Wereldmuseum met kinderen in Rotterdam (Review)

Begin april 2023 bezocht blogger Alyt samen met haar meiden van 10 en 13 jaar het Wereldmuseum in Rotterdam. Is dit museum geschikt voor een bezoek met kinderen? Je leest het hier!

In het museum in Rotterdam staat de mens centraal. We zijn allemaal verschillend, maar toch zijn we allemaal hetzelfde. Het Wereldmuseum is een museum vĆ³Ć³r en door Rotterdammers. Ook voor niet-Rotterdammers is dit museum een bezoekje waard. Voor kinderen is er een vaste tentoonstelling; de Superstraat op de begane grond.

Bezoek aan het Wereldmuseum met kinderen

Hoewel het doel van ons bezoek ā€œde Superstraatā€ is, bezoeken we ook de andere exposities in het Wereldmuseum. We starten op de derde verdieping ā€œKruispunt Rotterdamā€, een semi vaste tentoonstelling. We zagen o.a. items die meegenomen zijn van handelsreizen.

De meiden kregen bij de balie een speurtocht mee voor deze derde verdieping. Hierop stonden fotoā€™s van voorwerpen die te zien zijn in de tentoonstelling. Kon ik ongestoord de vitrines bestuderen, terwijl de meiden druk bezig waren met de speurtocht. Bij een item over ā€œsapeursā€ konden de meiden een interactief spel spelen. Door kleding in een koffer te stoppen.

wereldmuseum kind

Hairpower

Op de tweede verdieping van het Wereldmuseum was de tentoonstelling Hairpower, deze is tot januari 2024 te zien. Van recyclen van haar tot diverse beroemde haarstijlen, er valt van alles te zien en te leren over haar. Wist je dat haar eigenlijk heel sterk is? En dat je ook een trui kunt maken van haar? De meiden konden in een kappersstoel zitten, door de stoel te draaien konden ze allerlei filmpjes zien. Ze ontdekten dat kroeshaar een andere behandeling nodig heeft dan stijl haar.

ā€œThe world is yoursā€, is de tentoonstelling op de eerste verdieping, deze gaat over hiphop in
Rotterdam. Verschillende mensen geven hier hun visie op de rol van hiphop in Rotterdam. Te zien t/m 7 mei 2023. We zijn hier snel doorheen gelopen, het sprak ons niet aan.

Superstraat

De Superstraat in het Wereldmuseum

In de Superstraat wonen (fictieve) mensen, uit verschillende landen, net als in Rotterdam zelf. Wist je dat er in Rotterdam ruim 170 nationaliteiten wonen? De deuren staan open en je kunt er een kijkje nemen en kennismaken met de bewoners. Er staan een aantal huisjes, een slagerij, een toko, er is een pleintje en in een hoek ontdekken we een hijsinstallatie. Op 3 juli 2019 werd deze tentoonstelling geopend door Koningin Maxima.

We begonnen onze reis door de Superstraat voor een groot paneel, met daarop geschilderde huisjes, flats en een hijskraan. We hadden het niet in de gaten, maar je kon gewoon de deur open duwen om in de Superstraat te komen.

kindvriendelijk rotterdam

Verborgen tunnel

In de oude slagerij woont Kevin, hij is straatkunstenaar. De meiden konden hier het Arabische schrift schrijven, daā€™s nog een hele kunst. Onder het aanrecht vonden ze een verbogen tunnelā€¦.. die werd natuurlijk direct getest. In de ruimte waar ze uitkwamen zagen ze een graffitikunstwerk en allemaal graffitispuitbussen staan.

Op het pleintje in het Wereldmuseum zagen we een ouderwetse snackmuur, nu gevuld met aan de rechterkant Nederlandse lekkernijen (pepermuntrol, mayonaise, drop) en aan de rechterkant de hoofdingrediƫnten. Aan de meiden de taak om in elke rij het juiste klepje te openen. Hadden ze het goed, dan brandde er een groen lichtje.

Snackmuur

Boodschappen konden we doen in Toko aan de Maas, van Ava uit Polen. Met scanners kun je boodschappen scannen. Er liggen verschillende boodschappenlijstjes bij de kassa. Helaas deden de scanners het niet toen wij er waren. We ontdekten allerlei buitenlandse producten in de supermarkt, zoals sushi en tapioca meel.

kidsproof dagje weg Rotterdam

Zomercarnaval

Ook is er in de Superstraat in het Wereldmuseum aandacht voor het beroemde Zomercarnaval, dit is in het huis van Rodney, een Antilliaan. Je kunt hier een zomercarnavaloutfit tekenen en deze inscannen. Vervolgens zie je jouw ontwerp op een groot tv scherm voorbij dansen. Je dansmoves kun je hier verbeteren door mee te doen met een lesje sambadansen.

Neem ook een kijkje in het huis van de 10-jarige Amira, zij is gevlucht uit Syriƫ. Of de werkplaats van architect Meryem uit Turkije en bouw van witte lego blokjes een ontwerp voor de stad, of neem een kijkje in de keuken van Winston.

Kortom er is genoeg te zien en te doen in de Superstraat. Op een interactieve manier leren kinderen diverse aspecten van de verschillende culturen kennen. Je ontdekt dat je prima kunt leven in een straat/samenleving waar verschillende culturen wonen.

Wereldmuseum – Praktisch

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 11.00 – 17.00 uur
Tijdens de schoolvakanties van alle regioā€™s is het museum ook op maandag open.
Let op: De tentoonstelling Superstraat is geopend op de woensdagmiddag, in het weekend en tijdens schoolvakanties.

Adresgegevens:
Wereldmuseum
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam
Website

Lees ook: doen in de omgeving van Rotterdam, kindvriendelijke musea in de stad en de leukste uitjes in Nederland!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn