Dushi Walks Curacao + Willemstad tips

Curacao is meer dan zon, zee en strand. Er is bijvoorbeeld veel mooie natuur. In deze reisblog ga ik in op wat te doen in Willemstad. Willemstad, de hoofdstad van Curacao, is namelijk echt een bezoek waard. Er is van alles te doen en te zien. Zo wandelden wij de Dushi Walks Curacao. Heb jij tips over Willemstad, laat het weten in de reacties!

Dushi Walks Curacao – Willemstad tips

In mijn top tien van CuraƧao noemde ik deze al: Dushi Walks! Robert Vissenberg organiseert deze wandelingen. Zijn idee is ontstaan in december 2014, toen hij besloot dat hij anderen wil laten zien wat hij zag tijdens zijn wandelingen. In maart 2015 is hij van start gegaan en inmiddels organiseert hij meerdere wandelingen per week, ze zitten stuk voor stuk vol!

IMG_4870 - kopie - kopie - kopie

Om 8.45 spreken we af bij de parkeerplaats voor een wandeling met Dushi Walks. Robert, onze gids, blijkt uit Nederland te komen. We gaan op pad door een minder bekend deel van Willemstad en dat is een heel ander beeld natuurlijk dan al die prachtige stranden van het eiland.

De wandeling is een fotowandeling, neem je camera mee! De tocht duurt normaal een uur, bij ons werd het twee uur. Robert is een veilige en leuke wandelroute gaan ontwikkelen voor zichzelf en daarmee ook voor andere mensen. De route loodst je langs het lokale leven en staat in een mooi contrast met het toeristische CuraƧao.

IMG_4901 - kopie - kopie - kopie

Scharloo Willemstad

Onze wandeling is in Scharloo. Een deel van deze wijk is opgeknapt toen onze koning en koningin op staatsbezoek kwamen, een ander deel is nog in ‘oorspronkelijke’ staat. Mooi om het verschil te zien. Op de foto’s hierboven zie je tekeningen. In deze tekeningen wordt het verhaal verteld van de bewoners. Leuk om dat te horen, je gaat dan anders kijken naar wat er getekend is. En het is sowieso leuk om door Willemstad te wandelen en te zien hoe de stad er ook uit ziet.

IMG_4912 - kopie - kopie - kopie

Dit is bijna een klassiek straatbeeld te noemen: huizen die voor de helft af zijn, of juist huizen die vervallen zijn. De jongen in het blauwe shirt is Robert. Hij is absoluut gemaakt om dit soort tours te geven. Sociaal, enthousiast, geeft iedere deelnemer persoonlijke aandacht en hij vindt het echt leuk om groepen mensen te begeleiden. Een deel van de opbrengst van de tour gaat overigens naar de bewoners van de straat.

IMG_4931 - kopie - kopie
IMG_4943 - kopie - kopie

Fotowandeling door Willemstad

We waren twee huizenblokken en een uur verder. Tijd om het tempo iets op te voeren. Dit eerste deel was voor mij wel het mooiste stuk van de wandeling: de vervallen, authentieke stukken. Zo mooi om te fotograferen. Onze route was door Scharloo, de andere route die je met Dushi Walks kan lopen gaat door Otrobanda.

IMG_4965 - kopie

Je zit zo dicht in de buurt van het bekende centrum van Willemstad en toch is het gebied zo anders. Op de foto’s krijg je een indruk maar je mist de sfeer die je voelt. Als je naar CuraƧao gaat, ga dan vooral mee met een Dushi Walk!

IMG_5050

Je kan natuurlijk ook met de toeristentrein gaan voor een impressie. In het vervallen deel, de eerste foto’s van dit artikel, kom je niet met dit treintje.

Doen in Willemstad naast de Dushi Walks

Veel toeristen willen tijdens hun vakantie winkelen (mijn man niet, dus daarom houd ik het op veel). In Willemstad zijn er een aantal opties. Zeker te bezoeken is de drijvende markt: hier koop je groente en fruit. De kraampjes zijn boten, vandaar de term drijvende markt. Leuk ook om de markt van de zijkant, op de brug, te bekijken. Zo zie je ook hoe de aanvoer van producten gaat.

Ook een mooie plek om te winkelen is het winkelcentrum Riffort, dat erachter overloopt in winkelcentrum Renaissance. Daarnaast kan je ook naar Zuikertuin Mall, hier zit zelfs een Jamin. In Punda vind je in de Breedestraat veel winkels.

  • Curacao staat bekend om de gekleurde huizen aan de Handelskade. Aan de overkant zit je bij restaurant De Gouverneur en vanaf daar heb je het beste uitzicht op deze huizen.
Kura-Holanda-Curacao

Museum

Absoluut een bezoek waard is museum Kura Hulanda, dat ingaat op de geschiedenis van Curacao en de slavernij. Indrukwekkend! Wij bezochten dit na de ochtend met de Dushi Walks. In het centrum van Willemstad kan je ook naar het Museum Kura Hulanda gaan. Dit staat in het teken van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. Je ziet hoe dit in zijn werk ging, vanaf het gevangen nemen van de mensen. Dit is zeer indrukwekkend en goed om bij stil te staan.

  • Andere aanraders zijn het Fort Kerk Museum en het Joods Cultureel Historisch museum.
Dushi Walks Baby Park Tutu

Speeltuinen

Baby Park Tutu is een grote speeltuin in Willemstad en de toegang is gratis. Deze speeltuin is altijd open, heel kleurrijk en echt een aanrader. Wij hingen in schommelstoelen terwijl de kinderen uren aan het spelen waren. Helaas is de speeltuin inmiddels vervallen.

  • Toen wij er waren was de dierentuin in verbouwing, wel was er het Ć©Ć©n en ander aan dieren te zien en de grote speeltuin was open. De toegang is gratis, dus sowieso leuk om er even heen te gaan.

Restaurants in en rondom Willemstad (Tips na Dushi Walks)

En natuurlijk, op Curacao en in Willemstad zijn heel veel leuke restaurants. In de riffort Mall hebben wij heerlijke koffie gedronken bij het DE cafƩ. Daarnaast zit een ijssalon met goed ijs.

Wil je heel local eten? Ga naar Plaza Bieu, waar je aan lange tafels eet samen met de locals voor een heel acceptabel bedrag. Daarvoor staat een kraampje waar je heerlijke verse smoothies haalt. Als je het zonder toegevoegd suiker wilt moet je dit even aangeven. Een goed visrestaurant is Perla Del Mar.

Pop’s place

Een van de restaurants waar ik veel goede dingen over had gelezen was Pop’s place en ook tijdens de Dushi Walks werd deze aangeraden. Pop’s place ligt aan het einde van de Caracasbaai, precies aan de andere kant van het eiland vanaf onze verblijfplaats gezien. We zijn twee keer langs dit strand bij de Caracasbaai gereden, allebei de keren op zondag. Dan zijn er heel veel locals op het strand. De rest van de week schijnt het een stuk rustiger te zijn op dit strand. Parkeren kan trouwens langs de weg en er is vrij veel plek!

Pop's Place Curacao

Achterin de foto zie je Fort Beekenburg. Dit fort is gratis toegankelijk en je wordt verwend met mooie uitzichten over de baai!

IMG_6143

De menukaart was uitgebreid en de prijzen zijn heel redelijk. Ik bestelde een salade, Johan satƩ en de kinderen frietjes. Het eten was goed en de porties waren prima. Je kan hier vooral terecht voor vlees, kip en vis. Alhoewel dit restaurant niet direct is ingericht op kinderen, is het wel kindvriendelijk. Onze kinderen hebben hier lekker gespeeld en goed gegeten. Het personeel raakt niet in paniek als er drinken over de tafel en vloer gaat, altijd fijn om te weten (dit hebben we uiteraard getest). Wil je lokaal eten proberen, in een kleurrijke sfeer en voor een goede prijs? Bezoek dit restaurant dan! (Website)

Zest Curacao

Totaal anders dan de Dushi Walks is eten bij Zest Mediterranean. Dit restaurant ligt bij de Jan Thielbaai en is echt een bezoek waard! Prachtig wit strand, tafeltjes in het zand, een heerlijke sfeer en fantastisch eten. Wij kwamen hier op een mooie middag langs om even een ijsje te eten. We zitten een een picknicktafel op het strand, heerlijk! De goede sfeer valt direct op. Een Nederlandse serveerster komt al snel naar ons toe om de kaart te brengen. De gerechten op de kaart spreken voor zich maar zijn toch anders: veel ontbijt keuzes, heerlijke broodjes en warme gerechten, shakes en soepen. Het eten was puur, vers en vol van smaak!

Zest

De kids hebben tijdens de vakantie genoten bij deze hotspot op het strand. Sowieso was het strand heerlijk schoon, dus daar zaten zij mee te spelen. De bediening is ingesteld op kinderen. Het zwembad dat naast de strandtent ligt loopt heel langzaam af. Het lijkt alsof je de zee in loopt, in werkelijkheid is het een zwembad. Sowieso zijn hier veel Nederlandse gezinnen, dus er is altijd wel een kindje waar jouw kind mee kan spelen. (Website)

Stranden – Te doen in Willemstad en de Dushi Walks

Curacao en prachtige stranden gaan hand in hand. Ook ten oosten van Willemstad liggen mooie stranden. Bij de bekende Jan Thielbaai, de Caracasbaai en het strand van het Sea Aquarium bijvoorbeeld.

De Jan Thiel is het bekendste deel van Curacao onder de vele Nederlandse toeristen. Bij de Jan Thiel vind je restaurants, hotels en natuurlijk stranden. Ook is het een goed gebied voor watersporten waaronder duiken en snorkelen. Daarnaast is er een mooi natuurgebied met oude zoutpannen. (Er wordt altijd gezegd dat je entree moet betalen. Als je aangeeft dat je een ijsje komt eten rijd je zo door!)

Caracasbaai: dit strand is vooral heel erg gezellig. Wil je echt tussen de locals zijn en het is zondag? Ga dan naar de Caracasbaai. Hele families zitten hier gezellig samen te eten.

Te doen in Willemstad

Niet helemaal ten oosten van Willemstad maar toch wil ik dit strand ook noemen: playa Kanoa. Wij waren hier op een van de eerste dagen van onze vakantie met de kinderen op Curacao. Dit strand noem ik omdat het totaal anders is dan de andere stranden op het eiland. Het is wild, er wordt veel gesurft en er ligt geen wit zand. Wat je wel vindt is een natuurlijk pierenbad en een totaal andere sfeer.

te doen in Willemstad Beekenburg

Activiteiten Oostelijk Curacao – omgeving Willemstad

Met de kinderen is er heel wat te doen in het oostelijk deel van Curacao, naast het wandelen van de Dushi Walks. Naar het Sea aquarium gaan bijvoorbeeld! Hoogtepunt voor mijn kinderen waren de dolfijnen. Wat ook een erg leuke ontdekking was, was ChiChi Curacao. Dit is bekend vanwege de kenmerkende poppetjes. Maar er blijkt ook een tuin te zijn die de kinderen laat ontdekken. Lees meer erover in het artikel ChiChi Curacao. Vlakbij Chichi Curacao vind je ook de Aloƫ Vera plantage. Je komt hier voor een rondleiding of omdat je spullen wilt kopen in de winkel.

te doen in Willemstad Beekenburg Fort

Fort Beekenburg

Fort Beekenburg is echt een mooi hoogtepunt van het eiland. Dit is een fort bij de Caracasbaai. Je kan erin en helemaal naar boven lopen, toegang is gratis. Er ligt overal glas dus pas op als je op slippers loopt. Het fort zelf is mooi gerestaureerd, onderweg naar dat gedeelte kom je delen van vroegere verdedigingsmuren tegen.

Let op: deze informatie komt uit 2015, dus het kan zijn dat dit inmiddels achterhaald is.

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven! Lees ook: alle tips over Curacao met kinderen!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn