Maritiem museum met kinderen | Review
Een dagje vrij van school en dan toch nog educatief bezig zijn! Met mijn twee kinderen, 5 en 7 jaar, ging ik daarom onlangs naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Ik deel mijn ervaringen!
Het stormde behoorlijk op de dag dat wij naar het museum gingen. Evengoed was het stukje lopen met de kinderen vanaf de parkeerplaats goed te doen. Het echte museum deel was voor jonge kinderen wat ingewikkeld.
Dit bestaat uit een paar schepen in glazen kasten en een aantal schilderijen. De kinderen vermaakten zich vooral met de filmpjes met bijbehorende telefoonhoorn. Wat er ook verteld wordt, dat valt altijd in de smaak! Wel interessant was de interactieve ’tentoonstelling’ over woonboten, speciaal voor families/gezinnen erg leuk. Zeker voor de oudste. De jongste was vooral bezig met het bouwen van blokken in de woonboot.
Lees ook: alle musea reviews
Inhoudsopgave
Maritiem museum – offshore experience
Vervolgens hebben wij de offshore experience ontdekt. Deze experience is vanaf 8 jaar. De reden hiervoor is dat er een donkere lift is waarbij het lijkt alsof je onder water bent. Sommige kinderen kunnen daarvan in paniek raken. Mijn dochter is deze week 5 geworden en ik heb totaal niets van spanning of angst gemerkt bij haar. Wat vooral leuk was, was het gedeelte dat je ‘onder water’ was. Voor de rest van de activiteiten waren mijn kinderen eigenlijk iets te jong. Veel stukken bestaan namelijk uit lezen en opletten.

Maritiem museum – buitengedeelte
Daarna gingen we door naar buiten. Buiten liggen oude boten, waar je ook op en in mag. Zo kun je zien hoe mensen vroeger op een boot leefden, hoe je knopen in touwen kunt maken en hoe de oude machines eruit zagen. Vooral het maken van knopen viel erg in de smaak. Mijn zoon loopt ook vandaag nog met zijn touwtje rond en probeert de verschillende knopen na te maken. Zijn grote interesse komt vooral door het enthousiasme van de vrijwilligers op de ‘knopenboot’. Ook op andere boten werd vol enthousiasme verteld hoe het er vroeg aan toe ging. Leuk!
Maritiem museum – Professor Plons
En toen, als laatste, gingen we door naar Professor Plons! Ik had altijd gedacht dat dit een leducatief stuk van het Maritiem Museum was. Volledig gericht op kinderen. En ja, het is volledig gericht op jonge kinderen, maar het was eigenlijk een binnenspeeltuin. Superleuk gemaakt, met schepen en zeedieren. Mijn kinderen vonden dit onderdeel fantastisch. Ik raad aan om hier pas op het laatst heen te gaan, je kinderen willen anders echt niet meer mee het museum in. En voor mij is een museum, ook voor kinderen, op de eerste plaats educatief.

Maritiem museum met kinderen, een aanrader?
De kinderen hebben zich goed vermaakt in dit museum en het is een leuke dag geweest. Wel vond ik mijn kinderen wat jong voor dit museum, ik denk dat je met kinderen vanaf een jaar of 10 nog veel meer uit dit museum haalt. Bekijk de website voor actuele openingstijden en entreeprijzen.
Van tevoren had ik een parkeerplaats gereserveerd in een parkeergarage in de buurt. Zo konden we 5 uur parkeren voor maar 6 euro. Voor Rotterdamse begrippen een koopje, zeker omdat het middenin het centrum ligt. Het leek me ideaal. Helaas was de parkeergarage vol toen we aankwamen. Dat was wel jammer. Na een kwartier wachten konden we gelukkig alsnog naar binnen.
Meer lezen?
Lees verder over kindvriendelijke musea in België
Rotterdam komt voor in de lijst met kindvriendelijke stedentrips Nederland