San Sebastian met kinderen | 11x uitjes Donostia

Wat is er te doen in San Sebastian met kinderen? Wij delen tips voor deze stad in het noorden van Spanje, in het Baskenland aan de Golf van Biskaje. In de blog delen we wat je met het gezin kan doen als je in deze Spaanse stad bent. Op mooie zomerse dagen, of juist op een regenachtige dag. Daarnaast geven we enkele tips voor wat je doet in de omgeving, Spaans Baskenland.

In de meivakantie 2023 zijn wij met de kinderen in het Baskenland en de Spaanse Pyreneeƫn op vakantie geweest. Een bezoek aan de stad San Sebastian kan dan natuurlijk niet missen. De Baskische naam voor de stad is Donostia. Vanuit San Sebastian kan je zowel het Spaanse als Franse Baskenland ontdekken, maar de stad leent zich ook goed voor een stedentrip van een aantal dagen.

Familiereis Baskenland met San Sebastian? Er is een 18-daagse avontuurlijke en afwisselende familiereis door Spaans Baskenland!

Doen in San Sebastian met kinderen

Bezienswaardigheden

Wij zijn eind april een dag in San Sebastian met het gezin, we rijden hierheen vanuit het kustplaatsje Zarautz. Vergeleken deze kustplaats is San Sebastian een stuk groter en drukker, maar ook met meer bezienswaardigheden, leuke cafƩs en restaurants, winkels, activiteiten en gezelligheid.

Als je in San Sebastian bent dan raden we aan om door het historische centrum te wandelen met het gezin. Bewonder onder andere de bezienswaardigheden Koruko Andre Mariaren Basilika, ga naar de Plaza de la ConstituciĆ³n, het Castillo de Santa Cruz de la Mota en de oude binnenstad Parte Vieja.

De stad staat verder bekend om de kastelen, forten en paleizen met grote tuinen. Onder andere Palacio Miramar, Del Duque De Mandas en Palacio De Aiete zijn de moeite waard om te bezoeken. Niet wandelen of fietsen? Stap in de hop on hop off tour.

Monte Ulgull

Fietstour

Je kan de stad op de fiets ontdekken met een fietstour van Baja bikes! Wij zagen ze voorbij komen toen we door de stad struinden. Er zijn kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar. Deze speciaal ontwikkelde fietsroute start vlakbij de haven, midden in het oude stadscentrum. Je ontdekt de stad op een leuke en sportieve manier.

Santa Clara en boottocht

Tijdens een stedentrip San Sebastian kan je het kleine eiland Santa Clara bezoeken. Dit ligt in de baai tussen de twee bergen. Op het eiland is een strandje, een vuurtoren, een cafĆ© en er zijn picknickplaatsen. Als de boot vaart is het een leuke plek om een paar uur door te brengen!

De boot vaart in ieder geval vanuit de haven, vlak voor het aquarium. Je kan een boottocht boeken! Daarnaast kan je ook met bijvoorbeeld een zeekajak erheen peddelen. Daarnaast is er een langere boottocht per catamaran.

San Sebastian met kinderen

Monte Igueldo met pretpark

De stad San Sebastian staat onder andere bekend om de mooie uitzichtpunten. Dus als je in San Sebastian met kinderen bent raden we aan om de stad zeker ook vanaf een van de uitzichtpunten, zoals Mount Iguelde, te bekijken. Toen wij in San Sebastian waren hebben we hier helaas geen tijd voor gehad, de funicular ligt op een stukje lopen vanaf het oude centrum.

Met een kabelbaantje (funicular) kan je naar de top van de berg Monte Igueldo gaan. Vanaf hier geniet je van de uitzichten. En in de zomermaanden maak je je kinderen hier extra blij mee, want dan is er een pretparkje. In het Parque de Atracciones Monte Igueldo zijn een aantal attracties, je betaalt per attractie.

Op de berg staat ook een oude vuurtoren. Deze is niet meer in gebruik, maar er is nu een verdieping opgebouwd. Daarin is een klein museum over de geschiedenis van San Sebastian.

San Sebastian met kinderen

Monte Ulgull 

Een ander uitzichtpunt is de Monte Ulgull. Dit punt herken je aan het meters hoge Christusbeeld. In tegenstelling tot het andere uitzichtpunt hierboven moet je hiervoor wel een stukje klimmen: er is geen kabelbaan. Boven geniet je van de uitzichten, er is een kasteelmuseum en er zijn ondergrondse tunnels.

Wij wandelden deze heuvel op en het is echt even een klim. Wel te doen, maar het is niet vergelijkbaar met de duinen bij ons in Noord-Holland. Boven heb je op verschillende plekken uitzichtpunten. Beneden is er een pleintje met een kerk en een leuke speeltuin!

Stadsstranden

Het is heerlijk om stad en strand te kunnen combineren. In Spanje zijn er meerdere steden waar dit kan, waaronder de steden Valencia, Malaga en Barcelona. Ook in San Sebastian met kinderen kan je naar het strand. Er zijn drie stadsstranden dus vergeet je zwemspullen niet! Wij hebben tijdens onze dag in San Sebastian meerdere keren op het strand gezeten. En dat is echt ideaal! De stad is gebouwd rondom de stranden, dus je wandelt van bezienswaardigheid of activiteit langs een van de stranden naar je volgende activiteit.

De stranden zijn Playa Ondaretta, Playa La Concha en Playa Zurriola. Bij Playa Ondaretta zijn een aantal speeltoestellen en in de zomermaanden zijn er zwembaden op het strand, waar kinderen op zwemles kunnen. Langs de playa la Concha is een lange boulevard, waar je allerlei stalletjes, levende standbeelden en ook een draaimolen ziet. Deze boulevard is kilometers lang.

Aquarium

In de haven van San Sebastian is een aquarium en dit bezoeken stond op onze ‘must do’ lijst omdat de jongste er heel graag naartoe wilde gaan. Het aquarium met klein museum is niet goedkoop, maar volgens ons wel de moeite waard. Je start het bezoek op de 2e verdieping en dan daal je af.

Bovenin start je in het museum over de scheepsvaart, San Sebastian en de walvisvaart. Met de kinderen ging ik hier snel doorheen, omdat zij toch echt kwamen voor het aquarium. Johan heeft wat langer over dit deel gedaan.

Hoogtepunt van het bezoek volgens het museum is het wandelen door de tunnel, de Palacio del Mar, terwijl de haaien, vissen en andere onderwaterdieren over je heen zwemmen. Ik vond het stuk net voor de tunnel, met een bank en een ruimte voor het grote glas, eigenlijk veel mooier. Hier hebben we zeker een half uur zitten kijken naar de vissen en haaien die voorbij zwommen.

San Sebastian met kinderen

Wetenschapsmuseum

Als je in San Sebastian met kinderen bent dan wil je natuurlijk het wetenschapsmuseum Museo de la Ciencia Eurekal bezoeken. Hier zijn boerderijdieren, maar er is ook een planetarium en je kan allerlei proefjes doen. Ook het Museo Naval, het Scheepvaartmuseum, schijnt kindvriendelijk te zijn.

Dit museum ligt op een kilometer of 5 van het centrum van de stad en is vooral aan te raden als je langer in de stad of omgeving bent of als het regent.

San Sebastian met kinderen

Speeltuinen en parken

In San Sebastian zijn, zoals in iedere Spaanse stad, veel speeltuinen te vinden. Ga bijvoorbeeld naar Plaza Gipuzkoa Park. Een ander leuk park is het Parque Cristina Enea, vanwege de surrealistische beelden en de prachtige paden. Op deze pagina van het toerismebureau staan meer tips voor stadsparken.

Pintxos
BaztƔn Bar Restaurante

Pintxos

Een van de belangrijkste dingen die je in San Sebastian kan eten zijn de pintxos. Dit zijn kleine hapjes en normaal gesproken bestaan ze uit een stukje stokbrood met daarop beleg. Het is eigenlijk de Baskische versie van tapas.

Wij gingen naar binnen bij BaztƔn Bar Restaurante (Portu Kalea, 8, 20003). Ietwat toeristisch, maar wij vonden het juist een leuke ervaring. Op de bar staan allerlei tapas en pintxos en je kan doorgeven welke je wilt. Er is veel keus op de bar en op de kaart staan andere opties die apart worden bereid.

In veel andere cafƩs kan je natuurlijk ook pintxos krijgen, op deze site staan 5 aanraders!

5x Doen in de omgeving van San Sebastian

Wil je San Sebastian met kinderen combineren? Huur dan een auto, wij doen dat meestal bij Sunny Cars vanwege de all-in service. Met de kinderen vinden wij een huurauto makkelijker dan uitstapjes maken met de bus of trein.

Verken dan het Baskenland of ga ook naar kindvriendelijk Bilbao! Anouk was in deze Spaanse stad en vond het erg leuk. En bezoek net als wij het surfstadje Zarautz.

Ook tof om te bezoeken in de omgeving van San Sebastian is het kleurrijke vissersplaatsje Hondarribia. Het oude centrum is goed bewaard gebleven en de oude stadsmuur staat er nog.

Daarnaast de oude plaatsjes Getaria en Zumaia zijn een bezoek waard. Naar Zumaia ga je vooral vanwege het Flysch-landschap. Dit landschap bestaat uit rotsformaties die zijn opgebouwd uit gelaagde platen.

En rijd door naar de Spaanse Pyreneeƫn, een prachtig berggebied op de grens met Frankrijk.

In de regio Navarra, wel vlakbij San Sebastian, is er het IrriSarriland. Dit is een avonturenpark met Via Ferrata’s, lasergames, paardrijden, klimmen, zip-linen en veel meer.

Spaans Baskenland met gezin

Kindvriendelijk overnachten San Sebastian

Waar overnacht je als je in San Sebastian met kinderen op stedentrip gaat? Dit zijn enkele tips:

Of kies voor de Camping Bungalows Igueldo. Je verblijft in een bungalow met twee slaapkamers. Ideaal zijn de faciliteiten erbij. Zo is er op de camping een restaurant, buitenbad, er zijn barbecuefaciliteiten en er is de mogelijkheid van een gratis privƩparkeergelegenheid.

San Sebastian met kinderen

Naar San Sebastian met kinderen

Vliegen of met de auto

De makkelijkste optie is vliegen naar Bilbao en dan doorreizen naar San Sebastian. Dat kan met een huurauto of een bus die direct vanaf het vliegveld gaat. Wij vlogen met Vueling naar Bilbao, vanaf Schiphol! Op het vliegveld is er bij ‘arrivals’ een speeltuin.

Ook per auto is de stad goed te bereiken, wel is het een lange rit. Lees onze tips voor tussenstops onderweg naar Frankrijk en Spanje.

Speeltuin vliegveld Bilbao

Dat waren onze tips voor San Sebastian met kinderen. Als je verder wilt lezen over het noorden van Spanje, lees dan de blog over Galiciƫ, waar blogger Judith op vakantie was met haar gezin. In het zuiden van Spanje kan je in Andalusiƫ de kunstzinnige stad Sevilla bezoeken.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn