Volkoren pannenkoeken – 3 recepten

Volkoren pannenkoeken zijn een goed alternatief voor de standaard pannenkoeken. Voor haar dochter bakt Marijke deze pannenkoeken regelmatig, in deze blog deelt ze haar recept (recept 1). Daarnaast deel ik mijn recept.

De standaard pannenkoek worden gemaakt van witte bloem. Hier zit echter weinig voedingswaarde in. Wanneer je, heel gemakkelijk, deze bloem vervangt door volkoren tarwemeel krijg je meer mineralen, vitaminen en vezels binnen. Er zit zelfs twee keer meer vezels in deze meelsoort dan in de witte bloem wat er voor zorgt dat je sneller een ā€˜vol gevoelā€™ hebt.

Volkoren pannenkoeken recept

Ik heb deze gezondere volkoren pannenkoeken gemaakt en ik moet zeggen, ze waren heerlijk! Zo simpel & snel klaar. De kant en klare mix is nu geen excuus meer om ā€˜snel pannenkoeken te makenā€™. Want dit gaat net zo snel en het is een stuk gezonder!

Recept is voor 8 a 10 pannenkoeken

Ingrediƫnten versie 1

200 gram volkoren tarwemeel
500 ml melk
2 eieren
1 zakje bakpoeder (16 gram)
Snufje zout
Beetje (room) boter om in te bakken

Ingrediƫnten versie 2

250 gram volkoren tarwemeel
525 ml melk of water
3 eieren
Snufje zout

IngrediĆ«nten versie 3 – eiwitrijk

150 gram volkoren tarwemeel
400 ml melk
4 grote eieren (of 5 kleinere)
Snufje zout

IMG_20151011_101630


Bereiding

  • Meng alle ingrediĆ«nten in een kom en roer goed door met een garde of mixer.
  • Zet twee goede anti aanbakpannen op het vuur en laat de pannen goed warm worden.
  • Doe een beetje (room)boter in de pan en verdeel over de bodem. Schep nu met een soeplepel het beslag in de pan en draai de koekenpan rond tot de mix verdeeld is over de bodem.
  • Wacht een paar minuten en draai de pannenkoek om. Herhaal tot het beslag op is!

Test volkoren pannenkoeken

Marijke vroeg of ik haar volkoren pannenkoeken wilde testen. Natuurlijk! Wat mij opviel was dat ze hele andere verhoudingen gebruikt dan ik bij mijn pannenkoeken.

Ik ga aan de slag. Er staat dat je een heel zakje bakpoeder moet toevoegen. Ik heb slechte ervaringen met het toevoegen van teveel bakpoeder, dus ik voeg een half zakje toe. Het beslag is een stuk minder dik dan het beslag dat ik normaal gebruik.

Als ik ga bakken merk ik dat de pannenkoeken juist heel dik worden, door het gebruik van bakpoeder waarschijnlijk! Wat ik ook merk is dat je deze pannenkoeken echt even met rust moet laten voordat je ze omdraait, anders scheuren ze.

Resultaat? Lekkere, dikke pannenkoeken. Wel voeg ik de volgende keer nog wat minder bakpoeder toe.

Lees ook over de gezonde wafels die we graag maken!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn