Opaalkust met kinderen | 9x Leuke Uitjes

Iedere zoveel maanden gaan wij bij mijn zus op bezoek in het noorden van Frankrijk, naar Nord-Pas-de-Calais met kinderen. Je kan in dit gebied veel doen en het is een ideale vakantiebestemming net over de grens. Dit zijn tips voor kinderuitjes aan de Opaalkust met kinderen!

Mijn zus woont in het grensgebied van Nord-Pas-De-Calais met kinderen en PicardiĆ«, op zo’n 4 uur rijden van Nederland. Oorspronkelijk was er het plan om twee artikelen te schrijven. Inmiddels hebben we de gecombineerde regio Hauts-de-France, dus de tips voor PicardiĆ« met kinderen vind je ook in dit artikel.

Nord-Pas-De-Calais, en dus Hauts-de-France, ligt tegen BelgiĆ« aan en heeft in totaal tien badplaatsen met de kindvriendelijke titel “Stations Kid”. De kust in deze regio staat bekend als de Opaalkust. Onder deze regio ligt de regio NormandiĆ«.

  • Accommodatie tip! Dormio Resort Berck-sur-Mer is een luxe strandresort aan de Franse Opaalkust, op 900 meter van het zandstrand. Er is een Mio Kids Club in de zomervakantie.

Opaalkust met kinderen

Lille

Als je vanuit Nederland of Belgiƫ naar Nord-Pas-de-Calais met kinderen rijdt, kom je waarschijnlijk eerst door Lille, in het Nederlands Rijsel. Lees ook de tips voor tussenstops langs de route du Soleil. Lille staat bekend als een mix tussen Parijs en een aantal Vlaamse steden. In Lille heb je een dierentuin, met en zonder kinderen een bezoek waard. De toegang is gratis. Let op: de dierentuin is tussen december en februari gesloten, bekijk de website voor de openingstijden!

Een leuk musea om met kinderen te bezoeken is het Paleis voor Schone Kunsten. Ik lees erover dat je er op eendenjacht kan met je kinderen: klassieke schilderijen hebben een snavel van Donald Duck opgeplakt gekregen. Overigens schijnen er 3900 winkels te zijn in Lille, reden om je man met kinderen de dierentuin in te sturenĀ en zelf de stad te ‘ontdekken’?

Wil je overnachten in Lille? Betaalbaar overnachten in een familiekamer kan onder andere in Eklo Hotels Lille.

Lille met kinderen
Lille

Dunkerque / Duinkerke

Duinkerke ligt tegen de Belgische grens aan, bij het strand. Dat is natuurlijk de eerste goede reden om aan deze stad een bezoekje te brengen. Je hebt er uitgestrekte en veilige stranden, het Aquarium de Dunkerque met een toegangsprijs van een aantal euro per persoon. En ook is er een dierentuin: Fort-Mardyck, een kleine gezellige dierentuin. Entree met het hele gezin bedroeg een aantal jaar geleden ā‚¬ 10, -. En het motto van AĆ©roclub de Dunkerque: iedereen kan leren vliegen!

Calais met kinderen

Ook de kustplaats Calais met kinderen bezoeken is een optie als je in Nord-pas-de-Calais met kinderen bent. Het Museum van de Atlantikwall is gevestigd in een Duitse bunker. Het is zo ingericht dat het precies lijkt op hoe het eruit zag met D-Day. Nog meer oorlog? In een voormalige nazi-oorlogsbunker, het Musee fe la Garre, leer je meer over de Tweede Wereldoorlog. Het is een voormalige commandopost, waar je nu op een interactieve manier kennis maakt met de geschiedenis. Voor de liefhebbers!

Een leuke speeltuin in Calais vind je in het park St Pierre. Daarnaast is er een indoor speeltuin, de Royal Kids.

Nausicaa aquarium in Calais

Een van de belangrijkste attracties van Calais en aan de Opaalkust met kinderen is het Nausica Aquarium. Blogger Anke bracht een bezoek aan dit grote aquarium.

Wij houden in ons gezin allemaal veel van beestjes, of toch van de meeste. Een bezoekje aan NausicaĆ” met het gezin stond dan ook al lang op ons to ā€“ do lijstje. Eind van onze vakantie was het dan zo ver. NausicaĆ” is het grootste openbare aquarium van Europa, gelegen in Boulogne-sur-Mer in het noorden van Frankrijk, op ongeveer 2,5 uur rijden vanuit Antwerpen. Zij hebben een 58.000 dieren van de kleinste organismen tot haaien en een mantarog. In de inkomhal kan je terugvinden welke animaties er die dag zijn zoals training van de zeeleeuwen, voederen van de haaien en mantarog. 

NausicaĆ” met kinderen

Het aquarium

Het aquarium is onderverdeeld in twee onderdelen, Mankind and Shores en The High Seas. Beide onderdelen worden afgewisseld met uitleg over de dieren, wat wij kunnen doen voor het behoud van de zeeĆ«n en oceanen en er zijn natuurlijk tal van aquariums. De uitleg en informatie is zowel in het Frans als het Engels.

Onze kids hadden geen interesse in de uitleg, er was immers zo veel te zien tijdens ons bezoek aan NausicaĆ” met kinderen. Zo was er onder andere;

  • Een tunnel waar je door loopt en de vissen, haaien en roggen naast en boven je zwemmen.
  • Aquarium met grote zeeschildpad en haaien.
  • Aanraakbassin.
  • Krokodillen.
  • Aquarium met mantarog, vissen.
  • PinguĆÆns.
  • Tropische ruimte met kikkers, hagedissen, slangen en prachtige kameleon.
Boulogne sur mer met het gezin

Expositie in NausicaĆ” met kinderen

In de expositie Mankind and Shores is er een ook een zeeleeuwenshow. De show van de zeeleeuwen is gebaseerd op medisch onderzoek, zodat wanneer ze ziek zijn ze geen extra stress hebben van de vreemde onderzoeksvoorwerpen. De trainers gaven ook nog een een leuk weetje mee, zeeleeuwen kunnen vormen herkennen. NausicaĆ” heeft ook een vissersboot nagemaakt ā€œde Thalassaā€. Wanneer je hier binnenstapt krijg je echt het gevoel op volle zee te varen.

Is NausicaĆ” met kinderen een aanrader om te bezoeken? Wij brachten er 5 uur door. Dus zeker, er is hier meer dan genoeg te doen en te zien. NausicaĆ” is een leuke daguitstap bij regenachtig weer of als je in de buurt bent!

Aan NausicaĆ” is er een klein parkje, het ligt ook vlak aan de zee, mogelijkheden genoeg. Je vraagt bij het naar buiten gaan een stempel, na de lunch kan je dan zonder problemen opnieuw naar binnen om verder op ontdekking te gaan. Lees de overige info op de website.

Boulogne sur mer met het gezin

Meer tips voor de Opaalkust met kinderen

Boulogne-sur-Mer met kinderen

In Boulogne-sur-Mer bezoek je natuurlijk de mooie stranden met je gezin. Ook wandel je hier over de oude stadsmuren uit de 13e eeuw. Verder heb je er het grote aquarium.

Hier verblijven? Evancy Boulogne-Sur-Mer biedt comfortabele vakantieappartementen in het centrum van Boulogne-Sur-Mer, met uitzicht op de jachthaven en de oude stad. Er zijn familiesuites.

Le Treport met kinderen

Le Treport is een badplaats die iets zuidelijker ligt, ik geloof al op of net over de grens met Normandiƫ. Wij waren hier een dagje en ik kan het toch niet laten om ook deze stad te vermelden.

De stad heeft een gezellige boulevard, een mooi zandstrand en veel cafƩs. Ook wandel je de rotsen op en geniet je zo van het mooie uitzicht. Er was ook een speeltuin vlakbij de boulevard. Naastgelegen stadje aan zee is Mers-les-Bains. Op deze website lees ik leuke tips voor wat je kan doen in deze steden.

Ault
De kliffen bij Ault

Doen in Hauts-de-France en de Opaalkust met kinderen

In Nord-Pas-de-Calais met kinderen zijn er diverse leuke pretparken, avonturenparken en speeltuinen. Dit zijn een aantal tips voor de Opaalkust:

  • In de zomermaanden heb je op het strand van Bray-Dunes een openluchtspeeltuin, geschikt voor kinderen van 2 – 12 jaar.
  • Vlakbij Duinkerke vind je Kiddy squat, een overdekt speelpark.
  • In Houplines is CĆ“tĆ© grimpe, een park waar je in bomen kan klimmen.
  • Het pretpark Bagatelle met een stuk of 30 attracties is perfect geschikt voor de wat jongere kinderen.

In Gravelines is er het Sporticaland, een zwembad met glijbanen en daarnaast een bowlinghal. En in de stad Arras is ook een mooi zwembad: Aquarena.

Ook een toffe tip in Hauts-de-France is het Aquapark Aqualud. Dit is een tropisch zwembad met een overdaad aan glijbanen en een waterspeeltuin.

Wandelen in Nord-Pas-de-Calais met kinderen

Natuurreservaat Platier dā€™Oye is een rijk vogelreservaat. Bijzonder aan dit gebied is dat het geschikt is gemaakt voor rolstoelgebruikers. Dus ook geschikt voor mensen die met hun kinderwagen komen!

Ook mooi, in het voormalige Picardiƫ, is het Parc du Marquenterre. Dit is een groot natuurreservaat dat vlakbij het strand ligt. Er zijn routes uitgezet vanaf 2 kilometer.

Hesdin heeft een goed bewaard belfort, talrijke oude huizen en pittoreske straatjes. Het bos eromheen strekt zich uit over 100 ha en is ideaal voor wandelaars.

Musea en kastelen aan de Opaalkust met kinderen

In Nord-Pas-de-Calais met kinderen en de regio Hauts-de-France vind je op meerdere plekken leuke musea. Enkele aanraders:

  • Mochten je kinderen gek zijn op de ruimte, dan zit je bij Plus goed. Dit museum gaat volledig over het leven, op aarde en in de ruimte. De entree is vanaf ā‚¬ 1,50.
  • Eerder schreef ik al dat Johan gek is op kastelen. In deze regio kan hij terecht bij Chateau Hardelot. Het kasteel is gratis te bezoeken en heeft een audio-gids.
  • De Wellington Steengroeve: na veertig meter rustige afdaling naar een semi-ondergronds gebouw ziet u de ā€˜Wellington steengroeveā€™. Vanaf dan loop je in de voetsporen van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Nord-Pas-de-Calais met kinderen: Stranden

De kust van Pas-de-Calais is 120 km lang en dit stuk staat bekend als de Opaalkust. Het landschap is afwisselend: je vindt alles tussen fijne zandstranden en indrukwekkende kliffen.

Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez staan bekend om de krijtrotsen en kliffen. Prachtig om te zien en daarom een bezoek waard.

Gelet op bovenstaande tips is het Nord-pas-de-Calais met kinderen echt een aanrader om te bezoeken! Het is niet ver van Nederland en er is een combinatie van strand, natuur en cultuur. Lees ook over de Franse steden Amiens en Rouen. Of combineer deze regio Hauts-de-France met een vakantie in Bretagne.

Lees na dit artikel over de Opaalkust met kinderen ook de tips voor de Belgische kust met kinderen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn