Tirpitz Bunkermuseum met kids in Denemarken
Tijdens haar vakantie in Denemarken met gezin bezocht Alyt het Tirpitz Bunkermuseum. Ze deelt in deze blog wat er hier te doen is en of het een aanrader is om te bezoeken.
Het Tirpitz Bunkermuseum bestaat, naast de geschutbunker, uit vier ondergrondse tentoonstellingsruimtes die in de duinen zijn verscholen. Wij waren met name geïnteresseerd in de geschutbunker en de tentoonstelling over ‘het leger van beton’. De bunker maakte onderdeel uit van de Atlantikwall.
Er zijn drie permanente tentoonstellingen
- Verhalen van de Westkust
- Goud van de Westkust
- Een leger van beton
En je kunt natuurlijk de Tirpitz Bunker bezichtigen en ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen.
Inhoudsopgave
Ons bezoek aan het Tirpitz Bunkermuseum
Bij binnenkomst in het Tirpitz Bunkermuseum krijg je een polsbandje: dit is je toegangsbewijs. De museummedewerkster kon een beetje Nederlands spreken. We kregen een audioapparaat mee, want er valt niks te lezen op informatiebordjes. Alle informatie moet je via je audioapparaatje beluisteren. Deze zijn te verkrijgen in het Deens, Duits en Engels.
De meiden hebben we niet er een gegeven, want we hadden de indruk dat ze deze materie niet zouden begrijpen. Er zijn heel veel audiopunten in het museum, teveel om ze allemaal te beluisteren en weer te vertalen voor de meiden.

Tentoonstelling Verhalen van de Westkust
In deze tentoonstelling worden verrassende en aangrijpende verhalen over de geschiedenis van de westkust over 20.000 jaar vertelt. Eens in de zoveel tijd wordt het donker in de zaal. Je neemt plaats in de oude reddingsboot om een 4D-film te zien op de muren en het plafond. Je maakt een tijdreis die over Blavand gaat, van mammoeten in de Noordzee, vissers tot aan scheepsrampen. De licht- en geluidseffecten maken het heel gaaf.

Goud van de Westkust
Goud van de Westkust is een tentoonstelling over barnsteen. Barnsteenvondsten, barnsteen met insecten erin en objecten waarin barnteen is verwerkt. Je ontdekt hier hoe je zelf barnsteen kunt vinden. Je kon ook voorwerpen voelen door je hand in een gat te steken. We zijn er even doorheen gelopen, maar het zei ons niet zoveel.
Leger van beton
We gingen door naar de volgende tentoonstelling in het Tirpitz Bunkermuseum. In een landschap van bunkers – een leger van beton – verken je aan de hand van levensverhalen de westkust in de Tweede Wereldoorlog. In elke bunker ontmoet je een nieuwe persoon die zijn of haar versie van het verhaal beschrijft. Voor ons was dit leuk, maar we moesten alles vertalen voor de meiden. De meiden hielden het al gauw voor gezien. Ze konden zelf niet zoveel doen of ontdekken. Wel konden ze in een bunker kruipen en deze barricaderen met zandzakken.

De Tirpitz bunker
Via een ondergrondse tentoonstellingstunnel loop je de bunker in. In augustus 1944 begon de Duitse bezettingsmacht met het bouwen van de enorme Tirpitz-batterij ten westen van Blavand.
De twee enorme geschutbunkers maakten deel uit van de Atlantikwall en waren bedoeld om de ingang van Esbjerg te verdedigen. Maar de oorlog eindigde voordat de bunkers waren voltooid.
De bunker is heel sober, niet ingericht en het is vrij donker. In het midden staat een groot zoeklicht. Het is dat andere kinderen ons voor waren, anders hadden we niet geweten wat de bedoeling was. Je kunt het zoeklicht richten op enkele plekken op de muur en draait er een filmpje af. Je ontdekt de geheimen van de bunker.
De tijdelijke tentoonstelling over mijnen vonden we interessant. Je kon vanuit een “echte bunker” uitkijken op het strand van Normandië waar je de invasie kon zien. En er lagen allerlei mijnen tentoongesteld.

Tirpitz Bunkermuseum met kids bezoeken, een aanrader?
De Tirpitz bunker was heel sober, niet ingericht, dat vonden we jammer. We hadden graag gezien hoe het eruit had moeten zien. We vonden het erg warm in het museum en het was druk (we waren er op een zondag), daardoor hebben we niet alles goed kunnen bekijken.
De tentoonstellingen zijn mooi opgezet er is genoeg te zien en te beluisteren. Alleen voor de meiden was er niet zoveel aan, alles moest worden vertaald en in de bunker kun je niet veel ontdekken. De 4D-film vonden ze wel heel gaaf. Na 2 uurtjes hielden wij het voor gezien.
Tip:
Op het strand van Blavand liggen bunkers. Deze zijn nu al behoorlijk weggezakt, veel zijn er al niet meer te zien. Kunstenaar Bill Woodrow toverde in 1995 deze bunkers om in “ezels” (een ander spreekt van paarden). Vanwege de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Denemarken. De bunkers zijn gedecoreerd met ijzeren ezelkoppen en staarten. Ze liggen op het strand aan het einde van de Lille Strandvej in Blavand.
Tirpitz Bunkermuseum | Praktische info
Adresgegevens:
Tirpitzvej 1
Blavand
Website
Gratis parkeren kan op een van de twee parkeerplaatsen.
Verder lezen:
Doen in Zuid-Jutland met kinderen
Vulkaneifel met kids bezoeken
Bezoek aan Aarhus met gezin
