Reisverslag Curacao met kinderen (2015)

0

Dit is het uitgebreide reisverslag Curacao met kinderen! Wij waren met de kids (een dreumes en een peuter) in november 2015 drie weken op het prachtige en fantastische eiland Curacao. Ik heb heel wat foto’s gemaakt en wij hebben heel veel dingen gedaan. Stranden bezocht, cultuur, natuur en uiteraard veel bij restaurants gegeten. Ik heb van onze dagen op het eiland een uitgebreid reisverslag gemaakt!

Lezen over wat je kan doen op Curacao met kids

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 1

We vliegen met Tui vanaf Schiphol, om 12.30. Een prima tijd, rond half tien ga je van huis en je komt tegen zes uur in de avond (Curacao tijd) aan. We mochten twintig kilo ruimbagage mee en ik blijf eronder. We mogen een onbeperkt aantal kilo’s aan handbagage meenemen. Deze bagage is dan ook een stuk zwaarder dan de ruimbagage.

IMG_20151104_114012

Daar staat het vliegtuig! De kinderen hebben er zin in, ik word er wat zenuwachtig van. Zodra het vliegtuig in de lucht is, zijn de zenuwen weer weg. Curacao, we zijn onderweg! De tien uur vliegen gingen best snel voorbij gelukkig. Ieder uur een snoepje en de kinderen waren tevreden.

IMG-20151105-WA0014 - kopie - kopie

Als we bij het huisje zijn gaat Johan op zoek naar wat eten. Heerlijk, hartstikke Nederlands eten van een snackbar langs de weg! Tien uur vliegen en je bestelt in het Nederlands een patatje met.

IMG-20151105-WA0008 - kopie - kopie

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 2

Het is ochtend. Na een onrustige nacht wordt de eerste om vijf uur al wakker. Tegen zes uur ben ik het hopen dat kind weer in slaap valt zat en spring ik het zwembad in. Ik dobber een uur en zie het licht worden. Dochter wordt wakker en springt ook het zwembad in. Heerlijk, zo’n geboren waterrat! En fantastisch om een zwembad in je achtertuin te hebben.

IMG_3844
IMG_3846
IMG_3850

We woonden deze weken in een heerlijk huis dat centraal op het eiland ligt. Een zwembad, airco, drie slaapkamers, twee badkamers, twee barbecues, rust. Wat wil je nog meer? De eigenaren zijn Nederlands en staan je graag te woord over hun kindvriendelijke accommodatie. 

IMG_3723 - kopie - kopie - kopie

Het is de eerste echte dag op dit eiland en we zijn onderweg naar de fantastische strandtent Karakter. Karakter gaat gelukkig al om 8 uur open. Als je om 5 uur wakker bent voelt 8 uur als tegen de middag. Als je naar Karakter loopt, zie je van dat prachtig mooie blauwe water. Geweldig.

IMG_3803 - kopie - kopie
IMG_3804 - kopie - kopie

Nadat we bij Karakter zijn geweest rijden we naar het strand Daaibooi, dat feitelijk om de hoek ligt bij de strandtent! Dit strand bevalt ons goed. We zijn er maar even gebleven omdat de kids moe zijn en wij geen zin hebben om de hele tijd achter ze aan te rennen. Maar wat een start van onze vakantie, dit is zo’n mooi strand!

IMG_3831 - kopie - kopie
IMG_3836 - kopie - kopie

In plaats van genieten van een strand rijden we een rondje naar Westpunt. We willen het rondje vast een keer gereden hebben en de kids worden altijd rustig van rondrijden. Daarna gaan we terug naar onze vakantiewoning en we blijven daar een aantal uren hangen. Zwemmen en de kids kijken filmpjes.

IMG_3870 - kopie

Aan het einde van de dag rijden we nog even naar Playa Lagun. We zitten centraal op het eiland in ons huisje en daarom zijn we snel bij een aantal mooie stranden in het westen van Curacao. Omdat we allemaal moe zijn besloten we toch nog even naar een strand te gaan, in het huisje vliegen de kinderen elkaar constant in de haren. Je hebt een restaurantje boven de baai en daar drinken we wat.

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 3

Het is dag 3 op het eiland en de kids zijn weer vroeg wakker. We besluiten om direct op stap te gaan en rijden naar Playa Porto Marie. Een betaald strand (5 gulden) maar omdat we zo vroeg zijn is het nog niet open officieel en betaal je niets. Een tip voor alle Nederlanders dus.

Wij zijn normaal geen ochtendmensen maar op dit eiland heeft vroeg opstaan wel voordelen: je leeft echt met de zon. En de zon is in de ochtend nog niet zo fel. Wel is het wennen om wakker te zijn voordat restaurantjes, koffietentjes en dergelijke open gaan.

IMG_3895 - kopie
IMG_3902 - kopie

Wat kan ik nog meer zeggen behalve dat het prachtig is? Ik duik de zee in met mijn zwembril, en wat is zie is prachtig. Vandaag heb ik twee uur lang met mijn gezicht in het water gelegen. Resultaat: een verbrande kont. Maar het is het waard. Van de week koop ik een snorkel, dan hoef ik niet steeds omhoog om adem te halen.

IMG_3915
IMG_3927

IMG_3961

En in de avond gaat de BBQ weer aan! Heerlijk zo’n leven met zwemmen, zonnen, relaxen, spelen met de kinderen, vissen zoeken, zwemmen, zwemmen. Ik zou hier kunnen wonen!

IMG_3965

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 4

Regen!! Vroeg in de ochtend konden we zwemmen met een zonnetje, even later volgt een tropische bui. Ook dat hoort erbij. Niet veel later is het weer droog en in de middag is het prachtig weer. Langzaam krijgen we een ritme. Rond zeven uur is de eerste wakker, dan ontbijten, zwemmen en op pad. Tegen een uur of vijf zijn we terug. De kinderen kijken wat filmpjes, ik zwem en Johan kookt. Na het eten vallen de kinderen als een blok in slaap en ga ik weer het zwembad in. Goed leven!

IMG_20151107_111134
IMG_20151107_111902

We zijn op Curacao dag 4 in winkelcentrum Sambil terecht gekomen. Het druppelt nog maar thuisblijven was met peuter en dreumes niet zo gezellig. Er is een plek waar zij kunnen spelen, tegenover een koffiezaak. Ideaal!!

IMG_3969
IMG_3975
IMG_3983
IMG_3999

Als de koffie op is rijden we richting het noordelijk deel van het eiland. Hier ligt playa Kanoa, een wild strand met een natuurlijk pierenbadje. Het weer is nog niet optimaal, dus we blijven niet lang. Dit is wel een strand waar mijn hart sneller van gaat kloppen: wild, verlaten, surfers, mooi!

IMG_4061 - kopie - kopie - kopie - kopie

Curaçao heeft prachtige huizen en ook vervallen huizen. Op deze plek passen deze vervallen huizen. Woeste zee, brokken van huizen. Het eiland is erg schoon valt me op, alleen op dit soort plekken vind je wat troep langs de weg.

IMG_4065

We willen via de noordpunt naar de Sint Jorisbaai rijden. Vanwege de regen zijn de wegen niet goed begaanbaar. Dit stuk op de foto wel, maar even later besluiten we toch om te keren en via de begaanbare weg te rijden.

IMG_4077 - kopie - kopie - kopie - kopie - kopie - kopie
IMG_4081

De Sint Jorisbaai. Hier ergens kan je kitesurfen, waar is ons niet duidelijk. Omdat we al een hele tijd rondrijden zoeken we niet verder en gaan we naar een eettentje.

IMG_4088 - kopie - kopie - kopie - kopie - kopie

Hier kijk je op uit vanaf Pop’s place, een lokaal eettentje waar ik graag heen wil. Als we er langs rijden is het ontzettend druk.

IMG_4094 - kopie - kopie - kopie - kopie - kopie
IMG_4096

Papagayo beach

We komen aan op Papagayo beach en eten bij Zest. Het is een prachtig strand en het eten is heerlijk. Alleen, deze plek is niet voor mij. Ik hou van meer verlaten oorden, minder toeristen, minder aangelegd. Maar zoals hiervoor ook geschreven, het is een mooi strand en ze hebben heerlijk eten. De zee die je ziet is eigenlijk een zwembad gevuld met water uit de zee. Het wordt langzaam dieper waardoor het geschikt is voor kleine kinderen.

IMG_4115

Hhah, zo’n poppetje wil ik zelf ook nog gaan verven! Dat kan trouwens bij ChiChi Curacao.

 

IMG_4157 - kopie - kopie - kopie - kopie - kopie
IMG_4172


Reisverslag Curacao met kinderen: dag 5

Na het ontbijt rijden we naar Playa Daaibooi voor een rustige start van de dag. De jetlag neemt af, iedereen raakt meer ontspannen en we blijven daardoor ook langer op het strand hangen.

IMG_4244 - kopie - kopie - kopie - kopie - kopie
IMG_4252

Voor de lunch rijden we naar Sol food. Een fantastisch restaurant waar je pizza en brownies eet met dit uitzicht. Deze plek is een grote favoriet voor mij, we zijn hier een aantal keer geweest. Dit restaurant heb ik opgenomen in mijn top 10 van verborgen hoogtepunten van Curacao.

IMG_4316
IMG_4318 - kopie - kopie - kopie

In Willywood, ook wel bekend als Sint Willibrordus, is een festival. Een groot terrein is volgebouwd met allerlei werken waarop je kan zitten of waarin je kan klimmen. Het begint om twaalf uur, als we er om vier uur zijn komt het feest net op gang. We blijven er een paar uur hangen, gezellig tussen de locals.

IMG_4369 - kopie

Dreumes wilde de eerste dagen absoluut niets weten van het zwembad. In de middag nemen we hem mee het zwembad in. Resultaat: woedend als hij eruit gehaald wordt.

IMG_4375

Johan is jarig en dat vieren we bij een strandtent! Deze heerlijke taart eet ik bij Karakter.

IMAG1444

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 6

Zoals iedere ochtend beginnen we onze dag in het zwembad. Je bent op vakantie he! Daarna rijden we een rondje Westpunt. We starten bij Kleine Knip, ook weer zo’n mooi strand. Het heeft net geregend en we besluiten om door te rijden naar Grote Knip.

IMG_4458

Wow, dit strand is fantastisch mooi! Erg helder water, een vlot. Het bekendste strand onder de toeristen. Ga dus vroeg als je heel rustig op het strand wilt zitten. Prachtig prachtig prachtig.

Als de kinderen naar bed zijn maak ik S’more, eenvoudig en ontzettend lekker.

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 7

Dag 7 start op het strand van Blauwbaai. Dit strand is heel mooi, heel toeristisch en daarom niet voor ons. Dit hadden we net besloten toen een serveerster kwam vertellen dat we vijftien gulden moesten betalen om op het strand te mogen zijn. We wilden alleen even koffie drinken en om daar nou geld op bij te leggen, nee.  Op naar het volgende strand dus.
IMG_4533

Richting Sint Michiel rijden we omdat we daar nog niet zijn geweest. Dit strand komen we tegen, Playa Wachi. Rustig, klein, wit zand, helder water. Helaas is het op het heetst van de dag en is er geen beschutting te vinden bij het water. Met kleintjes niet zo handig, dus op een later moment komen we hier terug.

IMG_4549

We waren op zoek naar een fort en het was niet te vinden. Dus rijden we verder naar het strand van Sint Michiel. Prompt zien we het fort liggen en nu begrijpen we waarom we de resten van het fort niet zomaar konden zien.

IMG_4554
IMG_4557
IMG_4559

Het strand van Sint Michiel is fotogeniek tot en met. Helaas liggen er veel stenen, glas en wat afval op het strand. Niet eerste keus dus met kleine kinderen en we gaan verder naar Kokomo beach.

IMG_4616
IMG_4583
IMG_4625

Wat een heerlijk strand is dit. Rustig, aangenaam en je bestelt heerlijk eten voor een goede prijs. We blijven de hele middag hangen. Zwemmen, snorkelen, pootje baden, zandkastelen bouwen. Noem het maar op. Ook is er een klein speelhuis voor de kinderen, waardoor zij het erg naar hun zin hebben. Dit strand staat in onze favoriete stranden van Curacao.

IMG_20151110_224107

In de avond blog ik over Curacao dag 6. Bijna alle stopcontacten zijn anders dan die in Nederland, alleen in de keuken heeft een aansluiting. Mijn vijfpoorts-usb oplader blijkt handig: mobieltjes en tablet aan één lader, genoeg stopcontacten over voor de rest van de spullen. Johan merkt op: als je in de keuken gaat zitten werken is het wellicht tijd om af te sluiten? Welterusten!

IMG_4685

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 8

In de ochtend starten we weer rustig op. Vaak rijd ik naar een supermarkt om wat fruit en brood te halen. Daarna zwemmen we zeker een uur met de kids en dan gaan we eens bedenken wat we die dag gaan doen.

IMG_4694
IMG_4701

Deze dag kiezen we voor een prachtig verlaten strandje: San Juan. Dit is een van de minst bekende stranden van Curacao en er komt ook geen hond. Reden is waarschijnlijk dat je geen enkele faciliteit hebt. Je betaalt 8 gulden per auto entree en dan kan je kiezen uit drie verlaten baaien. Wij waren er vrij vroeg op de dag. Omdat je geen faciliteiten hebt, zou ik er niet midden op de dag gaan zitten met kids.

IMG_4771

Even een patatje halen !!

IMG_4804

De kinderen zijn erg moe en in de middag hangen we wat in huis. Zwemmen, lezen, luieren, filmpjes kijken. Dat is het wel. Aan het eind van de middag gaan we koffie drinken bij De Buurvrouw, een tentje bij ons om de hoek. Er is een speeltuin (peuter blij) en er zijn heel veel steentjes (dreumes blij). Wij zitten aan een tafel naast de speeltuin en bestellen stokbrood.

IMG_4874
IMG_4915

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 9

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt in de wijk Scharloo tijdens Dushi Walks. We gaan namelijk door Willemstad wandelen met Robert. Al vroeg zijn we uit de veren. De wandeling die normaal een uur duurt, duurt met ons ruim twee uur. Het is zo leuk wat we zien en horen. Dreumes slaapt bijna de hele tijd, peuter loopt twee uur lang keurig mee.

IMG_5141

Het beloofde ijsje na afloopt in Riffort hield lieve peuter op de been. Heerlijk ijs trouwens!

IMG_5117
drijvende markt willemstad
drijvende markt willemstad

Het centrum van Willemstad met de drijvende markt. We lopen wat rond en ik maak veel foto’s. Op de terugweg kopen we heel wat fruit, voor een aanzienlijk lager bedrag dan in de winkel. Meer tips lees je hier voor budget verblijven op Curacao.

IMG_5181

Zoon slaapt heerlijk in de wagen. De afgelopen week sliep hij in de auto overdag, maximaal een half uur. In de wagen slaapt hij wel lang door. Sowieso fijn om een keer een heel stuk te wandelen, ruim drie uur zijn we in beweging.

bob marley curacao

The brother of Bob Marley zingt voor the sister of Madonna (onze peuter) een prachtig nummer. Ik heb de slappe lach en vergeet te filmen. Jamaica, ik kom eraan!

IMG_5214
bon bini

Een mevrouw maakt een naambordje voor mijn dochter. We moeten even wachten en willen daarom een rondje gaan lopen, dochter wil het schilderen juist zien. We nemen de tijd.

plasa bieu

Dit restaurant is een begrip op Curaçao! Aan lange tafels eet je min of meer wat de pot schaft.

dierentuin curacao

Na een lange ochtend en deel van de middag in het centrum van Willemstad te zijn geweest, zoeken we de dierentuin op. De dierentuin wordt verbouwd, de speeltuin en kinderboerderij zijn wel open.

IMG_20151111_182218

Iedere vakantie is er bepaald eten dat echt bij die vakantie hoort. Dit zijn de etenswaren van deze vakantie! Naast papaya, peer, banaan en wortel, die waren zogenaamd voor het gezonde deel.

IMG_20151112_184646

Helaas is deze foto niet scherp. Het moet een passievrucht zo groot als een tennisbal voorstellen. In Nederland koop je kleine pingpongballetjes waar je drie schepjes uit haalt, deze was enorm in verhouding!

IMG_5341

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 10

We beginnen de dag in het Christoffel park. Je kan de berg beklimmen maar met kleine kinderen leek mij dat niet zo’n goed plan. Zodra Johan de berg ziet begint het te kriebelen, later deze week gaat hij waarschijnlijk zelf even omhoog. (spoiler: het kwam er niet meer van.) In het park heb je twee autoroutes en een aantal wandelingen. Wij gaan met de auto en rijden beide routes. Op sommige plekken ‘mag’ je de auto uit om een stukje te lopen. De orchideeënroute was helaas afgesloten. In december schijnt dit stuk op zijn mooist te zijn.

IMG_5347
IMG_5353
IMG_5366
IMG_5457

De foto direct hierboven is van de route aan de kant waar je betaalt. De eerste plek is bij dit strandje. Op het strandje vind je een picknickplek. Wow!!

IMG_5514

Vervolgens gaan we voor een ijskoffie bij Cas Abou, dit is een heerlijk strand. Frozen cappuccino is voor mij het drankje van de vakantie!

IMG_5583
IMG_5629

We bekijken de kunst van Nena Sanchez in het landhuis Jan Kok aan het einde van Curacao dag 10. Daarna gaan we door naar huis om in het zwembad bij te komen van de volle dag.

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 11

Deze dag beginnen we bij Hofi Pastor. We zijn er al vaak langsgereden maar het was iedere keer dicht. Het is een mooi parkje waar we een heel stuk kunnen wandelen. Mooi park, best wild ook! De kinderen zijn moe en het is midden op de dag, dus we gaan niet uitgebreid wandelen.  We eten wat en rijden door naar een strand.

IMG_5667
IMG_5683
IMG_5725
IMG_6021
IMG_6025

Na de leuke ochtend bij Hofi Pastor rijden we door naar Playa Santa Cruz, eigenlijk om alleen te kijken maar we blijven hangen.

IMG_6054
IMG_6065

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 12

We starten deze dag in de auto. Bij toeval vinden we Directeurs strand. Dit strand was tot en met 1985 enkel toegankelijk voor de directeur van Shell, inmiddels is het voor iedereen toegankelijk. Bijzonder om dit strand te zien!

IMG_6072
IMG_6081
IMG_6115

Fort Beekenburg! We zijn aan de andere kant van Willemstad ten opzichte van ons huis aan de westkust van het eiland. Aan deze kant van het eiland, met de Caracasbaai, is meer dan voldoende te bezichtigen. Een heel luxe resort, Santa Barbara bijvoorbeeld. Maar ook een aantal stranden en de Jan Thielbaai met leuke restaurantjes.

IMG_6126IMG_6141

We lunchen bij Pop’s place op de Caracasbaai. Dit is een lokaal restaurant met lokale prijzen. Alhoewel, de echte locals barbecueën op het strand!

IMG_6158IMG_6165

Baby Park Tutu, een speeltuin naast een supermarkt. is de volgende plek die we bezoeken. Toen we de Dushi Walk liepen werden we op deze speelplek geattendeerd. Heel erg leuk, met apen, papegaaien en schildpadden. En natuurlijk veel speeltoestellen. We hebben soms volle dagen en vaak minder drukke dagen. Als de kinderen erg moe zijn rijden we meer rond. Lekker de airco aan en we hopen dan dat ze in slaap vallen. Ondertussen stoppen we bij bezienswaardigheden en stranden, zodat we om de beurt even kunnen kijken.

IMG_6223

Een kokosnoot! Deze kan je overal langs de weg kopen (als ze ooit open zijn). Verrassend lekker vinden de kinderen ook.

IMG_6230IMG_6232

We eten in de avond bij een heel bijzonder restaurantje: Kloster Küche! Twee dames zijn in een huis achter de kerk een restaurantje begonnen. Je zit in de kloostertuin en eet steeds kleine pannenkoeken. Mooiste deel: er zijn maar twee tafels. De kinderen hebben hier genoten, rust, ruimte en pannenkoeken.

IMG_6296
IMG_6294


Reisverslag Curacao met kinderen: dag 13

Deze dag beginnen we bij Chichi Curacao. Deze kleurrijke, ronde beeldjes worden daar gemaakt. Wat mij vooral verbaasde was de tuin: kinderen werden uitgenodigd om te ontdekken.

IMG_6351

We drinken wat bij restaurant (hotelbar?) New York, heerlijk met zo’n zwembad. Omdat de keuken er niet is (nog niet?) gaan we naar het naastgelegen Cabana Beach om wat te eten.

IMG_6368
IMG_6377

Cabana beach is een fijn strand, wel liggen de mensen ongeveer opgestapeld. Deze speeltuin erbij is wel ideaal.

IMG_6389
IMG_6409
IMG_6496

En aan het eind van de dag rijden we naar de dolfijnenshow. De kinderen vinden het prachtig.

IMG_6515
IMG_6517
IMG_6531

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 14

We beginnen de dag thuis heel rustig. Zwemmen, films kijken, boeken lezen. Na het middaguur komen we aan bij Karakter. Ja hoor, we zijn er weer. Deze tent is voor mij reden om het eiland opnieuw te bezoeken. De foto van mij is gemaakt door peuter.

IMG_6552
IMG_6561
IMG_6562

Boka Ascension

Boka Ascension was één van de laatste plekken op de lijst om te bezoeken. Het blijkt een park te zijn waar je prachtig kan wandelen en zeeschildpadden kan spotten. Omdat het op het heetst van de dag is besluiten we de volgende ochtend terug te komen.

IMG_6583
IMG_6621
IMG_6584

We rijden naar Playa Lagun om wat te eten. Playa Lagun Rocks heet het restaurantje. Het eten is prima, de plek is erg tof. De jongste kan zijn hobby, spelen met steentjes, tot in den treure uitoefenen. En zo vliegt Curacao dag 14 voorbij…

IMG_6627
IMG_6655

Reisverslag Curacao met kinderen: dag 15

De volgende ochtend gaan we inderdaad wandelen. Helaas hebben de kids er niet heel veel plezier in. Ook zien we geen zeeschildpadden. Het gebied is trouwens schitterend.

IMG_6691
IMG_6695
IMG_6719

Museum Kura Hulanda

Museum Kura Hulanda! Het gaat over de slavernij. Geen leuk onderwerp, wel belangrijk.

IMG_6754 IMG_6772
We willen bij een snack kip eten. De snack is nog dicht dus rijden we naar het vlakbij gelegen Santa Barbara Beach Resort. Het is erg luxe en erg mooi. Ik vind een mooie tafel bij het water. We bestellen eten bij de bar en nemen het mee naar deze rustige plaats aan het water. Heerlijk!
IMG_6821 IMG_6835 IMG_6846

Johan en de kinderen zijn gelukkig: de snack is open!

IMG_6847

De terugweg: zoals altijd chaos op de weg.

IMG_6850 - kopie

Reisverslag Curacao met kinderen: de laatste dagen

We spreken met Clarita van Stichting Uniek Curacao af bij landhuis Daniël. Dit is om de hoek bij onze vakantiewoning. Je kan hier eten en slapen, we zijn er zelf niet geweest uiteindelijk.

IMG_6858 - kopie

Clarita, de ranger en onze tourguide, stopt op verschillende plekken om dingen te laten zien. Dit is salie waar ze vroeger de vloeren mee boenden op Curaçao.

IMG_6883 - kopie
IMG_6888 - kopie

Clarita werd door mijn dochter al snel ‘oma Curaçao’ genoemd.

IMG_6913 - kopie
IMG_6980
IMG_6990 - kopie

We kwamen op prachtige plekken en kregen er veel uitleg bij! Lees het hele verslag over de tocht met Stichting Uniek Curacao.

IMG_7066

Yep, Karakter, we waren er weer. Genieten zolang het kan.

IMG_7031

De kokosnoot die we langs de weg hadden gekocht beviel goed en we haalden er één uit de winkel!

IMG_7085
IMG_7116
IMG_20151118_151520

Kokomo beach. De laatste middag zijn we hier te vinden. Nog even echt rustig genieten en dan moeten we helaas de koffers inpakken.
Curacao laatste dagen: het vliegt echt voorbij.

IMG_20151119_093701
IMG_20151121_173403

Broer en zus op het vliegveld. Op naar de volgende vakantie!

Op de hoogte blijven van zomerse kindvriendelijke verre vakanties, volg dan op Facebook.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.