Watermuseum met kinderen in Arnhem | Review

Hoe leuk is het Nederlands Watermuseum in Arnhem met kinderen? Iris testte het met haar kleuter en in dit artikel lees je haar indrukken.

Oorspronkelijk kom ik uit Wijchen (in de buurt van Nijmegen), niet heel erg ver van Arnhem, maar het Watermuseum was mij nog niet bekend.

Watermuseum met kinderen

Dus toen mijn dochter en ik in de herfstvakantie weekendje bij mijn ouders in Wijchen gingen logeren, was het een mooi moment om op bezoek te gaan bij dit interactieve museum. Mijn dochter is bijna 4, dus ik was ook erg benieuwd of dit museum al geschikt zou zijn voor deze bijna kleuter.

Het Nederlands Watermuseum met kinderen bezoeken

Om even vooraan te beginnen: Het Nederlands Watermuseum, wat kun je daar zien? Het museum wil geen historische of technische presentatie over water geven. Het doel is om bezoekers bewust maken van iets wij hier in Nederland heel normaal zijn gaan vinden. Dat er altijd zoet water is.

Het is een echt doe-museum en het leukste is misschien nog wel dat je (bijna) overal aan mag komen. Door het doen van spelletjes, proefjes en puzzels leer je alles over ons drinkwater en het watergebruik in Nederland. Maar ook over dijkbeheer en grondwater.

Watermuseum met kinderen

Water-actie

Wij begonnen ons water-avontuur beneden in de kelder. Hier vind je een grote ruimte vol actie. Overal kun je met water aan de slag. Je vindt er hoekjes en spelletjes waar je zelf het water mag laten stromen.

Zo kunnen de allerkleinste zelf ondervinden hoe water stroomt en wat je kunt doen om water tegen te houden. Maar er zijn ook computerspelletjes waar je bijvoorbeeld aan de slag kan als dijkenbouwer.

Voor iets oudere kinderen zijn er ook actieve ‘games’ waar je bijvoorbeeld moet zorgen dat alle huishoudens voorzien blijven van (drink)water en waar je omleidingen moet ‘aanleggen’ als er een kink in de kabel, of eigenlijk de waterleiding, komt.

Naast de grote expositieruimte in de kelder, zijn er ook nog verschillende leuke andere activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Houdt er wel even rekening mee, dat je hier apart een kleine bijdrage voor betaald, maar dat is het zeker wel waard.

Watermuseum met kinderen

Shampoofabriek

Als echte werknemers in een shampoofabriek kunnen kinderen hun eigen shampoo maken. Als shampoomaker moet je natuurlijk beschermende kleding aan. Dus gekleed in een veiligheidshesje en met een veiligheidshelm op het hoofd mogen kinderen aan het werk.

Het maken van shampoo gaat in verschillende stappen. De kinderen kunnen echt zelf aan de slag en afhankelijk van de leeftijd hebben ze misschien een beetje hulp nodig. Aan het einde van de rit heb je een flesje shampoo met een zelfgekozen kleur en geur. Het flesje is natuurlijk voorzien van een zelfontworpen etiket.

Het leukste van het hele proces: de ‘hightech’ schudmachine. Ik verklap niks, want dat moet je vooral even met eigen ogen zien.

Watermuseum met kinderen

Waterlab

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen ook nog aan de slag als een echte professor (met witte laboratorium jas) in het Water-lab. Hier kunnen ze allerlei experimenten doen met water. Omdat mijn dochter helaas nog geen 6 is, hebben we dit niet kunnen testen. Maar het zag er wel heel leuk uit en we hoorden veel enthousiaste kreten uit het lab komen.

Sonsbeekpark met kind

Sonsbeekpark

Het museum ligt op een hele mooi locatie: in (en onder) het Sonsbeekpark. Ook buiten gaat de interactie met water door. Op het terras kun je nog lekker even ‘knoeien’ met water door sluisjes te openen, mini-bassins vol te laten lopen en een waterrad aan het draaien te brengen.

Het park waar het museum in ligt is ook de moeite waard. Dus verleng je bezoek aan het museum vooral met een mooie wandeling door het park!

Sonsbeekpark met kind

Watermuseum met kinderen, een aanrader?

Het museum is mooi opgezet en het is echt interactief. Er zijn echt zoveel leuke proefjes te doen, je bent als je alles wil doen zo een paar uur zoet. Wel moet ik erbij vermelden dat onze kleuterdochter eigenlijk nog net te klein is. Ze heeft zich enorm vermaakt. Vooral de proefjes/ spelletjes waar je met water mocht ‘kliederen’ waren in trek.

Maar ze heeft verder nog weinig meegekregen van alle info en weetjes die gedeeld worden. Ik denk dat het museum nog leuker is als je kind zelf kan lezen. Zo kunnen ze zelf lezen wat de bedoeling is bij de vele actieve spelletjes en proeven. Zo leren ze spelenderwijs veel over ons water!

Al met al is het Watermuseum met kinderen zeker een aanrader! Voor jonge kinderen vooral om te spelen met water, voor oudere kinderen dan ook nog eens om wat te leren. Lees de praktische informatie op de website.

Lees ook:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieën