De eerste vakantie met baby | Onze ervaring + tips

1

Annelies ging met haar man en hun baby van vier maanden op vakantie naar Frankrijk! In deze blog deelt zij hun ervaringen en zij geeft tips aan andere ouders voor hun eerste vakantie met baby. Annelies kan je volgen op haar blog

In 2009 ontdekten mijn man en ik onze passie voor reizen tijdens onze eerste grote trip, een roadtrip langs de westkust van Amerika. In mei 2016 werd onze dochter Mona geboren en moesten we het even over een andere boeg gooien. We wilden er graag nog even met ons drie tussenuit in augustus. Mona was toen nog geen vier maanden en ik zag een lange vlucht niet zo zitten. Een druk Spaans strand stond nu ook niet meteen bovenaan de lijst dus besloten we om, voor ons, een atypische vakantie te boeken.

Een autovakantie naar de Provence. Twee weken voor vertrek boekten we B&B Le Temps des Olives en begon ik op te lijsten wat er allemaal mee zou moeten.

vakantie met baby

Inhoudsopgave

Op autovakantie met een baby

Ik had al snel door dat met de auto op vakantie gaan heel wat voordelen heeft met die kleine meid. Ik kon heel veel (lees: 3/4e van de wagen) inpakken voor Mona. Pampers, flesjes, voedingen (ik was net aan het overschakelen van borst- naar flesvoeding), de wandelwagen! Relax, alles kon in de auto.

Lees ook: alle tips en informatie over reizen met een baby!

De autorit richting de Provence hadden we wat onderschat. Google maps houdt geen rekening met luierwissels, voedingen of een baby die zich moet strekken. Na veertien uur rijden waren we eindelijk ter plaatsen. Gelukkig had Mona zich wel voorbeeldig gedragen tijdens de rit.

Ons weekje Provence was pure ontspanning. We bezochten enkele marktjes en stadjes. We zijn een dagje aan zee geweest. Als Mona een dutje deed konden wij een boek lezen en relaxen aan het zwembad en we gingen elke avond op restaurant. Mona viel dan meestal gewoon in slaap. Niets moest. Het was ook een weekje pure quality time, een eerste vakantie met baby, als een gezinnetje! Vooral voor mijn man was dit welkom. Het was mooi om hem met zijn dochter bezig te zien.

Onze ervaring van de vakantie met baby

Mona bleek de ideale reisbaby te zijn. Ze at goed, sliep goed en ze veroverde in no time de harten van de andere gasten in de B&B. Natuurlijk hadden we al eens een moeilijk momentje, maar die zijn er thuis ook. En je onthoudt uiteindelijk toch allemaal de leuke momenten. Wij hebben echt heel hard genoten van de rust, het mooie weer en van onze kleine meid. En ik denk dat zij het ook wel leuk vond.

Je baby bepaalt het ritme en jullie moeten gewoon volgen. Relax en alles komt goed.

We hopen dat Mona de reismicroben van haar mama en papa meekrijgt. Wij gaan in elk geval onze uiterste best doen om haar de komende jaren zoveel mogelijk plekjes te laten ontdekken. En dat mag gerust iets verder zijn dan Frankrijk. Voor ons was deze vakantie meer dan geslaagd. We kijken stiekem al uit naar de volgende trip met ons drietjes!

zwemmen-in-frankrijk-met-baby

Tips voor de eerste vakantie met je baby

We hebben zo genoten van die week vakantie in Frankrijk met onze baby en we hebben er mooie herinneringen aan over gehouden. Ik kan het echt iedereen aanraden. Maar er zijn misschien wel enkele elementen waarmee je best rekening kan houden!

1. Indien je baby gezond is kan je perfect met het vliegtuig op vakantie gaan. Wij kozen voor de wagen wat als voordeel heeft dat je op je eigen tempo reist en je heel veel kan meenemen.

2. Houd tijdens de lange rit wel rekening met regelmatige stops. Luierwissels, voedingen, even de benen trekken. Je bent al gauw enkele uren langer onderweg dan Google maps je wilde doen geloven. Een overnachting halfweg kan dan welkom zijn.

3. Je kan kiezen voor een zonder zorgen all-in hotel. Maar dat deden we vroeger niet en dat willen we nu ook niet doen. We kozen voor een kleinschalige B&B. Dat heeft onder andere als voordeel dat je gezellig kan ontbijten en als je baby slaapt kan je rustig een boek lezen en relaxen aan het zwembad.

4. Uren in de zon zitten of lange wandelingen zitten er niet in als je met je baby op vakantie bent. Houd daar rekening mee.

5. Als je op uitstap gaat, zorg dan voor een handige rugzak. Je kan daar dan voedingen, reservekledij en luiers makkelijk meenemen.

6. Een draagzak is geen overbodige luxe tijdens je vakantie met baby. Het is veel handiger tijdens een wandeling, een bezoekje aan de markt of een strand dan een wandelwagen.

7. Geen (baby)bad op je kamer? Geen nood, neem je baby mee onder de douche!

8. Maak niet teveel plannen van dingen die je wilt zien en doen tijdens je vakantie. Indien je baby te lang slaapt of een vervelende dag heeft loopt het mis en ben je teleurgesteld. Laat het los. Je baby bepaalt het ritme en jullie moeten gewoon volgen. Relax en alles komt goed.

Op de hoogte blijven van reizen met kids? Volg Reistipsmetkids!
En lees ook onze tips aan de Westkust van Frankrijk!

1 reactie
  1. Marie zegt

    Mijn zus is ook van plan om een reis met haar baby te maken. Toch vind ze dit erg spannend en weet niet zo goed hoe ze zich het beste moet voorbereiden. Ik ga haar dit blog in ieder geval even doorsturen!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.