Toscane met kinderen | 21 Uitjes + vakanties

Toscane ligt in centraal ItaliĆ« en is niet voor niets een populaire vakantiebestemming. De mooie steden, glooiende heuvels, heerlijke pizza’s, de natuur en de stranden zijn maar een paar redenen om Toscane met kinderen te bezoeken. Wat je doet tijdens een kindervakantie Toscane en waar je verblijft met het gezin? Hier lees je de leukste tips voor deze Italiaanse regio. 

Blogger Alyt was in de meivakantie in de Toscane en gaf aan dat er dan een aantal voordelen zijn ten opzichte van de zomer. Zo zijn de accommodaties goedkoper, er zijn minder toeristen en het is minder warm. De Toscane staat bekend om de steden en bezienswaardigheden, je kan op vakantie naar het eiland Elba gaan en er zijn tal van leuke uitjes.

Naar Toscane met kinderen

Toscane is een super mooie bestemming voor een vakantie met het hele gezin. Stedentrips, wandelen, strand, natuur, museums, wijnboerderijen, cipressen: noem maar op. In dit blog beschrijf ik wat wij in twee weken tijdens de meivakantie in Toscane met kinderen allemaal hebben ondernomen. We beginnen met de tips voor leuke stedentrips.

Als je in Italiƫ bent moet je op zijn minst ƩƩn keer een bezoek brengen aan een:

  • pasticceria (hier verkopen ze kleine gebakjes),
  • een koffiebar voor een buon cappuccino (wel aan de bar opdrinken, zoals het hoort),
  • pizzeria
  • gelateria (ijszaak)

Steden in Toscane met kinderen

Florence

Florence is de beroemdste stad in Toscane en alleen al daarom een bezoek waard. Het is de stad met de ontelbare musea en in iedere straat en op elk plein is wel iets moois te ontdekken! Florence ontdek je eenvoudig met de Hop On, Hop Off bus, maar de stad is overzichtelijk genoeg om de bezienswaardigheden aan te lopen.

Palazzo Vecchio Familie Museum is leuk voor kinderen vanaf drie jaar. Er zijn twee kleine theaters in dit museum, waar voorstellingen worden gegeven voor diverse leeftijden. Leuk is dat het publiek actief betrokken wordt bij de voorstellingen. Ook kan je een fresco maken.

Toeristisch en leuk om te doen is een bezoek brengen aan het beeld van een groot everzwijn, dit staat op de Mercato Nuovo. Zijn snuit is gaan glimmen omdat die heel vaak gekust en geaaid is. omdat die door duizenden mensen is gekust of geaaid. Lees over het waarom in deĀ oude legende. Heb je echt geluk nodig, of willen je kinderen een uitdaging, gooi dan het muntje tussen de poten van het everzwijn. Zorg ervoor dat het muntje direct in het rooster valt.

Lees alle tips voor een stedentrip Florence met gezin!

Pisa

In een dag bezochten wij Pisa, Lucca en San Gimignano. Rond 10:00 parkeerden we in Pisa op de Via Paparelli (hier kun je gratis parkeren, behalve op woensdag en zaterdag als er markt is, dan is het verboden).

Van hieruit loop je in 10 minuten naar het plein Piazza dei Miracoli, waar de toren van Pisa staat. Uiteraard hebben wij de traditionele fotoā€™s gemaakt. Vanaf acht jaar mag je de toren beklimmen, de kosten daarvoor zijn ā‚¬ 18,- per persoon. Wij hadden geen zin om zoveel geld uit te geven en onze jongste dochter zou niet naar binnen mogen.

Pisa met kinderen

Siena

De stad Siena ontdek je aan de hand van dieren. Deze stad is verdeeld in zeventien wijken en deze wijken hebben bijna allemaal een dier als symbool. Ga met je kinderen op ontdekkingstocht. Vinden ze de uil, een rups de fontein met een schildpad en de dolfijn?

Ook mooi in Siena is Piazza del Campo, een plein in de vorm van een schelp. Op dit plein staat een hele mooie fontein, de Fonte Gaia. Palazzo Pubblico, de toren op dit plein, kan je beklimmen.

  • Niet ver hiervandaan vind je indrukwekkende Duomo di Siena. Het is heerlijk koel in deze prachtige kathedraal en er is in de schilderingen op het plafond en de muren zoveel te zien dat ook kinderen onder de indruk zijn van een bezoek.

Naar Lucca

De groene stad Lucca is nog vrij onbekend onder de toeristen maar deze stad is echt een aanrader in Toscane met kinderen. De binnenstad is bijna helemaal autovrij is. De hoge, brede muren vielen ons als eerste op. Bovenop de stadsmuur heb je schitterend uitzicht over de stad. Na een hapje te hebben gegeten zijn we een rondje door het centrum gelopen. Ook een aanrader is om Lucca met kinderen (en omgeving) per fiets te ontdekken.

Al snel liepen we langs de San Martino, de kathedraal, en mooie pleintjes om vervolgens richting Piazza dellā€™Anfiteatro te lopen. Dit plein is gebouwd op de plaats van het vroegere Romeinse amfitheater. Het is een prachtig plein met allemaal terrasjes. De toren met bomen aan de top is Torre Guinigi. Je kan naar boven klimmen via een steeds smaller wordende trap. Voor kinderen is dit heel erg leuk! Vanaf boven heb je een heel mooi uitzicht over de stad.

San Gimignano

Tijdens haar vakantie in Toscane was blogger Alyt een dagje in San Gimignano. Deze stad had ooit meer dan 70 toren, inmiddels staan er nog 13. Je ziet deze direct staan. Buiten het centrum heb je verschillende betaalde parkeerterreinen. Vanaf de parkeerplaats is het nog 10 minuten lopen naar het centrum.

We waren er rond 16:30 en de eerste bussen met toeristen verlieten de stad al. Om de meiden wat tegemoet te komen hadden we ze een ijsje en pizza beloofd. In San Gimignano zit ijssalon Gelateria Dondoli (Piazza Cisterna) die al eens tot de beste van de wereld is verkozen. Ik heb zelf ook twee jaar in ItaliĆ« gewoond (Novara) en ik vond het ijs nou niet echt verschillend van wat ik andere ijssalons gewend was, lekker was het wel in ieder geval. In een piepklein restaurantje, gingen we nog een pizza eten.

De Torre Grossa op het Piazza del Duomo, is de hoogste toren van het dorp en deze is geopend voor bezoekers. Deze toren is 54 meter hoog en na het beklimmen van 218 treden sta je bij de top. Het laatste stuk is via een steile ladder, daarna geniet je van het mooie uitzicht.

vakantie Toscane met kinderen

Pitigliano met kinderen

Pitigliano is een klein dorpje bovenop op een klif, opgebouwd uit turfsteen. Wauw, toen we er dichtbij waren was het werkelijk waar een plaatje om te zien. Het het leek wel op een burcht. We kwamen aan in de stromende regen. Helaas was de Toeristeninfo dicht. Ik wilde graag wat meer info over de Etruskische wandelpaden (le vie cave).

De Etrusken hebben deze wandelpaden uit rotsen gehakt. Ik kwam dit ergens tegen op internet en werd direct enthousiast. Maar er was verder weinig informatie over te vinden. Omdat het centrum autovrij is konden we maar moeilijk een parkeerplekje vinden. Ergens buiten het centrum geparkeerd en in de auto hebben we de ergste buien afgewacht. Gelukkig had ik thuis een wandelpadenkaart van de ā€˜vie caveā€™ uit kunnen printen, maar het was even uitzoeken welke van de paden we wilden gaan bewandelen en waar we konden parkeren.

Via cave della Madonna delle Grazie

Allereerst reden we naar het pad ā€˜via cave della Madonna delle Grazieā€™. Op dit parkeerplekje kunnen maar een paar autoā€™s staan. Er stond niemand, want wie wil er nou in de regen lopen. Via een smal pad dat naar beneden liep daalden we af, over een uitgehakt pad (met gootje).

Omdat de ā€˜via cave di Fratenuttiā€™ ook werd beschreven op internet besloten om daar naar toe te rijden. We parkeerden langs de weg, kunnen ook maar een paar autoā€™s staan. Van hieruit kun je bij twee paden beginnen. We moesten eerst een stukje langs de weg lopen om bij het begin te komen en toen stond ons eerst een uitdaging te wachten, een riviertje oversteken, over keien. Op sommige plekken stond het water tot kniehoogte, er doorheen lopen kon echt niet. Maar we hebben het gered.

Leuke bezienswaardigheden in Toscane met kinderen

Bolgheri

Na een dagje in Cavallino Matto of aan de Toscaanse kust rij je in 10 minuten zo door naar het kleine Bolgheri. De weg hierheen gaat over de bekende Viale dei Cipressi, Een lange laan die aan beide zijden wordt geflankeerd door de voor Toscane zo typerende cipressen. Bolgheri wandel je in door de poort van het kasteel. Het is een klein sfeervol dorpje met een aantal restaurants, leuke winkeltjes en een goede ijssalon. Zeker een leuk uitje in Toscane met kinderen.

Toscane met kinderen

Maanlandschap Crete

Ten zuidoosten van het stadje Siena vind je wellicht het meest bijzondere landschap van Toscane. Crete is een gebied dat lijkt op een maan. Het bestaat uit witgrijze vlakken die er als kraters uitzien. Een ander bijzonder landschap vind je bij het stadje Volterra. Er is een diep ravijn ontstaan door aardverschuivingen en erosie een diep ravijn ontstaan. Dit ravijn groeit nog steeds en er is al een klooster in verdwenen en ook zijn enkele kerken gesneuveld!

Cinque Terre

Cinque Terre ligt in de streek Liguriƫ en is bekend vanwege de prachtige, rotsachtige kust met gekleurde huisjes en kleine strandjes. Hier liggen vijf mooie dorpjes, waarvan wij er drie bezochten. Onze tips lees je in de uitgebreide blog over Cinque Terre met kinderen.

Baratti met kinderen

Strand in Toscane

De Etruskische kust

De Etruskische kust is ongeveer honderd kilometer lang en heuvelachtig en je vindt er middeleeuwse dorpen. Zeker een bezoek waard als je in Toscane met kinderen bent.

Toscaanse archipel

Voor de Toscaanse kust liggen zeven eilanden, waaronder het bekende Elba, Giglio en Gorgona. Deze eilanden worden samen de Toscaanse archipel genoemd en dit is ook het Parco Nazionale dellā€™Arcipelago Toscano. Het is leuk om een van deze eilanden te bezoeken tijdens een dagtrip, of ga zoals blogger Anouk op vakantie naar Elba met kinderen.

Golf van Baratti

Leuk met kinderen is de golf van Baratti: het water is helder en het wordt heel langzaam diep. In deze mooie baai kun je zelf je handdoek neerleggen op het vrije strand of een bedje huren bij een van de strandtenten. Net achter het strand is een groot grasveld waar op de hitte van de dag veel Italianen een kleine siesta houden onder de mooie hoge pijnbomen. Bij Bagno Baratti zit je goed voor een heerlijke koffie of een lekker ijsje met uitzicht op zee.

Kinderactiviteiten in Toscane

Wij zijn twee weken op vakantie Toscane met kinderen geweest tijdens de meivakantie. In deze periode hebben we veel kunnen ondernemen, maar we hebben niet alles kunnen zien. Onderstaande uitjes zijn leuk voor je vakantie Toscane met kinderen!

  • Marmergroeven in Carrara
  • De archeologische parken van Val di Cornia (Piombino)
  • Thermale baden van Theia, ook wel bekend als “de baden van de Etrusken”. Ontspan in de buiten- en binnenzwembaden. Ook met kinderen van 0 t/m 12 jaar mag je hierheen!

In Toscane kan je ook dolfijnen kijken! In de Versilia is dit mogelijk. Om 9.30 vertrekt de catamaran. Samen met je gids, een zeebioloog, ga je op zoek naar dolfijnen. De tocht is niet goedkoop (tegen de zestig euro voor een volwassene) maar wel de moeite waard!

Terme di Saturnia – warmwaterbron

Vanaf Pitigliano was het een halfuur rijden naar Terme di Saturnia, dit is een warmwaterbron. Wat een plaatje om te zien. Natuurlijke baden, op verschillende terrassen, en helemaal gratis. De zwavelgeur viel mij mee, ook na de tijd, op de terugreis rook ik geen indringende lucht in de auto. In het warme water (37 graden) zwommen wel kleine wormpjes, maar dat hield ons niet tegen. Op de bodem zijn allemaal kleine steentjes, waterschoentjes zijn een uitkomst. Wij liepen met slippers het water in en legden die tussen de planten.

De meiden vonden het zo leuk en wat een prachtig uitzicht. We poedelden wat en onderin de thermen konden we zelfs een beetje zwemmen. Tegen betaling kun je in een gebouwtje douchen. Bij de auto hebben we ons weer omgekleed.

Klimparken en waterparken in Toscane met kinderen

Als je in Toscane bent met je kinderen, willen ze wellicht wel naar een waterpark of pretpark. Er zijn een aantal leuke opties bij ons in de omgeving.

Het Parco avventura Fosdinovo is een klimpark in de Toscane. Er zijn een aantal survivalbanen van verschillende niveaus. Dit loopt op van een baan voor kinderen tot een baan voor de echte “die hards”. Naast de survivalbanen is er ook een mountainbikeparcour en een quadbaan.

  1. Acqua Village Cecina is een waterpark met fantastische glijbanen en een aantal zwembaden. Een daarvan is een golfslagbad.
  2. Pinocchio park in Collodi is een heel leuk park! Er zijn beelden van het sprookje van Pinocchio. Ook zijn er heel wat speeltuinen.
  3. Elbaland in Portoferraio is een dierenpark met ezels, schapen, geiten, konijnen, vogels en paarden. Ook is er een vlindertuin en speeltuin.

Pretpark Cavallino Matto

Een van de leukste pretparken van Toscane is Cavallino Matto aan de kust bij Marina di Castagneto Carducci. Dit sympathieke park heeft attracties voor alle leeftijden, je kunt hier met gerust hart zowel je kleuter als puber mee naartoe nemen. Jonge kinderen kunnen in de Speedy Gonzales achtbaan en de echte thrillseekers kunnen hun lol op in de Freestyle. Dit is een gigantische achtbaan waar je staand met 100 km per uur door een looping gaat. Voor dino liefhebbers is er de dino show en de geweldig leuke Jurassic River waterbaan. 

Pretpark Cavallino Matto

Ook hartje zomer is het hier goed uit te houden, het pretpark is een en al bomen waardoor er veel schaduw is. En wat een bezoek aan Cavallino Matto extra fijn maakt zijn de korte wachttijden bij de attracties, wij waren hier midden in het hoogseizoen en hebben een enkele keer een kwartier in de rij gestaan. Zo kun je nog eens een keer in je favoriet attractie.

Vakanties Toscane met kinderen

Wil je op vakantie naar Toscane en overnachten in een resort of hotel? Dit zijn enkele fijne plekken om te verblijven:

Hotel Stella Marina ligt aan de kust van Toscane, direct aan het strand. Van juni tot september is er animatie voor de kinderen.

Camping Village Park Albatros

Veel toeristen met kinderen kiezen ervoor om in een kindvriendelijke accommodatie op een camping te verblijven.

  • De driekamertenten van Camping Village Park Albatros zijn voorzien van een terras met zitje, twee slaapcabines en een kitchenette. Op de camping zijn meerdere zwembaden en in ongeveer 15 minuten loop je naar het strand.

Agriturismo Toscane kindvriendelijk

Wil je kleinschalig en authentiek verblijven tijdens een vakantie in de Toscane, dan kan je kiezen voor een agriturismo. Dit zijn een aantal leuke plekken voor gezinnen:

1. Eerste tip voor een kindvriendelijk en kleinschalig verblijf is Agriturismo Agro Centorio in de Toscane. Deze appartementen liggen in Cortona, op 18 km van Chianciano Terme, en biedt een seizoensgebonden buitenzwembad en gratis WiFi. De accommodaties zijn geschikt voor maximaal 8 personen.

2. Agriturismo I Cedri is de tweede tip voor een agriturismo voor gezinnen. Deze wordt beoordeeld met een 9,7! De accommodatie ligt in Cortona en biedt gratis WiFi, airconditioning, een seizoensgebonden buitenzwembad en een tuin.

Campings aan zee in Toscane met kinderen

Park Albatros, met vier sterren, is een van de campings aan zee in de Toscane. Er is een strand, een waterpark met diverse (lagune) zwembaden, glijrotsen en glijbanen en een zwembad met zwembadbar. Het animatieteam organiseert sportevenementen, kidsclubs tot aan minidisco en showavonden. Daarnaast zijn er speeltuinen, een multi sportterrein en een tarzan klimparcours.

Camping Le Marze ligt op loopafstand van een heerlijk zandstrand. De camping ligt in een pijnbomenbos aan de kust en zee bij de bekende badplaats Marina di Grosseto. Er is ook een avonturenpark met speciale parcoursen voor kleine kinderen.

Onze camping in de Toscane met kinderen

We verbleven in de meivakantie twee weken op camping Le Pianacce (link) in Castagneto Carducci. Deze camping ligt 60 kilometer ten zuiden van Livorno. Het is een moderne terrassen glamping-camping, met diverse accommodaties zoals mobile homes, safaritenten en kampeergelegenheid.

De camping heeft 2 zwembaden en een watersplash gedeelte. Ook zijn er diverse moderne, schone sanitaire gebouwen, er is een wasserette, een speeltuin en een winkeltje. Daarnaast zijn er barbecueplaatsen. Voor de kinderen is er animatie op de camping. En wat ook praktisch is, is dat er een geldautomaat bij de receptie staat. De boodschappen deden wij in Donoratico bij de Conad. Dit vonden wij de fijnste en grootste supermarkt in de omgeving. De service op deze camping is echt top! Na een week kregen we ook nieuw beddengoed.

Kindvriendelijke camping Toscane met zwembad en speeltuin
Camping La Pianacce

Omdat deze camping op een heuvel ligt, kan het lopen naar bijvoorbeeld het zwembad wel vermoeiend zijn, want je moet steile paden belopen. We betaalden voor deze twee weken ā‚¬ 490,- voor het verblijf en ā‚¬ 10,- toeristenbelasting. In de zomervakantie zouden we voor twee weken ā‚¬ 2200,- kwijt zijn. En grote kans dat de hele camping bezet is en het ontzettend druk is. In de meivakantie was het rustig. Vaak zaten we maar met een paar gezinnen in het zwembad.

Tips Toscane met kinderen

Op vakantie naar Toscane met kinderen gaan is een goed idee! Je kan erheen rijden, maar ook kan je kiezen voor een vliegreis. Tickets koop je bijvoorbeeld via Skyscanner, zij vergelijken prijzen van alle maatschappijen! Vlieg bijvoorbeeld naar Florence, Pisa of Bologna.

Je kan ook met de auto naar Toscane rijden, bekijk onze tips voor tussenstops naar de Toscane.

Vlieg je naar Toscane, huur dan een auto bij Sunny Cars. De all-in dekking qua verzekeringen is ideaal in Italiƫ.

Met de auto naar Toscane

We hebben zowel de heen- als terugreis een hotel voor onderweg geboekt. Vanuit onze woonplaats was het zoā€™n 1500 km rijden en dat wilden we niet in Ć©Ć©n keer rijden. Hoe wij onze meiden vermaakten in de auto lees je in de blog ā€˜zo overleef je een lange autorit met kidsā€™.

overnachting duitsland snelweg naar Italie met kind
HotelBB

Bij HotelBB hebben we op de heenreis in Heidelberg en op de terugreis in Weil am Rhein een kamer voor vier personen geboekt. Per overnachting waren we rond de 100 euro kwijt, inclusief ontbijt en we konden de auto gratis parkeren. Deze hotels liggen in de buurt van de snelwegen. Ook ideaal is dat je tot 23:00 (doordeweeks) kan inchecken. In de kamer staat 1 tweepersoonsbed en 1 stapelbed.

Overal in het hotel is wifi. Daarnaast heeft de kamer een douche/wastafel en toilet en handdoeken . Alles was schoon, netjes en modern ingericht en niet te vergeten,  de bedden waren al opgemaakt. In de hal staat een automaat met snacks en drankjes. Dat is heerlijk na zoā€™n lange autorit. Het ontbijt staat doordeweeks vanaf 06:30 klaar en in het weekend vanaf 07:30. Dat vonden wij wel jammer, want we gaan graag vroeg de weg op.

Meer lezen over het noorden van Italiƫ?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn