Zwolle met kinderen | 15x Must do!!

0

Bij een leuke kindvriendelijke stedentrip in Nederland denk je waarschijnlijk niet heel snel aan Zwolle, aan die stad in het Oosten des Lands! Maar vergis je niet, deze stad is er zeker één om niet over te slaan. Sigrid deelt daarom haar tips voor Zwolle met kinderen.

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel en ook nog eens een Hanzestad, wat ervoor zorgt dat er hier voor zowel volwassen als kinderen meer dan genoeg te doen is. 

Het is ook een overzichtelijke stad, een stad waar je alles gemakkelijk met de fiets of lopend kan doen. In dit artikel neem ik je graag mee door de stad waar ik zo van houd! Ik deel de leukste tips voor Zwolle met kinderen en ik begin met de kindvriendelijke restaurants.

Zwolle met kinderen ontdekken

Stadswandeling 

Om de stad en haar geschiedenis goed te leren kennen, is het mogelijk om een wandeling te maken met de Poortwachter van de Sassenpoort. De Sassenpoort is als stadspoort onderdeel van de stadsmuur van Zwolle. Bij deze stadswandeling word je door de poortwachter in vol ornaat opgewacht bij het Zwols Balletjeshuis (Grote Kerkplein 13) in hartje centrum.

Lees ook over Zwolle ontdekken met een kindvriendelijke stadswandeling van de Wonderbaarlijke stadswandeling.

Fietstour door Zwolle met kinderen

Je kan de stad ook op de fiets ontdekken. Via Bajabikes kan je mee op een fietstour door Zwolle. Onderweg zie je prachtige herenhuizen, grachten en vestingwerken. De tourgids zal je natuurlijk de leukste stadsverhalen en anekdotes vertellen bij de bezienswaardigheden en je krijgt ook nog eens de beste tips. 

Er zijn helaas geen kinderzitjes of kinderfietsen, dus dit kan enkel met tieners!

Doen in Zwolle met kinderen

Zwols Balletjeshuis

Het Zwols Balletjeshuis stamt uit 1845 en was een stekenbakkerij. De “steek” is een ambachtelijk gemaakt snoepje en in dit Balletjeshuis waan je je jaren terug. De eigenares heeft de bakkerij/kruidenierswinkel nog altijd zo als vroeger, inclusief de snoepjes van vroeger én de Zwolse Balletjes (steeksnoepjes). Leuk om langs te gaan tijdens een dagje Zwolle met kinderen.

Sassenpoort

Na een bezoek aan deze winkel loop je via een korte stadswandeling naar de Sassenpoort (Sassenstraat 53). Hier krijg je een kijkje in de geschiedenis van de Sassenpoort, inclusief de gevangenis en de luiken die werden gebruikt om de vijand met pek en olie buiten de stad te houden.

Dinoland
Dinoland

Cultureel Zwolle ontdekken met kids

Van verre steekt Zwols trots al boven alles uit: De Peperbus (Ossenmarkt 40) . Deze 75 meter hoge toren is als de Dom voor Utrecht. Het is mogelijk om deze toren te beklimmen, de toren telt 236 treden en zal een leuke uitdaging zijn voor kinderbenen. Maar het uitzicht over de stad is geweldig!

Zwolle met kinderen ontdekken vanaf het water

Zwolle is omringd door een heuse stadsgracht en wat is nou leuker om met kinderen te doen dan een bootje of een kano te huren? Dat kan vanaf een steiger aan de Potgietersingel. Neem een picknickmand mee, laat deze vooral vullen bij De Stadbakker (Blijmarkt 4), deze ligt er vlak om de hoek!

Zodra je binnen loopt komt de geur van vers brood je al tegemoet. Koop vooral het Zwolse Stadsbrood, een brood in de vorm van de Zwolse Grachten. Er is geen enkele andere bakker in Zwolle die zó vers en zó origineel haar brood verkoopt als de Zwolse Stadsbakker!

Doepark De Nooterhof-Zwolle
Doepark De Nooterhof

Kinderactiviteiten Zwolle

Uiteraard zijn er ook activiteiten die je met gemak op één plek kan ondernemen en die wat meer rust bieden.

Doepark De Nooterhof

Ga op een zonnige dag langs bij Doepark De Nooterhof (Goertjesweg 1). Het is een verscholen park, speciaal voor kinderen, nét iets buiten het centrum van Zwolle. Kinderen kunnen de natuur ervaren door middel van het lopen van het blote voetenpad.

Als de zon lekker schijnt, neem je als ouder een plaatsje op het terras bij het Earthship wat gebouwd is van 1000 autobanden, 6000 conservenblikjes en 7000 flessen.

Bestel iets van de menukaart waarop veel gerechten en drankjes staan vanuit de regio. Aan de kinderen heb je geen omkijken. Neem hun zwemkleding mee (of kleding die lekker vies mag worden) en laat hen hun gang gaan in de waterspeeltuin met o.a een waterrad en pompmogelijkheden. En voor de allerkleinsten is een heel laag water waar ze met hun grote duim zó de bodem kunnen raken en met steentjes torentjes kunnen bouwen.

Theater in Zwolle

Zwolle is van alle markten thuis en er is speciaal voor kinderen een theater: “Bij molletje thuis” (Sassenstraat 26). Dit theater is een echt ondergronds Molshuis! En in dat Molshuis woont natuurlijk een Molletje. Molletje beleeft allemaal avonturen met zijn vriendjes Egel, Muis en Co het Nijn.

Escaperoom

Een heel tof uitje in Zwolle, ook geschikt voor een kinderfeestje, is de Escaperoom voor kids. Blogger Anouk testte deze onlangs met haar zoon en zijn vriendjes en ze kwamen enthousiast – en op tijd – weer naar buiten!

Ontdekhoek Zwolle

Met regen is het een goed idee om naar de Ontdekhoek Zwolle (Hogeschool Windesheim, Campus 2-6, Geb. T134) te gaan. Kinderen kunnen hier kennismaken met techniek op vele verschillende manieren. Kijk eerst op de website of het mogelijk is om langs te komen!

Dinoland

Nog niet zo heel erg lang is er in Zwolle een Dinoland (Willemsvaart 19). Er staan meer dan 100 dinosaurussen verspreid over het park met informatie over hoe ze leefden. Er zijn zowel binnen als buiten activiteiten. Welke stoere dame of heer wilt kennismaken met deze dieren tijdens een bezoek aan Zwolle met kinderen?

Springen

In Zwolle kan je je uitleven op de trampolines bij Rebound World Zwolle. Ik was hier een ochtend met mijn dochter en we hadden het ontzettend leuk.

Waanders
Waanders

Zwolle Toeristisch Informatiepunt

Loop langs bij Zwolle Toeristisch Informatiepunt (voorheen de VVV). Deze bevindt zich overigens in één van de mooiste boekenwinkels van Nederland, misschien wel van de wereld! 

Boekhandel Waanders (Grote Kerkplein 13) bevindt zich namelijk in een monumentaal kerkgebouw. De kinderafdeling is zó uitdagend dat de kinderen zich heerlijk kunnen nestelen op een bank en kunnen bladeren in de nieuwste boeken!

Overnachten in Zwolle met kinderen

Wil je overnachten in Zwolle met kinderen? Dat kan natuurlijk! Er zijn legio mogelijkheden, maar het nieuwe Van der Valk hotel in Zwolle biedt ieder gezin de luxe om heerlijk bij te komen van een drukke intensieve dag. Neem een drankje bij de open haard en schuif daarna met kinderen aan bij Live and Cooking waar ze zelf hun bordjes kunnen vullen. Niets is leuker dan dat!

Wat zijn jouw tips voor activiteiten en hotspots in kindvriendelijk Zwolle?

Lees ook over het IJsbeeldenfestival in Zwolle.
In de omgeving ligt de mooie regio Salland

Andere tips voor Nederland met kinderen:

Van der Valk Zwolle
Van der Valk
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.