KROATIË met kinderen | 17x Regio’s + Uitjes

Op vakantie naar Kroatië met kinderen en ben je nog aan het zoeken waar je naartoe wilt gaan? Wij delen de leukste tips voor een vakantie in dit land. Van bestemmingen tot steden en van kindercampings tot eilanden.

Kroatië is een betaalbaar vakantieland, met eilanden, prachtige kust, leuke steden en veel natuurschoon! Je kan er gaan eilandhoppen of juist werelderfgoedlijst van de UNESCO bezichtigen. Het landschap is zeer gevarieerd, van graslanden, meren en heuvels tot de Dinarische Alpen. Je kan hierheen gaan voor een zonvakantie aan het strand of op een kindercamping, om te gaan eilandhoppen of rondreizen.

We delen de belangrijkste tips voor Kroatië, was jij in dit land en mis je tips in dit artikel? Deel jouw tips dan met ons! Meer tips lees je op onze pagina over kindervakanties.

Zagreb
Zagreb

Bestemmingen Kroatië met kinderen | 4x Steden

Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en is leuk voor een losse stedentrip of om een dagje te bezoeken tijdens een vakantie. De stad bestaat uit een hoger gelegen en een lager gelegen gedeelte. Je kan met de trap naar beneden of boven gaan, maar je kan ook kiezen voor een ritje in het funiculur treintje. Een andere manier om de stad te zien is met het gratis toeristentreintje, deze vertrekt vanaf het centrale plein, Trg Ban Jelacic.

Ben je op tijd in Zagreb? Zorg er dan voor dat je iets voor 12.00 bij de Lotrscak toren staat, zodat je ziet en hoort hoe om precies 12.00 een kanonschot wordt gelost! Deze traditie bestaat al sinds 1876.

Kroatië met kinderen

Split

Een van de bloggers bezocht Kroatië in de meivakantie en ging tot naar de stad Split. Wat ideaal is aan een bezoek aan Split is dat je vanuit de haven de ferryboot nemen naar een van de vele eilanden voor de kust. En daarbij is de stad met het oude centrum ook leuk om te bezoeken!

Het Diocletian’s Paleis uit de romeinse tijd vormt het centrum van Split. Binnen de ommuringen van het paleis vind je huizen, pleinen, winkels, restaurants en prachtige bezienswaardigheden zoals de St. Domnius Kathedraal. Superleuk voor kinderen want de klokkentoren is te beklimmen en biedt spannende smalle en steile trappen en een prachtig uitzicht over de stad en zee.

Er zijn in en rond Split diverse strandjes te vinden. Ga bijvoorbeeld naar strandje Bacvic, dit ligt op loopafstand van het centrum, in een beschutte baai.

Kroatië met kinderen

Dubrovnik

Dubrovnik wordt wel gezien als de mooiste stad van het land en is leuk om met kinderen te bezoeken tijdens een vakantie of als stedentrip. Deze stad ligt in het zuiden van het land, aan de Dalmatische kust. De oude stad is UNESCO Werelderfgoed. Over de stadsmuren kan je wandelen, dit is een route van 2 kilometer en je kan er tussendoor vanaf. In de stad zijn wat kleine speeltuintjes en er is een aquarium.

In de zomermaanden kan het erg heet worden, en druk, dus bezoek de stad vroeg op de dag of laat in de middag! Of spring net als de locals in het water vanaf de kade.

Zadar

Laatste tip voor een stedentrip Kroatië met gezin is de stad Zadar, met een ruim 3000 jaar oude geschiedenis. Wandel door de stad met de oude stadsmuur en de vele monumenten. De stad staat bekend om de mooie zonsondergang.

In de avond ga je naar Greetings of the Sun. Dit is op de boulevard: een cirkel van zonnepanelen. In de avond zijn hier mooie lichtshows. Net buiten het centrum is er een buitenzwembad bij de zee, met hoge duikplanken.

Kroatië met kinderen

Bestemmingen Kroatië met kinderen

Istrië

De eerste bestemming die we noemen is Istrië en dit is ook gelijk een van de belangrijkste plekken voor een gezinsvakantie. Zo ook onze blogger Marilyn, zij was een aantal jaar geleden met haar gezin in Umag en Trogir op vakantie. Hierover schreef ze onder andere dat er rondom Umag diverse mooie steden zijn die een bezoekje waard zijn. Zij bezochten onder ander Porec, Rovinj en Pula.

Waarom ga je op vakantie naar dit gebied in Kroatië? Laten we beginnen met de ligging. Istrië is een schiereiland en ligt in het noorden van Kroatië. Daarnaast kent dit gebied een rijke historie. Zo waren er ooit dinosaurussen en daarvan zijn er nog voetafdrukken zichtbaar. En er zijn de zon, zee en strand mogelijkheden. Dat gecombineerd met leuke kinderactiviteiten en wat cultuur is voor een vakantie met gezin ideaal.

Overnachten Istrië

  • Bij Camping Bijela Uvala verblijf je in een SunLodge, of je gaat “gewoon” kamperen. Vanaf de camping kijk je uit over de Adriatische Zee en je kan er natuurlijk ook in zwemmen. Op de camping zijn meerdere zwembaden en je kan er paardrijden, tennissen en beachvolleyballen.
  • Camping Lanterna is een grote 4-sterrencamping met een fantastisch zwemparadijs en uitstekende faciliteiten. Het strand ligt nabij. Kinderen kunnen spelen in de (ondiepe) baden, de waterspeeltuin en van de glijbanen glijden. Bij de Kids Club is er een programma vol met sport, wedstrijden, spelletjes en ook activiteiten voor jongeren.

Kvarner baai

Zoals op meer plekken, worden er ook in Kroatië toeristische namen aan regio’s gegeven. De Kvarner baai is er een voorbeeld van. Deze baai begint in het oosten van Istrië en loopt door tot het eiland Pag. Rijeka is de belangrijkste plaats aan deze baai. Er liggen enkele eilanden, waarvan de eilanden Cres, Losinj, Krk, Rab en Pag de grootste zijn.

  • Camping Poljana heeft het grote pluspunt van het kristalheldere water van de Adriatische Zee op het eiland Lošinj. De 4-sterren camping is perfect voor een zonvakantie op een mooi eiland in Kroatië met kinderen. Voor de kinderen is er een speeltuin.

Dalmatië

Volgende tip in Kroatië met kinderen is in Dalmatië. Dalmatië ligt in het zuidwesten van Kroatië. Deze smalle kuststrook loopt vanaf het eiland Rab tot de baai van Kotor in het zuiden. Dit is een regio met strand, eilanden en cultuur. Daarnaast is er veel natuur en met het bekende nationaal park Krka. Vanwege de bergen en natuur komen hier ook graag natuurliefhebbers, maar voor een strandvakantie zit je er ook goed!

  • Camping Zaton Holiday Resort heeft een zwembadcomplex met speeltoestellen. Deze camping ligt op een kilometer afstand van de leuke stad Zadar en heeft een azuurblauwe zee, een gezellige winkelpromenade, een nieuw animatietheater en een verwarmd zwembad.
Camping Zaton Holiday Resort

Hvar

Hvar is een van de mooiste eilanden van Kroatië. Het staat bekend als feesteiland, maar ook voor gezinnen is er voldoende te doen. Het is een van de Dalmatische eilanden in de Adriatische zee en is 70 kilometer lang! Je kan het goed combineren met een verblijf in de stad Split en het eiland Ciovo, zoals onze blogger deed. Meer tips lees je op de website van het toerismebureau.

Kroatië met kinderen

Naar Kroatië met kinderen | Natuur

Er is in Kroatië ontzettend veel te doen met het gezin. We delen enkele tips van onze bloggers die in Kroatië waren met hun kids en naar de mooie natuurgebieden gingen.

Plitvice Lakes

De Plitvice Lakes is een gebied met prachtige meren en watervallen. Er zijn 16 meren en bijna 100 watervallen! Het is een schitterende daguitstap. Er is een treintje naar boven door het Plitvice park en er zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Krka Watervallen

De Krka watervallen zijn één van de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië. Er zijn twee manieren om bij de Krka watervallen te komen. Onze blogger kiest om via Skradin te gaan. Hier parkeren ze de auto tegen betaling en varen we met de boot naar het National Park. De boot vaart ieder heel uur richting de watervallen en ieder half uur terug richting Skradin. Uiteindelijk lopen wij een route van 1,5 uur. De route begint en eindigt bij een groot grasveld waar verschillende kraampjes staan met eten en drinken. Vanaf hier kijk je al direct tegen de Skradinski Buk waterval aan, dit is ook de plek waar je in het water mag zwemmen.

Via de loopbrug beginnen zij de wandeling. Een stevige klim, traptreden met daartussen vlakke stukken met uitkijkpunten, restaurant/toilet of andere bezienswaardigheden.

Nationaal Park Kornaten met dolfijnen

Het hoogtepunt van de reis van Marilyn was het Nationaal Park Kornaten. Na een uurtje varen vanuit Sibenik kwam je in het Nationaal Park en dat bestaat voornamelijk uit een hoop dorre eilanden die kriskras in het water verspreid liggen. Voor sommige mensen is dit saai, maar wij vonden het prachtig.

De rust, de stilte, de pracht van de natuur, het helderblauwe water, de rotsformaties: adembenemend! En na 2 uurtjes varen spotten we een groep dolfijnen en dat was gewoon GEWELDIG! De kids waren dolenthousiast en stonden stomverbaasd te kijken van: “Euhh dolfijnen bestaan deze echt? Wij dachten dat dat enkel op TV was”. Als ouder ben je dan superblij dat je ze alweer iets bijgebracht hebt.

Kroatië met kinderen

Kroatië met baby en peuter

Leent Kroatië zich voor een vakantie met kleine kinderen, bijvoorbeeld een baby, dreumes of peuter? Onze blogger Marilyn was in Istrië op vakantie met jonge kinderen, peuters en een kleuter en dat was een hele fijne vakantie! Omdat het heel warm kan worden in de zomermaanden, is het qua uitstappen opletten op de tijdstippen waarop je dat doet. Liever vroeg op de dag of in de namiddag. Of ga niet in de zomervakantie, maar juist in de meivakantie of zelfs de herfstvakantie. Het is dan een stuk minder warm en er zijn minder toeristen.

Wij waren zelf in Servië met een peuter en een kleuter en Servië is toch (qua toerisme) veel minder ontwikkeld dan Kroatië. Ook hier konden we prima rondreizen en alle spullen die je nodig hebt voor kleine kinderen, zoals luiers, waren in de supermarkt te koop.

  • Camping Portosole ligt aan een prachtige baai in Istrië. Er is een pierenbad met waterspeeltuin! Ook is er een speeltuin.

Familiereizen Kroatië met kinderen

Kroatië leent zich ook uitstekend voor een rondreis, eventueel in combinatie met bijvoorbeeld Slovenië of het minder bekende Servië. Wil je verschillende bestemmingen in Kroatië ontdekken, maar wil je dit niet zelf regelen, dan kan je een familiereis boeken. Hieronder staan 2 leuke autovakanties die zijn samengesteld door organisaties, speciaal voor gezinnen.

  • Travelnauts is gespecialiseerd in het samenstellen van rondreizen voor gezinnen. Zij geven Kroatië een 8 voor kindvriendelijkheid, want de reisafstanden kort, er zijn veel stranden en er zijn allerlei avontuurlijke excursies mogelijk.
Camping Portosole

Vakantie Kroatië met kinderen

Voor een zonvakantie Kroatië met kinderen, dus inclusief de vlucht en hotel kan je boeken bij onder andere TUI en bij Vakantiediscounter.

  • De Camping Glamping Papafigo (5-sterren!) is een Camping + Glamping Resort. Met luxe accommodatie, waterplezier in de zwembaden en dineren in een topsetting.

De afstand naar Kroatië is ongeveer 1400 kilometer. Voor tussenstops met een familiekamer langs de snel weg kijk je in ons artikel over tussenstops naar Kroatië!

De belangrijkste luchthavens van Kroatië zijn Zagreb Airport, Dubrovnik Airport, Split Airport en Pula Airport. Vliegtickets koop je via TUI Fly of de vergelijkingswebsite Skyscanner, met de tickets van alle goedkope maatschappijen.

Als je meer van Kroatië wilt zien dan alleen het resort of zon, zee en strand, huur dan een auto via SunnyCars.

Dat waren onze tips voor Kroatië met kinderen! Lees ook de tips voor een rondreis Slovenië.

Kroatië met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieën