Wat je snel weer vergeet aan reizen met kinderen

6

Wij reizen graag, veel en ver met de kinderen. Reizen met kinderen is heel erg leuk, maar er zijn ook dingen die je snel weer vergeet aan reizen met kinderen (een aantal ergernissen). Nu we met de kids ruim drie weken in Thailand zijnn geweest, weet ik weer heel goed waarom reizen met kids soms heel stressvol is. Wat je snel weer vergeet aan reizen met kinderen? In deze blog deel ik een aantal lastige aspecten aan onze reizen met een peuter en een kleuter.

Wat je snel weer vergeet aan reizen met kinderen

1. Hangerige, vermoeide en zeurderige kinderen
Yep, reizen met kinderen is heel leuk! En ja, net als thuis zijn ze soms vreselijk moe. Ze hangen, zeuren en piepen. Jij hebt het warm, het was een lange dag en een korte nacht en je kan er niet meer tegen.

Tip: Probeer je kind af te leiden en vraag je af waarom je kind zo moe is. Heeft hij honger of dorst, is ie verveeld, heeft hij het warm of heeft de dag lang genoeg geduurd?

2. Een peuter puber mee op reis
De jongste is bijna drie en de peuterpuberteit slaat toe. Heel veel dingen zijn “nee”, zelf lopen is uit den boze behalve als je even niet oplet. Dan vind je hem vier resorts verder weer terug.

3. De kids zijn continue aan het vechten
Je hebt van die dagen (dagen ja). Dan zitten de kinderen elkaar voortdurend in de haren. We hadden op Koh Phangan een dag een auto gehuurd. Het was heel leuk om het eiland te zien maar tegelijkertijd ook vreselijk vermoeiend, want de kinderen lieten elkaar niet met rust. In het vliegtuig laten we de kinderen nooit naast elkaar zitten, omdat je dan steeds als mislukte scheidsrechter optreedt.

4. Je kind hangt de hele dag aan je
Het is bloedheet en dan heb je een hangende peuter of kleuter bij je. Dat zijn niet de makkelijkste dagen. Ik probeer dan een speeltuin op te zoeken (op Curacao heb ik een overzicht gemaakt van de speeltuinen) of ander vermaak. En hoop dat ze zich snel weer beter voelen.

img_3026

5. De een laat in slaap, de ander vroeg wakker
Vakantie, dat was toch iets met eindeloos uitslapen? Met kleine kinderen niet! En als je pech hebt valt de één heel laat in slaap en wordt de ander super vroeg wakker. Gelukkig waren we in Thailand en scheen de zon de meeste dagen. Een stuk minder vervelend als je wakker wordt na een korte nacht.

6. Ze rennen steeds weg
Je wilt naar buiten en moet nog even wat kleding bij ze aandoen. Vaak werken ze mee maar er zijn dagen dat ze of stijf op de grond gaan liggen of ze rennen continue weg. Ik weet niet welke van de twee vervelender is.

7. Gezeur over ijsjes
Mama, mogen we nu een ijsje. Mama, we hebben vandaag nog geen ijsje gehad. Mama, vanmorgen hadden we een ijsje. En toen voerde ik de ijsjes-limiet in: enkel een ijsje op afgesproken tijden (en voor mij als de kinderen sliepen of als ik zelf een boodschap haalde). Wat een rust!

8. Schone luier nodig op de meest onhandige momenten
De oudste was al vrij snel zindelijk, de jongste heeft hier geen zin in. En dus vraagt hij op de meest onhandige momenten om een schone luier. In de rij voor de douane of als je aan het taxiën bent. Fijn!

9. Niet luisteren
Onze kinderen zijn overal het algemeen vrij braaf en we kunnen goed met ze reizen. Maar er zijn ook momenten dat ze absoluut niet willen luisteren. Als bij de bagageband op Krabi vliegveld. Toen we dochter vijf keer hadden gewaarschuwd om niet te dicht bij de bagageband te staan, konden we verwachten dat er een koffer tegen haar hoofd kwam van een reiziger die haar niet zag (of hoorde gillen). Of als je vraagt dat ze hun schoenen/kleding/speelgoed/knuffel in de buurt willen houden. Dat gebeurt uiteraard niet en dan ben je een hele tijd aan het zoeken.

10. Die relaxte momenten zijn niet zo relaxed
Vaak gaat het reizen met kinderen heel goed. De hele vlucht en alle tijd ervoor en erna zijn ze ontzettend lief en rustig. Maar zodra je de deur van de hotelkamer opent, en je snakt naar een rustig moment, barsten de kinderen los. Alle opgepropte energie of vermoeidheid komt er in één keer uit.

11. Ik heb honger
De hele dag door: mama, ik heb honger! Op een dag was het zo erg dat kleuter al begon te zeuren over eten op het moment dat we net klaar waren met eten. Toen hebben we gewoon weer de eet-momenten ingevoerd. In Thailand is het zo heerlijk dat je altijd en overal heerlijk eten kan halen. Maar voor onze kleuter gaf dit teveel prikkels. Nadat we duidelijk waren (we hebben nu ontbeten, om elf uur mag je wat fruit) werd het gezeur een stuk minder!

Raad ik het reizen met kinderen af? Nee hoor, absoluut niet! Lees ons reisverslag Thailand maar, zo heerlijk hebben we het gehad met de kinderen. Juist met de kinderen, je doet en ziet zoveel andere dingen. En wat je snel weer vergeet aan reizen met kinderen? Dat vergeet je over het algemeen vrij snel weer en dan boek je de volgende reis! 

6 Comments
 1. Nanouk | Samen de wereld ontdekken zegt

  Dit is zooooo herkenbaar! Wat vaak wordt vergeten is dat reizen met kinderen eigenlijk net als thuis is. Je kinderen blijven kinderen, met alles wat daarbij hoort (luiers verschonen, driftbuien, slaapjes, 100 keer op een dag snoetenpoetsen…). En toch, het is heerlijk om te zien hoe onze peuter alles in zich opneemt. Hij geniet van de kleinste dingetjes en dat zorgt ervoor dat wij ook weer meer genieten. Wat bij ons heel goed helpt is om helemaal mee te gaan in het ritme van de kids. Dat betekent wel dat we veel minder kunnen doen op een dag, maar liever minder doen dan met een gestresste peuter en baby rondzeulen… 😉

  1. Karlien zegt

   Ja!! Het is inderdaad net als thuis maar soms voelt het wat intenser. Wij kiezen er nu voor om de accommodatie toch echt wat kindvriendelijker te laten zijn, waarbij we letten op een strand erbij, een stuk grasveld of een speelveld. Zodat ze in ieder geval kunnen rennen. Ook blijkt een bar of restaurant dichtbij ideaal, omdat je dan ’s avonds even wat te drinken kan halen en je het echte vakantiegevoel krijgt.

 2. Maud - Ukkiegeniet.nl zegt

  Wat ontzettend herkenbaar om te lezen! Afgelopen weekend waren wij een weekendje weg met onze Madame naar Mechelen. Op de terugweg in de auto zeiden we nog dat we ‘noooooooit weer’ weg gaan met haar. Maar als ik er nu weer aan terug denk, ben ik alle ‘negatieve dingen’ alweer vergeten. En hebben we het dus eigenlijk hartstikke leuk gehad, haha.

  Wel grappig dat ik dit nu lees. Ik had juist besloten om te schrijven over ‘een citytrip met een peuter die niks wil’, haha!

  1. Karlien zegt

   Hahaahha jaaa “dit nooit meer”. Wij waren een tijd terug een paar dagen in Antwerpen. We waren al eerder in die stad met de kids geweest en dat was echt top. Maar dit keer wilde het gewoon niet en dan denk je echt, wat doen we. Maar achteraf was het eigenlijk toch best wel leuk.

 3. Ilse-avonturensparen zegt

  Ik heb toch liever een boze peuterpuberbui aan een of ander mooi strand dan hier 😉 Wat ik altijd heel snel weer vergeten wil na een reis is dat je midden in de nacht aan de broodjes zit.. jetlag… pooeeeee….

  1. Karlien zegt

   Klopt, op een mooi strand is het leven gewoon een stuk beter! Die broodjes midden in de nacht doet me denken aan de tijd toen mijn dochter een dreumes was. Als ze dan ziek was wist ik dat ik een of twee nachten later met haar beneden zou zitten omdat ze honger had.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.