Reizen met hooggevoelige kinderen – mijn tips

0

Reizen met hooggevoelige kinderen kan prima! Onze hooggevoelige kinderen zijn helemaal gek op reizen. Waarschijnlijk is het reizen niet helemaal hetzelfde als toen je aan het reizen was zonder kids (als in: backpack op, continu onderweg zijn en alles willen zien). Met een aantal aanpassingen verloopt je vakantie met een hooggevoelig kind (HSP) waarschijnlijk heel ontspannen! 

Toen onze oudste zes maanden was vlogen we met haar naar Florida. Vrienden van ons vroegen of we mee wilden naar Amerika en stelden voor dat we in een villa verbleven. We zagen dit direct zitten: Amerika daar wilde ik al heel lang heen en een villa was ideaal want dan hadden we één rustige plek voor onze hooggevoelige baby. We hadden bij eerdere, korte uitstapjes gemerkt dat onze baby heel sterk reageerde op veranderingen. Daar werd ze onrustig en huilerig van en ze viel erg slecht in slaap. Inmiddels zijn we vijf jaar, en heel wat reizen, verder, en snappen we redelijk hoe we onze vakanties met onze hooggevoelige kinderen relaxed houden. Dit zijn mijn tips!

Reizen met hooggevoelige kinderen

1. Voorbereiding

Als wij op vakantie gaan dan bereiden we onze kinderen hierop voor. We vertellen waar we heen gaan (welk land), wat we er gaan doen en waar we overnachten. Hiervoor gebruik ik Google Maps, reisgidsen en foto’s van de accommodatie. Ook leg ik uitgebreid uit hoe de reis gaat. Gaan we met het vliegtuig, dan komt er ook het stuk naar het vliegveld bij en ook na het landen.

Mijn oudste wil heel graag helpen bij het inpakken, beslissen wat we nodig hebben onderweg en het kopen van eten en drinken voor onderweg bij de supermarkt. De jongste is meer bezig met welk speelgoed en welke boeken hij meeneemt.

2. Reisroute vastleggen

In de tijd voordat de kinderen er waren besloten we wel naar welk land we gingen en ter plekke besloten we waar we heen gingen in dat land. Nu is dat anders. We besluiten eerst naar welk land we gaan en daarna bekijk ik welke plekken we echt willen zien. Vervolgens boeken we op een aantal plekken een accommodatie. Op Curacao huurden we daarom centraal op het eiland een villa, zodat we vanuit die plek het eiland konden zien. In Thailand bestond onze reisroute uit vier plekken waar we een aantal dagen tot een week bleven.

3. Waar verblijf je / de accommodatie

Wij kiezen of voor een luxe hotel (de eerste nachten na een lange reis) met faciliteiten voor de kinderen en een zwembad, of voor juist een hele rustige en goedkope plek. Bij voorkeur huren we een villa of appartement. In Thailand merkten we dat het voor ons ideaal is om een huisje te huren bij het strand of een enorm grasveld, bos of park. Op deze manier kunnen de kinderen vanaf ’s ochtends tot en met ’s avonds rondrennen en ze krijgen niet al te veel prikkels te verwerken. Als we iets gaan doen, dan gaan we op pad. Maar we hoeven niet op pad te gaan om naar het strand te gaan. Voor ons is het fijn als er een restaurantje vlakbij is en een hangmat bij je huisje maakt het af.

Op Curacao en in Florida hadden we een villa gehuurd. Ook dit was erg prettig. De kinderen hadden alle rust en als we een dag bij de villa bleven lag ik in het zwembad, kookte, las boeken,at Ben & jerry’s en keek tv. Zorg ervoor dat je ook zelf iets te doen hebt bij de accommodatie. Je hebt dan veel minder het idee dat je weer op pad moet gaan.

4. Rust op reis

De eerste dag na de reis doen we weinig. We kijken hoe we ons voelen en hoe de kids zich voelen. Afhankelijk daarvan gaan we kort op pad. In Thailand begonnen we de dag bij het zwembad en stapten daarna in een TukTuk naar een rustige dierentuin. Als we een wat drukkere dag hebben gehad, dan doen we de dag daarna heel weinig. Vaak gaan we naar een leuk restaurant of we zoeken een speeltuin op voor de kinderen. Doen we teveel dingen, dan raken de kinderen overprikkeld. Ze zijn dan snel boos en slapen slecht, waardoor ze nog vermoeider raken.

5. Ga zelf op pad

Soms wil ik bepaalde dingen heel graag zien of doen. Met de kinderen gaat dat niet of het programma wordt dan te druk. Ik, of mijn man, ga dan zelf op pad zodat ik evengoed een aantal dingen kan doen.

6. Ga op ongebruikelijke tijden uit eten

Als je naar een restaurant gaat rond lunchtijd of in de avond, dan is het vol en druk. De kinderen raken hier onrustig van, eten weinig, bewegen veel. We gaan vaak eten om 16.30 of 14.30. Als we vroeg avondeten dan krijgen ze rond 19.00 nog wat brood of fruit en daar hebben ze genoeg aan. Als we laat lunchen, dan krijgen ze rond 13.00 wat groente, crackers of fruit.

7. Huur een auto

Wat bij ons ontzettend goed werkt is om de kinderen achterin de auto te zetten en rond te rijden. Ok, niet hele dagen en iedere dag. Maar soms zijn ze zo vermoeid en dan willen ze nog weleens in slaap vallen in de auto. Een ander voordeel is dat we dan wel wat van de omgeving kunnen zien, zonder alle prikkels van een excursie. Op Curacao wilden de kinderen vaak niet mee om ergens naar de kijken, het fort bijvoorbeeld. Dan bleven de kids met een van ons in de auto zitten en de ander bekeek ondertussen het fort.

Mijn tips voor het reizen met hooggevoelige kinderen samengevat: goede voorbereiding, rust, duidelijkheid en een accommodatie waar je voldoende kan doen zodat je niet continu op stap hoeft te gaan.

De tips die ik geef over reizen met hooggevoelige kinderen zijn uit mijn eigen ervaring na veel weekenden weg en verre reizen naar onder andere Amerika en Thailand. Ieder kind is anders en ook hooggevoelige kinderen zijn allemaal anders. Mis je tips of zie jij het heel anders, deel je ideeën hieronder! Lezen over hoe je een hooggevoelig kind herkent? Janneke deelt haar tipsEn lees ook over een vakantie met kids met autisme!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.