsen. Sommige rotsen zijn tot wel 900 meter hoog. We varen een flink stuk door dit bizar mooie landschap op weg naar onze drijvende bungalow.

Eenmaal daar kleden we ons gelijk om, tijd voor een verfrissende sprong in dat prachtig groene water. We treffen het met onze groep, er zijn naast ons nog twee Nederlands gezinnen met kinderen. De jongens zijn allemaal wel een paar jaar ouder dan onze zoon, maar dat lijkt niet veel uit te maken, ze hebben gelijk lol samen.

Na de lunch is het tijd om de omgeving te verkennen, we varen een klein stukje en gaan dan te voet verder: de jungle in. Het is een geweldige wandeling, dwars tussen de dichte begroeiing door. Regelmatig moeten we door het water waden dat bij de volwassen al bijna tot ons middel komt. De kinderen helpen elkaar en rennen achter elkaar door de jungle. We eindigen bij een mooie waterval, waar we nat van het zweet en vies van de modder graag even afkoelen.

Khao Sok met kind

Drijven op grote banden

De rest van de middag zwemmen we in het meer, drijvend op grote banden, tot het tijd is om weer op pad te gaan. Dit keer is het wat minder inspannend. We worden over het meer gevaren om de zon onder te zien gaan, met een koel drankje in ons hand. Het meer ziet er in de schemering weer heel anders uit en de geluiden uit de jungle worden sterker, we horen krekels en apen en zien van alles bewegen langs de waterkant.

Die avond slapen we in een bijzonder eenvoudige bamboe bungalow op het water, alleen een matras op de grond met een klamboe. Het toiletgebouw ligt op het vasteland, via wiebelende vlonders kom je er. De geluiden van de jungle blijven en dat maakt het een hele bijzondere overnachting.

Met de boot het meer op

De volgende ochtend gaan we weer op pad, weer met de boot het meer op. Dit keer naar een prachtige grot die we op eigen gelegenheid verkennen. Daarna is het weer tijd om in het meer te zwemmen. De kinderen klimmen op het dak van de boot en springen in het water. Als jongste van het stel durft onze zoon eerst niet, maar aangemoedigd door alle grote jongens uit de groep waagt hij het er toch op om het daarna te blijven herhalen.
Na een picknick lunch aan de kant van het meer zit het er alweer op, we varen nog een keer over het schitterend mooie meer en reizen daarna terug naar onze bungalow aan de andere kant van het park.

Een onvergetelijke trip door een van de mooiste landschappen van Aziƫ en absoluut een aanrader als je met kinderen naar Thailand reist.

Cheow Lan meer
Cheow Lan meer

River tubing

In de hitte van Thailand is dit misschien wel de leukste activiteit om te doen met kinderen; in een grote binnenband de rivier afzakken. Wij deden dit de laatste keer dat we in Khao Sok waren en wat is dit leuk! We liggen heerlijk achterover en drijven mee met de stroming van de rivier. Onze gids let goed op ons en stuurt ons langs de gevaarlijkste stroomversnellingen.

Langs de rivier zien we vooral de prachtige jungle, de hoge bomen en hier en daar zien we rustige gelegen bungalows aan de rivier. We maken een stop bij een steile rotswand waar aan een hoge tak een flink touw hangt. Wie durft mag hier op klimmen en slingerend de rivier in springen.

grotten in Khao Sok
Grotten in Khao Sok

Wandelen door de jungle

Uiteraard kun je de jungle van Khao Sok ook wandelend verkennen door een jungle tocht te maken. Je kunt je eenvoudigweg bij Visitors Center melden en daarna op eigen gelegenheid het park verkennen. Maar het als het even kan is het aan te raden om met een gids te gaan. Niet alleen zorgt die ervoor dat je niet verdwaalt in de dichtbegroeide jungle, maar een gids weet je ook naar de beste plekjes te brengen en kan veel vertellen over de planten en dieren die je onderweg tegenkomt.

Er zijn jungle tochten naar verschillende uitzichtpunten, grotten of watervallen variĆ«rend van een of twee uur tot meerdaagse trekkings. Je kunt het dus helemaal op de leeftijd van je kind aanpassen. Onderweg zie je bijzondere planten en dieren. Met een beetje geluk spot je pythons, cobraā€™s, schorpioenen of gibbon-apen. Tussen december en maart loop je kans om de grootste bloem ter wereld te zien, de Rafflesia. Voor deze stinkerd moet je wel diep de jungle in.

Het is ook mogelijk om ‘s avonds de jungle in te gaan om de nachtdieren te ontdekken. Dit zijn vaak eenvoudige wandelingen door Khao Sok Nationaal Park en goed te doen met kinderen. Onderweg hoor je van alles, en dat geritsel in de bosjes zou zo maar eens een klein hertje kunnen zijn.

Khao Sok

Overnachten in het Khao Sok National Park met kids

Overnacht als je in dit gebied bent bijvoorbeeld in:

  1. Khaosok Secret Hostel: hier overnacht je heel betaalbaar op 80 meter van het Nationaal Park.
  2. Las Orquideas: mooie bungalow en een fijn zwembad. Dit is een van de beste plekjes in Khao Sok

Overnachten op het meer is een aanrader. Dat kan onder andere bij:

  1. Orchid Lake House
  2. Keereewarin
prachtige kalksteenrotsen
Kalksteenrotsen

Praktische informatie Khao Sok

Het nationale park heeft twee ingangen. Vanaf weg 401 gaat er een zijweg naar de belangrijkste ingang. Langs deze zijweg is inmiddels een dorpje ontstaan, hier vind je de meeste accomodaties, winkels en restaurantjes. Vanaf hier kun je wandelend het park in.

De andere ingang is bij de Ratchapaphra dam, vanaf hier vertrekken de longailboten naar het Cheow Lan meer. Als je van je accommodatie bij de ingang aan land reist naar de ingang bij het meer kom je erachter hoe groot het park is. Je bent al snel een uur onderweg.

PrivƩ of groepstour

Je boekt alle activiteiten in het Nationale Park Khao Sok eenvoudig bij je guesthouse voor je naar Thailand reist of zelfs ter plaatse. Zeker voor de meerdaagse trips naar het meer is het goed om te bedenken of je met een groep wilt reizen of liever een privƩ tour boekt. Aan beide zitten voor- en nadelen. Bij een privƩ tour kun je het schema in overleg met je gids bepalen en ben je niet afhankelijk van andere reizigers.

En zeker als je het voor vertrek naar Thailand boekt dan kun je ook zelf je accommodatie kiezen, dat is bij de groepsexcursies niet het geval. De privƩ tours zijn logischerwijs duurder dan de groepstours. Wij kozen voor een groepstour, omdat we goede hoop hadden om tijdens de Europese zomer vakantie andere gezinnen tegen te komen. En voor ons enigst kind is het leuk om met leeftijdsgenoten op te trekken. Die verwachting kwam gelukkig helemaal uit.

Bekijk de informatie over het park ook op de officiƫle website!

varen over het Cheow Lan meer
Varen over het Cheow Lan meer

Wanneer

De beste reistijd is van november tot en met maart, de meest regen valt in de regel tussen juni en september. Maar, dat betekent niet dat je niet in de zomervakantie naar Khao Sok zou kunnen gaan. Wij zijn hier in november en in augustus geweest.

In november regende het zo hard dat de jungle wandeling niet door kon gaan, terwijl we in augustus drie stralende dagen zonder een spatje regen hebben beleefd. Het is vooral een kwestie van geluk hebben.

Khao Sok

Hoe kom je er?

Je bereikt het Khao Sok National Park het beste via Surat Thani, deze stad ligt op ongeveer 100 kilometer van het park en is eenvoudig op veel verschillende manieren te bereiken. Vanuit Bangkok kun je per bus, vliegtuig of trein naar Surat Thani reizen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar de nachttrein, een bijzonder leuke manier om te reizen met kinderen. Van Surat Thani naar Khao Sok ben je met een taxi of minibus nog zoā€™n anderhalf uur onderweg.

Vlakbij Surat Thani is ook de opstapplaats voor de boot naar Koh Samui en Koh Phangan. En ook een combinatie met Krabi, Phuket of Koh Lanta is mogelijk. Al deze bestemmingen liggen op een paar uur rijden van Khao Sok Nationaal Park.

zwemmen bij de drijvende bungalow

Wat neem je mee naar Khao Sok met kinderen?

Sommige dingen kun je ter plaatse kopen of zelfs huren, maar je hebt geen zekerheid dat jouw maat voorradig is. Handig dus om voor vertrek al het een en ander aan te schaffen.

  • Waterschoenen of sandalen: handig voor de jungle tochten waar je door het water loopt, maar ook fijn bij river tubing.
  • Een waterdichte rugtas om je telefoon of camera mee te kunnen nemen op een jungle tocht in het regenseizoen.
  • Muggenmiddel.
  • Klamboe – als je kind bij je op de kamer slaapt is er vaak wel een extra bed, maar niet altijd een extra klamboe.
  • Zwemvest – voor kinderen die nog niet zo goed zwemmen is het aan te raden om een zwemvest mee te nemen. Ze zijn niet altijd overal voorradig.
  • Kleding die vies mag worden, want vies wordt je van een jungle wandeling.

Lees ook:

Khao Sok met kind

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn