Trier met kinderen | 11 Uitjes & bezienswaardigheden

De stad Trier ligt in Duitsland, in de buurt van Luxemburg. Tijdens een vakantie in de Eifel, Luxemburg of de Moezel is een dagje uit naar deze stad een aanrader. Wat is er te doen in Trier met kinderen? Wij zochten het voor je uit! Wij waren in de meivakantie van 2022 in deze Duitse stad en delen onze tips voor uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden.

De stad Trier doet mij denken aan de excursiestad voor leerlingen in 5 en 6 VWO. Maar Trier met kinderen bezoeken is juist ook heel erg leuk. Wij waren een dag in de stad en voor de meeste bezienswaardigheden en een rondje door het centrum heb je dan echt voldoende tijd.

Wil je veel bezienswaardigheden van binnen zien en musea bezoeken, dan is een bezoek van zeker twee dagen aan te raden. Wat wel gaaf is, is dat er veel natuur in de omgeving is van de stad (Moezelstreek, Eifel, Hünsruck, Luxemburg), dus als je wilt kan je Trier goed combineren met een natuurvakantie.

  • Wij verbleven een week bij Landal Hochwald in Kell am See, op ruim een half uur rijden vanaf het park, lees onze review. Dit is een leuk en kindvriendelijk vakantiepark tussen de Eifel en de Hünsruck in.

Bezienswaardigheden in Trier

Deze Duitse stad bestaat al sinds 2000 voor Christus. In zo’n historische stad als Trier ontkom je er eigenlijk niet aan: je wilt wel een aantal bezienswaardigheden bekijken. In de stad zijn nog allerlei overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden. Ga naar de Dom, de Romeinse baden, de Porta Nigra en het Amfitheater!

Ook zaten wij een tijdje op een bankje voor de Dom van Trier en daarnaast de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze prachtige gebouwen om de hoek van de Hauptmarkt. Een bezoek in deze kerken is ook een aanrader.

Wij haalden trouwens koffie en ijs bij Christis – Eis & Kaffee, dit ligt tussen het plein en de kerken in.

  • Heb je geen zin om te wandelen door de stad? Met de Römer-Express, het toeristentreintje, rijd je in ongeveer 30 minuten langs de belangrijkste bezienswaardigheden.
Hauptmarkt
Hauptmarkt

Porta Nigra

Van de bouwwerken die bewaard zijn gebleven is de Porta Nigra het grootste bouwwerk. Dit gebouw is 30 meter hoog en je kan het bezoeken, van binnen kijk je uit over het centrum. Wij vonden de Porta Nigra leuk om te zien, maar niet zo bijzonder als het Amfitheater. Wij wandelden vanaf de Porta Nigra via een stadspark naar de Moezel, om daar een hele tijd over het water uit te kijken.

Amfitheater

Nadat we door de binnenstad hebben gelopen, namen wij de auto (lekker lui) naar het Amfitheater. Hier parkeer je gratis. Het Amfitheater is een van de grotere van Europa en het is echt een aanrader om hierheen te gaan. Je kan eronder, erin en erboven lopen. Door de grote toegangswegen, over de tribunes wandelen en door de kelders.

Vlakbij het Amfitheater liggen de Kaiserthermen, dit is ook toegankelijk en hier is een grottenstelsel waar je doorheen kan wandelen. Zeker leuk om te doen in Trier met kinderen. Ook de Barbarathermen kan je bezoeken, een bezoek hieraan is gratis.

Amfitheater trier

Petrisberg

Wij wandelden vanaf het Amfitheater omhoog en besloten om het Wheinlehrpfad te wandelen tijdens onze dagje uit in Trier met kinderen. Hierbij wandel je langs de wijngaarden, boven de stad langs. De uitzichten waren echt mooi, het pad zelf was jammer. Het zou 1,5 kilometer zijn, maar het lijkt een rechte weg te zijn. Met jonge kinderen, en aan het eind van een dag in een stad, is dat niet wat je verwacht.

Een andere optie op de Petrisberg is de Waldspielplatz (zie Google Maps). Dit was aanvankelijk ons idee geweest, om erheen te lopen, maar de kinderen hadden er geen zin meer in.

Kurfürstliches Palais

Bezoek de tuinen van het Kurfürstliches Palais, met onder andere een bloementuin en een vijver. Leuk hier is dat er een vrij grote speeltuin is voor de kinderen.

Petrisberg
Petrisberg

Uitjes in Trier met kinderen

Speelgoedmuseum

Als je in Trier met kinderen bent dan is een bezoek aan het Speelgoedmuseum haast een must. Het museum bestaat uit twee etages, gevuld met blikken speelgoed, modelspoor(banen), tinnen figuren, poppen, poppenhuizen, knuffeldieren, stoommachines en nog veel meer. Er is speelgoed te zien van heel veel jaren geleden.

Freibad Südbad Trier

Als je op een mooie dag in Trier met kinderen bent, dan is het leuk om de bezienswaardigheden af te wisselen met zwemmen in dit buitenzwembad, het Freibad Südbad Trier. Naast het zwembad is er een duikbad met meerdere duikplanken, er zijn twee glijbanen, je hebt de waterspeeltuin, een kinderspeeltuin, reuzenglijbaan, speel- en zonneweide met beachvolleybal en een voetbalveld. Een andere optie om te gaan zwemmen is bij het Stadtbad Trier.

Trier met kinderen

Waldlehrpfad Trier met wildreservaat

Het Waldlehrpfad Trier, vrije vertaling: educatieve bospad, is een route van ongeveer 3,5 kilometer. Je komt langs het wildreservaat, waar wilde zwijnen, geiten, kippen en varkens leven. Door het recreatiegebied Weißhauswald zijn trouwens meerdere routes uitgezet. Ook zijn er twee speeltuinen.

Petrisberg recreatiegebied

Bij het Petrisberg recreatiegebied is er een acht kilometer lang natuurontdekkingspad. Daarnaast zijn er vier speeltuinen en er is een waterspeeltuin.

Trier met kinderen

Tips voor de omgeving van Trier met kinderen

Rondom Trier is er natuurlijk nog veel meer te doen. Enkele tips daarom:

#1 Aquarium Wasserbillig ligt op een minuut of 20 rijden vanaf Trier, net over de grens in Luxemburg.

#2 Schmetterlingsgarten is een vlindertuin en deze ligt ook in Luxemburg en ook op een minuut of 20 rijden vanaf de Duitse stad.

#3 Bezoek de mooie stad Saarburg, met het roofvogelpark en de rodelbaan.

#4 Maak een boottocht over de Moezel.

#5 Op ongeveer 8 kilometer vanaf de stad ligt het Roscheider Hof, dit is een openluchtmuseum. Hier ontdek je het een en ander over de culturele geschiedenis van dit gebied. Er zijn tentoonstellingen en demonstraties waardoor je ontdekt hoe het plattelandsleven was in de afgelopen eeuwen.

#6 Burg Eltz staat bekend als een van de mooiste kastelen van Duitsland. Het ligt wel op meer dan een uur rijden vanaf Trier. Dit zijn enkele wandelroutes naar het kasteel.

Naar Trier met kinderen

Bereikbaarheid

Trier is goed bereikbaar vanuit Nederland en België, maar deze stad bezoek je ook gemakkelijk in combinatie met een andere stad of een regio. Bijvoorbeeld tijdens je vakantie in de Ardennen, Luxemburg of de Eifel. Daarnaast kan je Trier gebruiken als een plek voor een tussenstop in Duitsland onderweg naar het zuiden.

Met de auto is het vanaf Amsterdam iets meer dan 4 uur rijden, vanaf Antwerpen is dat zo’n 3 uur. Neem je de trein vanaf Amsterdam, dan ben je met de snelste verbinding ruim 5 uur onderweg.

Trein

Je kan ook naar Trier reizen voor een stedentrip met de trein. Boek je tickets online via NS International.

Kindvriendelijk hotel Trier | Familiehotels

Wil je langer in Trier verblijven en zoek je een hotel of appartement? Dit zijn een aantal tips:

#1 Berghotel Kockelsberg ligt in de beboste heuvels in de omgeving van de stad. Het is een historisch driesterrenhotel in het noorden van Trier en het biedt een adembenemend uitzicht. Je bereikt dit hotel vanaf de snelweg A64. De binnenstad van Trier ligt op circa 4 km. Hier verblijf je in een familiekamer.

#2 B&B Hotel Trier biedt familiekamers. Deze hotelketen is vrij basic, maar wel prima.

#3 Limehome Trier Nikolaus-Leis-Straße is een gloednieuw appartementencomplex aan de rand van de stad. Je hebt een volledig uitgeruste keuken met een koelkast en een koffiezetapparaat.

#4 Gemütliche 2 Zimmer Wohnung im Herzen von Trier heeft een slaapkamer en ligt in het centrum van deze stad.

Lees na dit artikel over tips voor Trier met kinderen ook onze tips voor een stedentrip in Duitsland met het gezin!

Trier met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën